Artikel top billede

Fiberbranchen forhandler i øjeblikket om et samarbejde på privatmarkedet.

Danske fiberselskaber vil slå sig sammen mod TDC

De danske fiberselskaber er inde i afgørende forhandlinger om en fælles satsning på privatmarkedet.

Fiber-fokus: De danske fiberselskaber er på vej mod en alliance på privatmarkedet, erfarer Computerworld.

Dermed svarer de igen på den kritik, som flere analytikere tidligere har rettet imod branchen. Kritikken har lydt, at fiberselskaberne handler hver for sig, og dermed høster de ikke frugten af de stordriftsfordele, der ligger gemt i et tæt samarbejde.

Ifølge Computerworlds oplysninger forhandler fiberselskaberne i øjeblikket om et fælles organ på privatsiden.

Forhandlingerne er langt fremme, og parterne håber, at de kan nå frem til et resultat i begyndelsen af næste måned.

Computerworld har været i kontakt med flere direktører fra fiberselskaberne, men ingen af dem ønsker at bekræfte, at forhandlingerne finder sted.

De vil dog gerne sige, at det lyder som en god idé at alliere sig på privatsiden, ligesom det allerede er tilfældet på erhvervssiden med virksomheden Nianet.

Ønske om bredere samarbejde

"Vi har et stort ønske om et bredere samarbejde selskaberne imellem. Vi har i lang tid fået kritik for, at vi ikke kunne finde ud af at samarbejde nok, så alle selskaberne har egentlig et ønske om at finde ind i et noget større samarbejde," siger Carsten Jensen, der er direktør hos det nordjyske selskab, Bredbånd Nord.

Administrerende direktør Per Bergstedt fra NRGi Fibernet i Århus fortæller, at der hos elselskaberne, som ejer fiberfirmaerne, er tradition for at arbejde på tværs, og at det også kunne være oplagt inden for fiber.

"På erhvervssiden er vi gået sammen omkring Nianet, mens det på privatsiden er et lidt større puslespil, der skal gå op, qua der er flere etablerede. Der må vi se, om vi bliver enige om noget. Det vil være naturligt at kigge på," siger Per Bergstedt, som ikke ønsker at fortælle, om der forhandles.

Computerworld har af kilder fået bekræftet, at forhandlingerne finder sted, men det har ikke været muligt at få bekræftet, hvor omfattende samarbejdet vil blive, hvis en aftale falder på plads.

På udkig efter stordriftsfordele

Forsyningsselskabet Energi Randers har den tidligere TDC-direktør Kim Frimer i spidsen, og han mener, at der er synergier at hente igennem et større samarbejde.

"Der er ingen tvivl om, at stordriftsfordele er den måde, man driver tele på, og derfor er vi selvfølgelig også på udkig efter de ting," siger administrerende direktør Kim Frimer.

Elselskabet SEAS-NVE, der dækker det sydvestlige Sjælland, Lolland og Falster, har allerede høstet nogle fordele i et fælles samarbejde med Energi Fyn.

Salgs- og marketingdirektør Jeanette Hartz fremhæver, at det er eksempler som dette, fiberselskaberne kan forfølge.

"Vi indgik en aftale med Energi Fyn om at køre på samme platform, da vi startede vores fibernet op. Det giver jo både Energi Fyn og SEAS-NVE nogle helt klare omkostningsfordele, og det gør det også i forhold til de indholdsleverandører, der skal levere til vores platform og net," fortæller Jeanette Hartz.

I dag markedsfører virksomheden fiber i lokale medier i de områder, hvor borgerne har adgang til fibernet. Men et større samarbejde vil give flere muligheder, påpeger hun.

Hun fremhæver, at eksempelvis ens produkter over hele landet giver mulighed for at markedsføre fiber bredt i det danske mediebillede.

Analytiker: Det kan rykke ved konkurrencen

Poul Ernst Jessen, der er aktieanalytiker hos Danske Markets, følger den danske telebranche tæt, og han har igennem lang tid efterlyst, at fiberselskaberne samarbejdede. Derfor kommer forhandlingerne ikke som et chok for ham.

"Det kommer ikke bag på mig, men jeg var lidt usikker på, om de kunne finde ud af det. Men det har været klart nødvendigt, og det har jeg påpeget de sidste tre år," siger Poul Ernst Jessen.

Han er ikke i tvivl om, hvorfor elselskaberne forhandler om et tættere samarbejde på privatsiden.

"De vil opnå stordriftsfordele. Der er forskel på, om du sidder som et lokalt elselskab med 5.000 kunder og skal forhandle med tv-stationer, eller om du som TDC kommer med halvanden million kunder. Der kan elselskaberne under ingen omstændigheder være med på pris," forklarer han.

Kan købe billigere ind

I dag ejer elselskaberne flere forskellige indholdsleverandører, der eksempelvis køber tv-pakker i forholdsvis små partier sammenlignet med eksempelvis TDC. Det kan gøres billigere i et fælles selskab, påpeger han, ligesom det er billigere et drive en indholdsleverandør frem for flere.

"Elselskaberne har i dag Profiber, Dansk Bredbånd og Smile Content, og så er der norske Altibox. I princippet kan de lukke tre af selskaberne og så bare fortsætte med det ene," siger han.

Oplysningerne om et eventuelt samarbejde er endnu meget sparsomme, og derfor kan Poul Ernst Jessen ikke vurdere, hvor meget samarbejdet kommer til at påvirke det danske bredbåndsmarked, eller om det kommer til at true giganten TDC.

"Det kommer an på, hvor mange der slutter op om det og hvilken model de ender med, og om modellen kan bruges til at distribuere ud på alle selskabernes net. Og så er det et spørgsmål, om de har åbne eller lukkede net efterfølgende. I værste fald for TDC, hvor det hele lykkes for elselskaberne, så kan det helt klart rykke ved konkurrencen," siger han.

Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult har været en af de hårdeste kritikere af fiberbranchen. Han har tidligere sammenlignet fiberselskaberne med mikrobryggerierne.

"Der er 14 konstellationer. Og de har en slags tro på, at 14 mikrobryggerier kan banke Carlsberg," lød det fra kritikeren.

De afgørende forhandlinger vil ifølge Computerworlds oplysninger finde sted inden for de næste to uger.

Computerworld kunne forleden skrive, at elselskaberne har lagt fiber forbi 640.000 hjem, mens TDC's egen fiberinfrastruktur nu omfatter 200.000 husstande.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere