Artikel top billede

Prosa: PET's overvågning af os helt uforståelig

PET vurderede i begyndelsen af 1980'erne it-fagforeningen Prosa som en decideret sikkerhedsrisiko og en "afgørende magtfaktor i samfundet." Prosa forstår slet ikke frygten.

Fagforeningen Prosa var ifølge PET-kommissionens beretning en magtfaktor, som kunne true Danmark. Det står at læse i et lille afsnit af kommissionens beretning om PET's overvågning af det danske arbejdsmarked fra 1945-1989.

Blandt andet en strejke på Kommunedata i 1984 var med til at give Politiets Efterretningstjeneste, PET, et indtryk af, at it-fagforeningen Prosa var en magtfaktor i samfundet.

Den vurdering sammenholdt med, at en PET-medarbejder, der i bedste spionstil besøgte Prosas lokaler, vurderede, at ledelsen sympatiserede med venstrefløjen og især Venstresocialisterne, VS, på den yderste venstrefløj.

Prosa var en sikkerhedsrisiko

PET betragtede på det tidspunkt Prosa som en decideret sikkerhedsrisiko, fordi foreningens medlemmer gennem arbejdsnedlæggelser kunne lamme dataområdet i Danmark. Samtidig vurderede efterretningstjenesten, at Prosa ville være i stand til at få indsigt i oplysninger i det offentlige.

I PET-kommissionens afsnit om Prosa hedder det blandt andet, "en enkelt fagforening kom i 1980'erne under mistanke for at udgøre en egentlig sikkerhedsrisiko," og senere, at "udarbejdelsen af en trusselsvurdering og vicepolitimesterens kommentar tyder på, at PET så med stor alvor på Prosas aktiviteter.

En konkret mistanke mod Prosa knyttede sig til en række kurser på Tidens Højskole, som var ejet af Sømændenes Forbund, hvis formand åbent havde udtalt, skolen skulle bruges til politisk skoling.

I den forbindelse vurderede PET, at skolens forstander ville forsøge at få oplysninger om politiets registre gennem de Prosa-medlemmer, blandt andet fra Datacentralen, som kom på kursus på skolen.

Da tjenesten fik oplysninger om, at den daglige leder på Tidens Højskole angiveligt havde haft adgang til oplysninger fra Politiets Motorregister, førte mistanken til, at PET indhentede en liste over de 550 ansatte ved Datacentralen og tog initiativer, der skulle forhindre at it-medarbjedere kunne misbruge deres adgang til politiets registre.

Uforståelig overvågning

Niels Bertelsen, som i dag er formand for Prosa, begyndte som fagligt aktiv i fagforeningen tilbage i 1984. Og han har kun hovedrysten til overs for PET's overvågning af fagforeningen.

"Jeg kan i bagklogskabens ulideligt klare lys ikke genkende noget billede af den karakter, som PET fremstiller," siger Niels Bertelsen.

Han mener, at PET's registrering og overvågning af Prosa bunder i en almindelig paranoia i den periode. Og desuden tror han, at PET ikke forstod sig på it-systemer og på, hvad it-folkene egentlig kunne.

"Det er en kombination af, at der var nogle, som var aktive i Prosa, som også var aktive i DKP, Socialistisk arbejderparti og VS, og at edb var lidt uforsteåligt, samtidig med at systemerne rummede data af vital karakter. Så har man kogt det sammen til et billede, som slet ikke stemte med virkeligheden," siger Niels Bertelsen.

Han er fuldstændig uforstående over for PET's overvågning, og mener, at efterretningstjenestens ressourcer kunne have været anvendt bedre andre steder.

"Vi gjorde ikke noget ekstraordinært, så jeg forstår det ikke rigtig," konstaterer han.

Samme holdning møder man hos Niels Bertelsens forgænger på formandsposten, Peter Ussing. Han sad i hovedbestyrelsen under hele den årrække, hvor PET har registreret og overvåget Prosa. Samtidig har han arbejdet på Datacentralen og dermed været en af dem, hvis navn er blevet udleveret til PET.

"Jeg har ingen anelse om, hvad det var, de mente, de skulle overvåge," siger Peter Ussing, som mener, at alle de aktiviteter, der beskrives i PET-kommisionens beretning, vedrører lovlig fagforeningsaktivtet.

"Der står, at det er en risiko, at vi kan etablere en konflikt, men det er jo fuldt ud lovligt i Danmark," siger den tidligere formand.

Han konstaterer også, at PET-kommissionen har lavet en fejl, da der står, at PET fik udleveret en liste over de 550 ansatte i Datacentralen omkring 1988. På det tidpunkt mener Peter Ussing, at der snarere var 1500 ansatte i den statslige datacentral på det tidspunkt. Men de 550 ansatte svarer omtrent til antallet af Prosa-medlemmer på Datacentralen.

Peter Ussing ville gerne se de notater fra PET, som ligger til grund for kommissionsberetningen.

"Jeg er ret nysgerrig for at se det notat, for jeg har ikke set noget på de to sider i beretningen, som jeg har læst, der berettiger det her," siger Peter Ussing.

Skyder igen

Peter Ussing mener ligesom den nuværende formand, at politiet ikke har haft tilstrækkelig indsigt i it-systemer, og derfor måske har overdrevet risikoen.

"Dengang var det jo også kun et mindretal af faget. Så ikke engang, hvis vi havde haft lyst, havde vi kunnet gøre det, de skriver med at lamme dataområdet. Og det var der ikke nogen, der havde lyst til," understreger Peter Ussing.

Den nuværende formand Niels Bertelsen mener, at PET har skudt helt ved siden af med overvågningen af Prosa. Og han kan ikke lade være med afslutningsvis at rette skytset den anden vej.

"Det er sjældent, man hører om it-folk, som misbruger deres adgang til data. Man kan til gengæld jævnligt læse om politifolk, som uretsmæssigt har været inde og se på data," lyder det fra Niels Bertelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere