Artikel top billede

Oracles administrerende direktør, Larry Ellison, virkede sikker på købet, da han i april sidste år meddelte, at Oracle ville købe Sun Microsystems for omkring 43 milliarder danske kroner. EU ville det dog anderledes.

Så er det officielt: Oracle får Sun Microsystems

Efter mere end ni måneders usikkerhed har EU netop godkendt Oracles køb af Sun Microsystems. Dermed afsluttes et af de mest omdiskuterede it-opkøb i nyere tid.

Oracles topchef Larry Ellison kan efter ni måneders uvished nu endelig lade champagne-propperne springe og fejre, at købet af Sun Microsystems er godkendt af alle instanser.

EU's tidligere konkurrencekommissær Neelie Kroes, der fra nytår skiftede til stillingen som kommissær for it og tele, har netop godkendt opkøbet , selvom den endelige deadline for afgørelsen først var sat til den 27. januar.

"Jeg er nu tilfreds med, at konkurrencen og innovationen vil blive sikret på alle de berørte markeder. Oracles opkøb af Sun har potentialet til at revitalisere vigtige aktiver og skabe nye og innovative produkter," udtaler Neelie Kroes.

Troede at den var hjemme

Da Oracle 20. april 2009 meddelte, at virksomheden ville købe Sun Microsystems for 7,4 milliarder dollar, svarende til omkring 43 milliarder danske kroner, var der kun selvsikre kommentarer at spore fra Larry Ellison, administrerende direktør i Oracle.

"Købet af Sun ændrer it-industrien ved at kombinere 'best-in-class' virksomhedssoftware med mission-kritiske systemer," udtalte Larry Ellison dengang.

Måske skyldtes Ellisons store ord ikke mindst, at selveste IBM tidligere samme måned havde forsøgt at nuppe Sun med et købstilbud på omkring 39 milliarder kroner, hvilket Sun havde afslået.

Oracle skulle dog selv komme til at bide i det sure æble, for selvom både de store it-analysehuse og Oracle selv så store perspektiver i Oracles køb af Sun, så var begejstringen ikke lige stor alle steder.

Problemerne begynder

Først valgte Suns aktionærer at blokere for salget til Oracle, og selvom de senere skiftede mening og sagde OK, var problemerne ikke slut. De var først lige begyndt.

Den 2. september kom det nemlig frem, at EU ikke havde tænkt sig at godkende handlen uden videre.

"Kommissionen er nødt til at undersøge effekterne på konkurrencen i Europa meget nøje, når verdens ledende proprietære database-virksomhed foreslår at overtage verdens ledende open source database-virksomhed," lød den officielle udtalelse fra konkurrencekommissær Neelie Kroes.

Det var specielt MySQL-databasen, som Sun hidtil har ejet, der voldte EU kvaler.

Flere analytikere havde ellers vurderet, at Oracle-overtagelsen af MySQL kun kunne styrke open source-databasen, ikke mindst fordi Sun Microssystems længe havde været under økonomisk pres.

Usikkerheden får Sun til at bløde

Selvom Oracle talte for sin sag, og blandt andet forsikrede EU om, at MySQL ikke ville blive lagt sammen med Oracles egne database-produkter, skulle det vise sig, at der var mere end lang vej igen for amerikanerne i diskussionerne med EU.

Alt imens EU-apparatet kørte i det vanlige bureaukrati-tempo, fik usikkerheden om fremtiden Sun til at bløde. Der blev fyret tusindvis af medarbejdere og meldingerne gik på, at Sun mistede en halv milliard kroner om måneden som konsekvens af det stadig ikke godkendte opkøb, og Sun-serversalget styrtdykkede.

Selvom de amerikanske konkurrencemyndigheder allerede i august godkendte Oracles køb af Sun, var den sidste hurdle, EU, langt fra overstået.

Den 3. november sendte EU og Neelie Kroes en iskold spand vand over Atlanterhavet og den til solbeskinnede stat Californien, hvor Oracle har hovedsæde: Spanden indeholdt et foreløbigt nej til opkøbet af Sun.

Hårde beskyldninger fra begge sider

Herefter blev tvisten mellem databasegiganten og EU intensiveret, og beskyldninger om letkøbte og overfladiske argumenter optrådte pludselig i den usædvanlige debat, ligesom Oracle anklagede EU for manipulation og fejlfortolkninger i den ophedede diskussion.

Mange har undervejs bakket op om Oracle, og selv ærkerivalen IBM har velsignet Oracle-Sun-ægteskabet. IDC's nordiske direktør, Per Andersen, betegnede over for Computerworld EU's blokering af købet som "politisk" snarere end et konkurrence-hensyn.

"Den politiske agenda kan jo være god nok, men man skal så bare være klar over, at det er den, man diskuterer. Det er en politik, og den kan man være enig eller uenig i," sagde Per Andersen blandt andet.

Oracle bøjer af for EU

Om det var julestemningen vides ikke, men den 14. december fik tonen pludselig en anden lyd, da Oracle på skrift kom med 10 konkrete løfter om at beskytte open source databasen MySQL, hvis virksomheden fik lov at købe Sun Microsystems.

Det var noget, der passede Neelie Kroes og EU-Kommisssionen, der pludselig begyndte at tale om en konstruktiv dialog og "væsentlige nye fakta."

Til trods for at der også efterfølgende har været arrangeret underskiftsindsamlinger mod opkøbet med tusindvis af deltagere, har EU i dag alligevel - ni måneder efter den oprindelige handels-aftale - godkendt Oracles køb af Sun Microsystems.

Dermed afsluttes et af de mest omdiskuterede it-opkøb i nyere tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere