Artikel top billede

Eksperter: KMD på kant med konkurrenceloven

En række eksperter kritiserer KMD's voldsomme prisstigninger på monopol-systemer til kommuner. "Det ser ud som om, at at KMD misbruger deres monopol eller særstatus," lyder det.

Eksperter rynker mildt sagt på pandebrynene over kommunernes oplysninger om prisstigninger fra KMD på over 50 procent over en årrække på monopol-systemer.

Konsulent og ekspert i konkurrenceret lic.jur. Peter Vesterdorf fra Håndværksrådet forklarer, at KMD har en dominerende stilling på området. Og derfor ser det ikke godt ud i forhold til konkurrenceloven.

"Jeg synes, at det her ligner en sag, hvor dem, der har retslig interesse i det her, bør henvende sig til Konkurrencestyrelsen," siger Peter Vesterdorf.

Det forekommer ham, at prisstigningerne er meget voldsomme, såfremt de ikke kan begrundes i inflationen og udefrakommende faktorer.

"Jeg må sige, at det kunne efter omstændighederne se ud som om, at KMD misbruger deres monopol eller særstatus," siger Peter Vesterdorf.

Peter Vesterdorf forklarer, at ifølge lovgivningen skal man se på prisstigningen i forhold til inflationen og udefrakommende faktorer.

"Hvis det ikke kan begrundes i inflation og udefra kommende faktorer, og man har 10 procents stigninger per år, så anser jeg det for noget, der ikke vil holde vand i konkurrencerådet," siger han.

"Ved så voldsom en stigning, så lyder det som noget, konkurrecemyndighederne her i landet ikke vil bryde sig om," fortsætter Peter Vesterdorf.

Konsekvens af udbud på andre områder?

Peter Vesterdorf pointerer samtidig, at hvis - og kun hvis - prisstigningerne er en direkte konsekvens af at nogle kommuner vælger at gå i udbud på andre områder, så vil det også være i klar strid med konkurrenceloven.

"Hvis det overhovedet kan bevises, så vil det også være misbrug af dominans," slår han fast.

Computerworld har i en artikelserie beskrevet, hvordan op imod hver tredje kommune imod reglerne har undladt af gå i udbud med KMD's Opus-system.

Institutleder Peter Møllgaard fra CBS bakker Peter Vesterdorf op.

Han forklarer, at såfremt KMD er en dominerende virksomhed, hvilket formentlig gælder, når KMD er den eneste, der kan levere ydelserne, så gælder konkurrencelovens regler om, at virksomheder ikke må misbruge deres dominerende stilling til for eksempel at lave uhæmmede prisstigninger.

"De skal kunne argumenteres i for eksempel omkostningsstigninger," siger han.

Peter Møllgaard oplyser, at det vil være en konkret vurdering.

"Derfor må kommunernes også henvende sig til Konkurrencestyrelsen i denne sag," siger Peter Møllgaard.

Han forklarer ligesom Peter Vesterdorf, at såfremt det kan bevises, at prisstigninger skyldes, at en kommune er gået i udbud på et andet område, så kan det også være misbrug af selskabets dominerende stilling på markedet.

Paragraf 11 forbyder urimelige priser

Lektor i konkurrenceret ved Juridisk Fakultet på Københavns Universitet Christian Bergqvist oplyser, at priser fra monopol-virksomheder skal være "fair".

"Ellers vil det være en overtrædelse af konkurrencelovens paragraf 11," vurderer han.

Christian Bergqvist oplyser, at det imidlertid kan være vanskeligt at afgøre i praksis.

"I forhold til software-virksomheder er der endvidere de betydelige udviklingsomkostninger, som tillige skal inddækkes og derved komplicerer opgørelsen af omkostningsbasen," siger han

Lektoren peger på, at det i sidste ende vil være op til Konkurrencemyndighederne at afgøre.

Læs også:
KMDs priser steget 50 procent

KMD-boss kryber i flyverskjul i monopol-sag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere