Artikel top billede

Cilius: Det bliver værst at stå udenfor

Den nye model for Statens It bliver hårdest for de ministerier, som måske i første omgang slipper for fusion. Sådan lyder vurderingen fra Statens It's direktør, Jan Cilius Nielsen.

Efter politiske tovtrækkerier og tal-meldinger nok til at gøre en lommeregner træt, står Statens It nu med en faseopdelt plan for det videre arbejde.

Og direktøren for foretagendet, Jan Cilius Nielsen er trods et forår med uro om Statens It's fremtid klar i mælet:

Statens It er en god idé, og shared service-centre som det nye i staten kan beviseligt spare penge.

Direktøren for Statens It meldte torsdag ud, at forandringen i den nye model først og fremmest handler om tid. Meldingen kom på en konference om offentlig it på Fisketorvet i København arrangeret af SKI og Dansk IT.

For mens den oprindelige model sigtede mod tre års implementering er den nye endt med fem års implementering.

Jan Cilius Nielsen understreger, at den nye konstruktion ikke ændrer på det endelige resultat.

"Snittet er grundlæggende det samme, og vi har de samme mål," siger Jan Cilius Nielsen.

Det betyder ifølge direktøren også, at de ministerier, som kommer til at stå udenfor i første omgang, får en stor udfordring.

"De øvrige ministerier skal ind i en standardiseringsproces, som de bliver pålagt, så de er positioneret til fase to for, at den senere integration bliver nem," siger Jan Cilius Nielsen, som tilføjer, at det kan vise sig at være en meget svær opgave at løfte, netop fordi de øvrige ministerier først skal flytte over på Statens It om tre år.

Ifølge Jan Cilius Nielsen kan det blive svært at planlægge så langt frem i tiden, og det kommer til at kræve en meget systematisk tilgang til opgaven.

"Der skal ofres mange kræfter på de ministerier, der ikke er med i første fase. De vil stå udenfor i første omgang, men skal alligevel ind om tre år. Det er vanskeligt at holde sammen på, når der om tre år sker en afgørende ændring, og det skal vi overkomme på en god måde," siger Jan Cilius Nielsen.

Han forklarer, at der ikke kun skal ske en standardisering, ministerierne skal stadig gøre noget i forhold til forretningen - og det skal være afstemt med flytningen til Statens It.

Fornuftig forretning

Når det kommer til selve etableringen af Statens It, investeringen og potentialet i statens nye center, så ryster Jan Cilius Nielsen ikke på hånden.

"Det er et basalt håndværk, og der er god økonomi i det," siger han og forklarer, at det sidste års arbejde på ingen måde har fået ham til at tvivle på ideen med Statens It.

"Det gode ved det er, at det bekræfter antagelsen. Der kan med meget stor fordel ryddes op. Der er en stor portefølje og masser af systemer," siger han.

Noget af det væsentlige, der er kommet ud af det første års arbejde, er flytningen af Statens It til Finansministeriet.

"Det er et forandret projekt. En af de lærer, der har været - i hvert fald i min begrebsverden - er, at man skal sikre, at nogle afgørende ting er på plads," lyder vurderingen fra Jan Cilius og han fortsætter:

"Styringsmodellen i staten er ikke velegnet til at tage tværgående beslutninger, der er ganske enkelt for mange siloer. Derfor skal man være meget opmærksom på styringsmodellen, og incitamentsmodellen."

Den styring regner Jan Cilius Nielsen med at være bedre den nye konstruktion.

"Hvis man skal manøvrere igennem i nogle projekter, hvor man ikke har direkte kontrol, så er Finansministeriet et godt sted at være i staten," konstaterer han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere