Artikel top billede

Foto: Torben Klint.

Microsoft-alternativer pibler frem i kommunerne

Flere kommuner barsler med at hoppe over på alternativer til Microsofts Officepakke, hvis de ikke allerede har taget springet.

Efter software-giganten Microsoft og Lyngby-Taarbæk Kommune har krydset klinger i medierne om brugen af kontorprogrammer, har flere kommunale it-chefer henvendt sig til Lyngby Taarbæk Kommune for at gennemgå bruger- og business-casen for implementeringen af OpenOffice.

Det siger Lyngby-Taarbæk Kommunes it-chef, Jens Kjellerup, der dog ikke ønsker at fortælle, hvilke 10 kommuner henvendelserne kommer fra.

"Jeg har så sent som i weekenden modtaget en mail fra en kommune, der er interesseret i vores OpenOffice-løsning," siger Jens Kjellerup, som understreger, at alle henvendelserne kommer fra kommunale it-chefer, der er lige på nippet til at træffe en endelig beslutning om enten at fortsætte med Microsoft Office eller skifte til OpenOffice.

"It-cheferne sender fortrolige mails til mig, fordi det kan være utrygt at lægge sig ud med en stor it-leverandør," fortæller Jens Kjellerup om den noget alternative fremgangsmåde.

Nye vinde blæser i danske kommuner

Ud over de mange uofficielle OpenOffice-henvendelser i Lyngby-Taarbæk Kommune skrev Berlingske Tidende i går, at Rødovre Kommune allerede har kappet navlestrengen til Microsoft.

Det er sket ved at indføre OpenOffice frem for Microsoft Office-pakke på 700 sagsbehandleres computere.

Tønder Kommune har i den henseende for længst sendt den altdominerende spiller, Microsoft, uden for kommunegrænsen, og kommunen kører i stedet open source på folkeskoleområdet.

Browser populær i fremtiden

Også i Danmarks tredjestørste Kommune, Odense, oplever leder af Pædagogisk MedieCenter Skoleafdelingen, Alan Sørensen, at flere og flere skoler foranlediget af mediecentret hopper over Microsoft-alternativer.

Især Google Apps er populært i den fynske hovedstad.

De store kommuner vil overbevises

"Vi tror meget på Googles værktøjer, fordi eleverne kan dele dokumenter og samarbejde på kryds og tværs samtidig med, at det hele bliver afviklet i en browser. Det betyder, at vi sparer penge på drift og licenser, og eleverne kan arbejde videre på dokumenterne derhjemme," fortæller Alan Sørensen.

Han forklarer, at omkring 10 odenseanske skoler benytter Google Apps som førsteprioriteten, hvilket samtidig har betydet et drastisk fald i købet af Microsoft Office-licenser.

"Naturligvis er det svært at spå om fremtiden, men om føje år har eleverne givetvis deres egne billige netbooks, og så er det altså smart med browser-baserede værktøjer. I så fald kan vi spæde til med de sidste netbooks og fokusere vores drift på netværk," siger Alan Sørensen.

Succesrig sameksistens

Aalborg Kommune oplever en større efterspørgsel efter OpenOffice, som kører på skolernes computere ved siden af Microsoft Office.

"Vi respekterer skolernes frie valg, men jeg så gerne, at vi udnyttede vores ressourcer mere optimalt ved i endnu højere grad at bruge open source-software eller et cloud-produkt som Google Apps," forklarer Erik Mouritsen, it-chef for Skole- og Kulturforvaltningen, Aalborg Kommune.

I landets største kommuner, København og Århus, er der sat enkelte open source-projekter i søen inden for blandt andet bibliotekssektoren, men der er endnu ikke konkrete planer om at indføre OpenOffice til eksempelvis skoleeleverne.

"Vi venter på en rigtig god business case med høj brugertilfredshed, før vi vil overveje et skifte," fortæller centerchef Karl-Erik Andersen fra Københavns Kommunes center for informatik.

"Jeg synes, det lyder drønspændende, hvad der sker i Lyngby-Taarbæk og Rødovre. Når støvet har lagt sig på debatten, vil vi tage kontakt til kommunerne for at høre mere om projekterne," siger it-chef Rasmus Ry Nielsen fra Borgmesterens Afdeling i Århus Kommune.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere