Artikel top billede

It-branchens licens-gribbe kaster sig over Posten

Oracles millionkrav kun mindre del af et meget stort millionbeløb fra softwareleverandører som følge af fusion mellem Post Danmark og svenske Posten AB.

Kravet fra Oracle om 22 millioner kroner for at ændre navn på Post Danmarks og svenske Posten AB's software-licenser til det nye navn Posten Norden AB er ikke det eneste krav om merbetaling, som den nyligt fusionerede virksomhed udsættes for.

Det udgør blot en mindre del af de samlede krav, som en række af de store it-leverandører har præsenteret den nyligt fusionerede virksomhed for.

"Jeg talte på et tidspunkt op, at vi har krav mod os på et meget meget stort millionbeløb. Det er krav, der mere eller mindre kommer grundet fusionen," siger Michael Ørnø, it-driftchef hos Post Danmark.

Han er for tiden godt træt af, hvad han betegner som ublu krav fra en række softwareleverandører.

Ublu krav

"Der er virkelig mange softwareleverandører, der prøver at plukke os som følge af fusionen. Det er rigtigt træls. Vi er i en situation, hvor udviklingen i samfundsøkonomien gør, at vores forretning skrumper, og vi har færre medarbejdere og brugere. Softwareleverandørerne vil så have, at vores softwareomkostninger skal stige voldsomt i den situation. Vi ser lige nu en række eksempler, hvor kravene er ublu," siger Michael Ørnø.

Michael Ørnø understreger, at han selvfølgelig gerne vil betale for software, hvilket Posten Norden AB efter Michael Ørnøs mening i høj grad allerede gør.

"Det er ikke et spørgsmål om, at vi ikke vil betale for varen. Posten Norden AB har et software-budget på et signifikant millionbeløb om året. Vel at mærke til vedligehold, ikke nyanskaffelser," siger Michael Ørnø.

De nye krav fra software-leverandørerne svarer til godt halvdelen af det beløb, som Posten Norden AB allerede i dag betaler til softwarevedligehold.

Der er slet ikke forståelse for softwareleverandørernes krav i Posten Norden AB.

Udover at bruge megen tid på at slås med softwareleverandørerne, skal Michael Ørnø også bruge tid på at forklare sig internt.

"Ovre i den centrale økonomifunktion tror de, at jeg har slået hovedet. De spørger, hvilke dele af ordene recession og krise, jeg ikke har forstået," siger en hovedrystende Michael Ørnø.

It-driftchefen mener, at nogle softwareleverandører ser fusionen som en mulighed for at øge indtjeningen på en nem måde.

"Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at softwareleverandører ser sådan en fusion her som et "moment of opportunity". De håber måske på, at den nye ledelse ikke kender historierne og aftalerne så godt, så leverandørerne prøver at få ekstra ting ind i licenserne - går den, så går den" vurderer Michael Ørnø.

Langsigtet forretningsforhold

Han efterlyser en mere langsigtet kommerciel tankegang hos leverandørerne. Noget som kun få af de helt store it-leverandører efter Michael Ørnøs mening formår.

"Jeg er irriteret over, at jeg skal bruge tid og kræfter med at slås med Oracle, og måske bruge mine folks kræfter på at migrere væk fra Oracle, fremfor at lave ting der peger fremad. Men det kan blive så dyrt, at vi ikke har andet valg," siger han.

"Jeg bliver lidt sur og siger, ok, det er ikke Oracle, der hjælper med til, at den her fusion bliver en succes. HP har været relativt fornuftige at have med at gøre. For stort set nul kroner har jeg fået den samme rettighed som Oracle vil have 22 millioner kroner for. HP krævede et beskedent beløb til administration og ændring af licenser. De vil gerne være en aktiv spiller i Posten Norden AB. De tænker mere langsigtet og ved, at der er muligheder - også på langt sigt" siger Michael Ørnø.

Nogle Oracle-databaser erstattet med SAPs MaxDB - DB2 på sigt

Michael Ørnø afviser, at Oracle-historien kom til mediernes kendskab som led i kontraktforhandlinger og fortæller, at Posten Norden AB allerede har migreret væk fra Oracle i nogle af virksomhedens SAP-relaterede systemer.

"Der er et modul til SAP, der hedder Solution Manager, som er et støtteværktøj til SAP. Det har vi allerede migreret væk fra Oracle og over til SAPs indbyggede MaxDB. Det har vi gjort, fordi vi er igang med udviklingsaktiviteter, hvor danskere og svenskere skal arbejde sammen. Det kan vi ikke med vores Oracle-licens," forklarer Michael Ørnø.

På sigt bliver det dog formentlig DB2, som Posten Norden AB vælger.

"Vi har planlagt migrering til DB2 efter at have studeret hvad Carlsberg og andre har gjort. Man kan købe DB2 gennem SAP, så det koster en procentdel af en SAP-kontrakt. DB2 til den fælles SAP-løsning i Norden vil koste langt fra de 22 millioner som Oracle først forlangte og også langt fra de 10 millioner kroner som Oracle senere nedsatte kravet til."

Det skaber også en enklere support-struktur for SAP-systemerne, mener Michael Ørnø.

"Mit supportbillede bliver enklere. Jeg kan holde SAP fast på en samlet problemstilling. De kan ikke sende aben videre og sige, det er en fejl i Oracle-opsætningen, hvorefter Oracle siger, det er SAPs skyld. Det er ikke fordi, at det er sket ofte, men risikoen forsvinder," siger Michael Ørnø.

Færre softwareleverandører at slås med

Samtidigt giver den aftale en leverandør mindre for Michael Ørnø at slås med om licensfortolkninger og licensafgifter.

"Så behøver jeg ikke at forhandle med Oracle eller IBM, da jeg blot køber det hos SAP vel og mærke på meget standardiserede og velkendte vilkår. Det er en nemmere model, da jeg skal slås med en mindre," siger Michael Ørnø, som beklager, at der skal bruges så meget tid på forhandlinger med it-leverandører, fremfor mere fremadrettede aktiviteter.

"Man kan bruge lang tid på at diskutere stolpe op og stolpe ned i jeg ved ikke hvor lang tid. Det er ikke det, jeg og min chef er sat i verden for. Vi er sat i verden for at lave it-understøttelse af Post Nordens forretning og brugere," siger Michael Ørnø.

Han ønsker ikke, at Computerworld nævner navnene på de it-leverandører, der er fremkommet med krav som følge af fusionen, da der stadig foregår forhandlinger, men der er tale om en række af de største it-leverandører.

Mange positive tilkendegivelser fra andre softwarekunder

Siden Michael Ørnø fortalte historien om Oracles navneskifte-gebyr, er det strømmet ind med sympatitilkendegivelser fra danske virksomheder.

"Jeg har modtaget rigtig mange henvendelser fra folk i den danske it-verden om Oracle-sagen. Alle som en siger: Nu kan det være nok med de software-leverandører. Det er en historie som rigtig mange kan genkende. Der er mange større danske virksomheder, der føler, de trues til at betale ublu beløb til softwareleverandørerne," hævder Michael Ørnø.

Er Oracle endegyldigt ude?

Selvom Michael Ørnø har smækket med døren over for Oracle, så er der tilsyneladende en kattelem for databaseleverandøren, hvis virksomheden ønsker at fortsætte forretninger med Posten Norden AB.

"Hvis Oracle kommer med en kasse øl og en lagkage, som Mogens Nørgaard fra Miracle foreslår, og de siger, at det her er en fejl og at de rigtig gerne vil være en partner til Posten Norden AB og samtidigt kommer med et fornuftigt udspil, så vil jeg og min chef da overveje det kraftigt," lyder det fra Michael Ørnø.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere