Artikel top billede

Fire titaner skal slås om de enorme datacentre

ComputerViews: De store selskaber positionerer sig i kampen om datacentrene. Alt tyder på, at kampen om det enorme marked kommer til at stå mellem fire spillere.

ComputerViews: Cisco og EMC kaster sig ud i kampen om at levere de store datacentre - et marked, hvor IBM og HP i dag regerer.

Efter fusioner, opkøb og alliancer er blevet gennemført, ser det nu ud til, at de spillere, der skal dyste om datacenter-markedet, har udkrystalliseret sig.

De er IBM, Hewlett-Packard, Oracle (med Sun) og altså nu Cisco/EMC/VMware.

Sælg det hele - opfyld alle kundens behov

Det har alle dage været en ambition for virksomheder af enhver størrelse at sælge flere varer til den samme kunde.

Og it-branchens store spillere adskiller sig ikke fra dette: De har altid været interesserede i at sælge så mange - og gerne sammenhængende - produkter som muligt til enhver kunde, de får ind i folden.

Den tendens er kun blevet forstærket i det seneste års tid, hvor finanskrisen har udløst kraftigt fokus på omkostninger i erhvervslivet, ligesom de teknologiske udviklings-trends med cloud computing og virtualisering i høj grad har været med til at trække opmærksomheden over mod markedet for datacentre.

Et fundament under udviklingen

De store datacentre spiller med andre ord en vigtigere og vigtigere rolle i fremtidens forretnings-drift, fordi ikke mindst skalerings-mulighederne og stordrifts-fordelene indikerer en potentiel succes.

Det er en chance, som de store selskaber ikke vil lade gå fra sig.

De kan se, at der efter alt at dømme skal bygges og driftes mange nye datacentre i de kommende år, og at der dermed er mange penge at hente, hvis man er i stand til at levere gode datacentre. Inklusive servere, netværk, software, installationer og hele baduljen.

De store leverandører er med andre godt klar over, at de skal kunne levere hele pakken, hvis de skal gøre sig noget håb om for alvor at blive taget seriøst på datacenter-markedet.

Spørger man dem, snakker de om 'helhedsløsninger'. De fokuserer ikke på enkeltstående løsninger, men hele miljøer - altså at levere det hele til en kunde.

Det øger effektiviteten, gør beslutningsprocesserne enklere, sparer på omkostningerne og giver mulighed for at forbedre hele baduljen. Lyder det.

Det siger selv, at det kræver muskler, så det forslår.

Køb op eller flet fingre

Skal man levere datacentre, skal man kunne det hele. Og har man ikke musklerne, må man købe. Hvilket flere af de store it-selskaber er i fuld gang med.

Det var derfor, at Sun var en sand lækkerbisken for både IBM og Oracle, da Sun blev sat til salg efter mange års nedtur.

Det blev som bekendt Oracle, der rendte med godbidden, hvilket pludselig gjorde selskabet til en seriøs udfordrer til IBM og Hewlett-Packard, der ellers har siddet relativt tungt på datacenter-markedet.

Selv har Hewlett-Packard købt EDS for at ruste sig på services-området, mens IBM fortsat står stærkt - ikke mindst fordi selskabet hviler på sin historisk stærke position på mainframe-området, der engang var synonym med datacenter-området.

Med et nyt tæt parløb melder Cisco og EMC sig nu også på banen - endda på en prisbillig måde, da Cisco, der er hovedrolleindehaver i alliancen, slipper for at trække pengepungen op af lommen, men i den sidste ende ser ud til at opnå de samme fordele som ved et regulært opkøb.

At behovet for de ydelser, som EMC (samt VMware, som EMC ejer 82 procent af) er stort, understreges af, at der tidligere har været forlydender om, at Cisco kunne finde på at købe EMC eller VMware for at komme med i kapløbet.

I stedet har Cisco altså nu valgt at indgå et tæt samarbejde med de to selskaber.

Har masser af penge

Cisco har ganske vist masser af penge på kistebunden, men foretrækker at "opkøbe små selskaber og indgå partnerskaber med de store," som Robert Lloyd, vice president, tidligere har sagt.

Cisco og EMC vil via EMC's ejerandel af virtualiserings-kæmpen VMware tilbyde et "virtuelt databehandlings-miljø," der skal udmøntes af det nyoprettede fælles selskab, Acaida.

Alliancen gør det muligt for Cisco at sælge selskabets datacenter-produkt, Unified Computing System til EMC's kunder.

Der er da heller ingen tvivl om, at Cisco og EMC vil slå larmende på tromme for, at der er store fordele ved alliancens produkter, fordi de er tæt integrerede, gennemtestede og kun kræver én indgang til hele produkt-paletten - "a single throat to choke," som Cisco-chef Jim Chambers har betegnet det.

Med også Cisco på banen er det nu ganske tydeligt, at krigen mellem verdens helt store it-selskaber er brudt ud i fuldt flor på datacenter-markedet.

De store titaner bevæger sig rumlende ind på hinandens territorier, og det er naturligt nok, da væksten og indtjenings-marginerne i de forskellige markeder er under pres på grund af finanskrisen.

Næste fase bliver priskrigen, hvor titanerne skal dyste om kundernes gunst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere