XO-pc'en har været et hit i Nepal, hvor den lokale regering vil føre Dansk IT's satsning videre på 25 andre skoler. Foto: Dansk IT.

Hvad skete der egentlig med verdensfrelser-pc'en?

OLPC-computeren blev for ganske få år siden set som et væsentligt middel til at sætte u-lande på det teknologiske verdenskort. Hvad er der sket med projektet siden jubeloptimismen i 2007?

En lille grøn maskine var det helt store samtaleemne i 2007 og til dels også i 2008.

Siden er der blevet mere og mere stille omkring en af verdens mest stormombruste computere.

Den bærbare XO-pc til den optimistiske pris på 100 dollar var ellers i flere år udset til at skulle uddeleles i og redde den tredje verden fra armod og analfabetisme ved at lade børn i alle aldre få en forlomme i den teknologiske kø til den fagre, nye it-verden.

Siden manden bag XO-pc'en og stifteren af One Laptop Per Child-projektet (OLPC), Nicholas Negroponte, lancerede tankerne om den lille grønne maskine med det store potentiale på først World Economic Forum Davos og siden på en IDC-konference i Paris i 2005 har OLPC'en været omgærdet af megen optimisme og siden uro om it'en i u-landsprojekterne.

I starten blev OLPC-projektet mødt med en del skepsis, indtil der i i 2007 for alvor blev slået både på tromme over mulighederne og på tæven fra forskellige selskaber, der ville overhale OLPC-folkene og vinde hjerterne og markedsandelene i den tredje verden.

Især Intel var centralt involveret i skærmydslerne, efter hardware-producenten i starten af 2008 trak sig fra OLPC-samarbejdet, fordi det kolliderede med selskabets eget Classmate-projekt.

Også Microsoft blev hevet ind i projektet med den Linux-baserede XO-minicomputer, som på mange måder har været banebrydende for netbook'en. Blandt andre Perus regering krævede, at der blev installeret Microsoft-styresystemet Windows på det grønne apparat.

Efter XO-pc'erne trillede ud fra samlebåndene i 2008 og siden privatpersoner og virksomheder kunne donere computerne til den tredje verden, er der opstået noget nær en rungende stilhed omkring XO'en bortset fra historier om fyringsrunder og små kvæk om udbredelsen af den stærkt omtalte mini-pc.

Projekter kører på pedaler
Men hvordan går det egentlig med OLPC-projektet i dag?

Ifølge web-leksikonet Wikipedia er der på nuværende tidspunkt afsat mere end 1,2 millioner XO-pc'er til børn i Sydamerika, Afrika og i Asien til en pris, der ligger på omkring 260 dollar per elev.

Den ventede XO version 2.0 med dual-skærm er blevet udskudt, og i stedet er OLPC-folkene på trapperne med version 1.75 med indbygget ARM-processor.

Senere følger XO-3 udgaven, der har et helt andet industrielt design, som eftersigende skulle minde mere om en gennemsolid e-bog eller tablet med farveskærm, en stadig med det velkendte WiFi-netværk.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Blockchain: Fremtidens betalingsløsninger

Blockchain-teknologien er på vej ind i betalingsmiljøerne og har potentialet til at sikre og effektivisere betalingsmetoderne i høj grad. Potentialet er enormt. Men hvordan kommer du i gang? Og hvordan finder du de lavthængende frugter? Det får du svar på på dette Computerworldevent

21. marts 2019 | Læs mere


Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Premium
Microsoft klar med en række store opdateringer til Teams: Se dem demonstreret her
Senere på året kan du se frem til at par nye funktioner i Teams. Microsoft er klar til at give dig større kontrol over samarbejdet på tværs af din organisation, men har også en overhaling klar til video-chat og det klassiske whiteboard. Få overblikket her.
Computerworld
Google slipper første version af Android 10 løs: Her er de vigtigste nyheder
Tiende version af styresystemet Android er ude i sin første betaversion: Her er de nye funktioner, som systemsoftwaren vil byde på.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Få en personlig demo af det moderne intranet anno 2019
At vælge den bedste, eller skal vi kalde det, den rette intranetplatform til din virksomhed eller organisation, er ikke nødvendigvis nogen let opgave. Sammenlignet med andre stykker software eller værktøjer til udførelse af specifikke behov, ja så er et intranet typisk en platform, der skal implementeres på tværs af hele virksomheden. Er et nyt intranet på virksomhedens tegnebræt for 2019 er dette din mulighed for at få en personlig demo af Colibo.