Artikel top billede

TeliaSonera vil være først med LTE

Teleoperatøren TeliaSonera køber LTE-modemmer fra Samsung, der dog ikke understøtter andre forbindelsesteknologier, så brugerne kan være tvunget til at bruge flere modemmer.

Computerworld News Service: Teleoperatøren TeliaSonera har afsluttet en aftale om at købe LTE-modemmer fra Samsung for at kunne lancere 4G-tjenesten kommercielt i Sverige og Norge i første halvår af 2010.

Den svensk/finske operatør har øjnene stift rettet mod målet om at være den første i verden, der lancerer såkaldte long-term evolution-tjenester. For at nå det mål har selskabet valgt at benytte et modem, der kun understøtter LTE, af den enkle årsag at det er, hvad der på nuværende tidspunkt er tilgængeligt, oplyser Kenneth Karlberg, som er direktør for mobility services hos TeliaSonera.

"Vi mener, at der er en vigtig fordel i at være først, og vi ved også, at det tager tid at introducere nye teknologier," siger Karlberg.

LTE forventes at blive den ny store standard for det mobile bredbånd, og teleselskaberne er begyndt at konvertere deres netværk. Det forventes, at der sidst i 2010 vil være op til 14 forskellige aktive netværk i USA, Canada, Japan, Norge, Sydkorea og Sverige, oplyser Global Mobile Suppliers Association (GSA).

Da modemmerne fra Samsung udelukkende understøtter LTE, vil TeliaSoneras kunder have brug for et andet modem, som enten kan være indbygget i computeren eller en separat USB-enhed, til at få forbindelse til internettet, når de ikke er i et område med LTE-dækning, hvilket i starten vil være begrænset til de større byer.

Det er stadig for tidligt at sige, hvordan den indbyrdes håndtering mellem de to modemmer kommer til at fungere, siger TeliaSonera. Men operatøren forventer, at brugerne i de centrale dele af Stockholm og Oslo vil kunne bevæge sig frit omkring, mens de surfer på nettet kun ved hjælp af LTE-modemmet.

TeliaSonera vil have modemmer nok til en kommerciel lancering men vil ikke sætte præcise tal på kvantiteten.

Lanceres i 2010

Brugen af et modem, der kun understøtter LTE, er en midlertidig løsning. Samsung arbejder på et modem, der kommer på markedet næste år, og som understøtter adskillige bredbåndsteknologier, oplyser YunSang Park, som er vice president for et forsknings- og udviklingscenter i Samsungs forretningsenhed Digital Media and Communications Business. Han var ikke villig til at diskutere mulige aftaler om LTE-modemmer til andre operatører.

Den største udfordring ved at udrulle nye mobilteknologier er ifølge TeliaSonera stadig at sikre et udbud af den næste generation af modemmer og telefoner.

Denne mening mødte genklang ved en paneldiskussion ved ITU Telecom World i Geneva. Operatører som AT&T, NTT Docomo og Telefónica gav her optryk for bekymringer for, om leverandørerne formår at have modemmer klar sidst på året 2010.

TeliaSonera oplyser, at LTE-lanceringen vil ske på et tidspunkt i første halvår af 2010, men giver ingen mere præcis tidsramme.

"Der er stadig lidt, der skal rettes til i netværket. Så jeg kan ikke være 100 procent sikker på lanceringstidspunktet," siger Karlberg.

"Vi ønsker ikke at lancere et netværk, der ikke alligevel kan levere de høje hastigheder, som vi snakker om," siger Karlberg, som sigter efter faktiske download-hastigheder på op til 80 megabit i sekundet.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere