Artikel top billede

XO-pc'en har været et hit i Nepal, hvor den lokale regering vil føre Dansk IT's satsning videre på 25 andre skoler. Foto: Dansk IT.

Hvad skete der egentlig med verdensfrelser-pc'en?

OLPC-computeren blev for ganske få år siden set som et væsentligt middel til at sætte u-lande på det teknologiske verdenskort. Hvad er der sket med projektet siden jubeloptimismen i 2007?

En lille grøn maskine var det helt store samtaleemne i 2007 og til dels også i 2008.

Siden er der blevet mere og mere stille omkring en af verdens mest stormombruste computere.

Den bærbare XO-pc til den optimistiske pris på 100 dollar var ellers i flere år udset til at skulle uddeleles i og redde den tredje verden fra armod og analfabetisme ved at lade børn i alle aldre få en forlomme i den teknologiske kø til den fagre, nye it-verden.

Siden manden bag XO-pc'en og stifteren af One Laptop Per Child-projektet (OLPC), Nicholas Negroponte, lancerede tankerne om den lille grønne maskine med det store potentiale på først World Economic Forum Davos og siden på en IDC-konference i Paris i 2005 har OLPC'en været omgærdet af megen optimisme og siden uro om it'en i u-landsprojekterne.

I starten blev OLPC-projektet mødt med en del skepsis, indtil der i i 2007 for alvor blev slået både på tromme over mulighederne og på tæven fra forskellige selskaber, der ville overhale OLPC-folkene og vinde hjerterne og markedsandelene i den tredje verden.

Især Intel var centralt involveret i skærmydslerne, efter hardware-producenten i starten af 2008 trak sig fra OLPC-samarbejdet, fordi det kolliderede med selskabets eget Classmate-projekt.

Også Microsoft blev hevet ind i projektet med den Linux-baserede XO-minicomputer, som på mange måder har været banebrydende for netbook'en. Blandt andre Perus regering krævede, at der blev installeret Microsoft-styresystemet Windows på det grønne apparat.

Efter XO-pc'erne trillede ud fra samlebåndene i 2008 og siden privatpersoner og virksomheder kunne donere computerne til den tredje verden, er der opstået noget nær en rungende stilhed omkring XO'en bortset fra historier om fyringsrunder og små kvæk om udbredelsen af den stærkt omtalte mini-pc.

Projekter kører på pedaler

Men hvordan går det egentlig med OLPC-projektet i dag?

Ifølge web-leksikonet Wikipedia er der på nuværende tidspunkt afsat mere end 1,2 millioner XO-pc'er til børn i Sydamerika, Afrika og i Asien til en pris, der ligger på omkring 260 dollar per elev.

Den ventede XO version 2.0 med dual-skærm er blevet udskudt, og i stedet er OLPC-folkene på trapperne med version 1.75 med indbygget ARM-processor.

Senere følger XO-3 udgaven, der har et helt andet industrielt design, som eftersigende skulle minde mere om en gennemsolid e-bog eller tablet med farveskærm, en stadig med det velkendte WiFi-netværk.

Danske erfaringer med OLPC-projektet

XO-3 forventes at være på markedet i 2012.

OLPC-stifter Nicholas Negroponte har ikke villet afsløre så meget om de nye XO'er endnu, men flere steder har de lokale XO-brugere været kreative til at få de eksisterende u-landscomputere til at fungere mere optimalt.

Blandt andet i Afghanistan kører XO'en på pedalkraft, for at spare på strømmen.

Danmark involveret i u-lands-pc'en

I Danmark indledte Dansk IT for et år siden en landsindsamling i samarbejde med den humanitære organisation Unicef for at få danskerne til at donere XO'er til it-trængende skolebørn i Asien, Afrika og Sydamerika.

Dansk IT havde sæt næsen op efter donationer på i alt 10 millioner kroner, men ifølge it-foreningens direktør Tony Franke indsamlede danskerne på gaden og især erhvervslivet omkring en million kroner, som nu er ved at blive kanaliseret ud til konkrete pc-projekter.

"Vi har haft et meget succesrigt projekt i Kathmandu-dalen i Nepal, hvor vi har doneret OLPC-pc'er til to skoler. Den nepalesiske regering syntes så godt om projektet, at den siden er gået ind og købt OLPC-pc'er til 25 andre skoler," forklarer direktør i dansk IT, Tony Franke.

Han understreger, at projektet med pc-donationerne har været en meget positiv oplevelse, selv om det i flere omgange har kostet mange kræfter. Blandt andet er Dansk IT i gang med at undersøge et pilotprojekt i Bolivia, men en ny regering og langsom projektledelse har forsinket projektet i op til et halvt år.

Derudover har Dansk IT blikket rettet mod Afrika, men har endnu ikke besluttet præcis, hvor organisationen vil sætte ind med pc'er.

"Vi ved endnu ikke, hvornår vi afslutter projekterne, fordi der skal være fornuft i at sponsere computere til et specifikt område. Blandt andet skal vi have klokkeklar besked om, hvordan eksempelvis lærerne på skolen bliver inddraget i projektet," lyder det fra Tony Franke.

Han ser med stor tilfredshed på, at der er nye versioner af den velkendte grønne computer til rådighed inden længe.

"Når vi sætter ind i Sydamerika og Afrika vil vi naturligvis tage bestik af den teknologiske udvikling og se, hvordan vi kan tjene skolerne bedst. Når det er sagt, så er det dog ikke nødvendigvis de nyeste skrig, der skal stå på skolerne. Det vigtigste er, at OLPC-computerne fungerer hver dag," forklarer han til Computerworld.

Med andre ord kører OLPC-projektet fortsat videre, selv om mediernes interesse er dalet siden XO'en reelt skulle ud og gøre gavn i den tredje verden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere