Artikel top billede

Borgere går glip af millioner efter it-udbudsfusk

Helt op imod 200 millioner skattekroner er gået tabt, fordi en række kommuner har undladt at sende deres indkøb i udbud.

Danske kommuner kunne have sparet omkring 200 millioner kroner ved at gå i udbud med deres økonomisystemer. I stedet valgte næsten hver tredje kommune KMD's Opus-økonomisystem uden at gå i udbud.

Det viser en beregning lavet ud fra eksemplet Næstved Kommune, hvor økonomidirektør Peter Pedersen i april 2009 oplyste til Kommunernes IT-Magasin, at kommunen sparer fire millioner kroner om året - eller 16 millioner kroner over kontrakternes fire-årige løbetid. 
 
Hvis man omregner besparelsen i Næstved Kommune, svarer det til cirka 200 kroner per indbygger.

I de små 30 kommuner, som er i søgelyset for ikke at gå i udbud, er der tilsammen cirka 1,1 million indbyggere, hvilket altså ville kunne give en besparelse på omkring 200 millioner kroner i alt.

Priserne er under pres

Chefanalytiker Per Andersen fra IDC påpeger, at der er flere usikkerheder ved beregningen, men at kommunerne kan spare penge ved at gå i udbud er uomtvistligt.

Han kan dog ikke vurdere, om det i den konkrete sag er 20, 100 eller 200 millioner kroner, kommunerne er gået glip af.

"Men det er ikke særlig overraskende, at det er en god idé at sende større ting i udbud, og at man derigennem kan sikre sig besparelser. Det kræver næppe den højere matematik," siger analytikeren.

Per Andersen forklarer, at det netop er nu, man bør sende opgaver i udbud - også selv om det ikke var den oprindelige plan.

"For priserne er under pres i øjeblikket på grund af markedsudviklingen," siger Per Andersen.

Han understreger samtidig, at selvom man ikke går i udbud, bør man genforhandle kontrakterne med de leverandører, man har.

Mistanke: Fusk i hver tredje kommune
Sagen er blot én blandt mange, som Computerworld tidligere har beskrevet, hvor der mildt sagt hersker tvivl om, hvorvidt udbudsreglerne er overholdt.

Således er der tale om, at op imod hver tredje kommune har fusket med udbudsreglerne og anskaffet sig systemer fra KMD uden at gå i udbud.

Konkurrencestyrelsen kigger nu på sagerne, ligesom indenrigsminister Karen Ellemann (V) er blevet hevet ind i debatten.

Selv de kommunale it-chefers egen formand erkender, at flere af kommunerne har et forklaringsproblem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere