Artikel top billede

I Norge har der tidligere været demonstration imod OOXML-standarden. I dag har konkurrencestyrelsen anbefalet både OOXML og ODF til det offentlige Danmark. (Foto: computerworld norge)

Konkurrencestyrelsen: ODF og OOXML er umodne

Konkurrencestyrelsen anbefaler, at politikerne vælger både ODF og OOXML som åbne standarder i det offentlige. ODF sikrer ikke interoperabilitet - mens OOXML vil give monopol til Microsoft.

Konkurrencestyrelsen kom i dag med sin undersøgelse af konkurrencesituationen på markedet for kontorsoftware - en undersøgelse, der skal ligge til grund for den beslutning, Christiansborg-politikerne træffer, om hvorvidt det offentlige Danmark skal bruge dokumentformatet ODF eller OOXML eller begge formater.

Undersøgelsen har stor betydning for de parter, som de seneste tre år ivrigt har argumenteret for de to forskellige standarder.

Konkurrencestyrelsens anbefaling er ganske klar. Brug både ODF og OOXML.

Grunden til den tvetydige anbefaling er, at konkurrencestyrelsen blandt andet vurderer, at det ikke umiddelbart vil påvirke konkurrencen, hvis der vælges en af de to standarder.

I stedet vurderer Konkurrencestyrelsen, at der kan være problemer forbundet med at lægge sig fast på bare en standard.

I forhold til OOXML vurderer styrelsen, at det i praksis vil udelukke alle andre udbydere end Microsoft, hvis man udelukkende vælger OOXML-standarden.

På den anden side vurderer styrelsen, at der ved et valg af ODF vil være problemer med interoperabiliteten på tværs af kontorpakkerne.

Umodne standarder

En tredje årsag til Konkurrencestyrelsens anbefaling er, at markedet er internationalt, og det offentlige danske indkøb ikke har den store indvirkning på markedets udvikling.

Agnete Gersing, der er direktør i Konkurrencestyrelsen, forklarer, at der er en risiko ved at lægge sig fast på en standard i dag.

"Det er tale om forholdsvis nye og umodne standarder, og det er svært at vurdere, hvilken retning markedet bevæger sig i, og der er en risiko for betydelige fejlinvesteringer," konstaterer Agnete Gersing.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere