Artikel top billede

I fremtiden kan det være, at det slet ikke er nødvendigt at hive plastickortet frem. Mobiltelefonen kan i stedet klare ærterne. Foto: Danske Bank (Foto: Danske Bank)

Bankerne presser teleselskaber med mobilbetaling

Med deres kommende betalingsløsning til mobiltelefonen viger bankerne uden om teleselskaberne som et fordyrende led.

Der har igennem længere tid været en dialog mellem de danske banker og teleselskaber omkring fremtidens mobile betalinger. Nu kommer bankerne med deres første udspil.

Det sker, når PBS i morgen offentliggør et projekt, som bankernes betalingsvirksomhed har søsat.

"Vi kan se, at folk efterspørger at kunne anvende mobilen som betalingsform, og derfor vil den danske finansielle sektor med PBS for bordenden nu søge at udvikle en løsning, så det kan ske på en måde, der minder om andre betalingsformer, hvor man nu skal bruge mobilen i stedet," siger pressechef Søren Winge fra PBS.

I dagens udgave af Morgenavisen Jyllands-Posten siger TDC's underdirektør Morten Hother Sørensen, at han finder det "ærgerligt", at PBS nu kommer uden at have haft en dialog med teleselskabet.

Teleanalytiker John Strand mener dog, at der er en ganske god grund til, at PBS nu kommer med deres eget udspil.

"Det, der er vigtigt her, er, at bankerne sender et klart signal til mobilselskaberne. 'I må gerne være med som leverandør af bits og bytes, men hvis I ønsker at være en del af værdikæden og tjene penge på det her, så kan I godt glemme det'," siger John Strand fra Strand Consult.

Udspillet er kun første skridt

Løsningen, som PBS arbejder på, vil ikke basere sig på NFC-teknologien, hvor mobilbrugerne kan holde deres telefon tæt på en betalingsenhed og dermed gennemføre en transaktion. Hvis ellers kreditkortet er lagt ned på telefonen.

Den teknologi kommer danskerne formentlig først til at anvende om tre til fem år. Seniorproduktchef Mette Grimm Munck fra Danske Bank fortalte for nylig til Computerworld, at finanskrisen havde forsinket processen.

Samtidig var problemet, at mobiltelefonerne hos danskerne ikke er klar til teknologien endnu. Og det tager tid, før alle danske mobilbrugere har en NFC-telefon i hånden.

Samtidig skal mobilen understøtte en ny type SIM-kort kaldet UICC, som eksempelvis betalingskort kan lægges ned på.

"Vi er fælles om interessen for kontaktløse betalinger, og jeg mener, at vi fra bankernes side kan være relativt hurtigt klar. Det kræver dog, at teleoperatørerne begynder at tilbyde kunderne mobiltelefoner, der understøtter de nye teknologier, NFC og UICC," sagde Mette Grimm Munck for en måned siden.

Står stærkere med betalingstjeneste

I dag er det muligt at købe tog- og busbilletter flere steder med mobiltelefonen. Her foregår betalingen ved, at købet bliver betalt via mobilregningen. TDC's Morten Hother Sørensen ser dog gerne, at betalingerne tager skridtet videre med brug af NFC-teknologi.

"Vi står stærkere som udbyder ved at tilbyde sådan en service, så jeg vil kalde det en positiv måde at fastholde sine kunder på og ikke en negativ måde. Vi tror, at jo flere relevante tjenester, vi kan tilbyde kunderne, jo mere loyale bliver de over for os," fortalte han til Computerworld i sidste måned.

Han fremhævede ved den lejlighed, at TDC kunne tjene penge på at distribuere løsningen ud til selskabets kunder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere