Artikel top billede

Peter Corbett fanget ved IT- og Telestyrelsens konference "De Offentlige Data i Spil" sidste uge i DGI-byen i København.

Mød manden bag USA's succes med data-genbrug

Interview: Peter Corbett stod bag det første storstilede genbrug af offentlige data i USA, som affødte 47 applikationer på en måned. Han fortæller, at der er en del udfordringer med data-udleveringen.

I starten af 2009 udskrev den amerikanske regeringsby Washington DC en konkurrence for, hvordan offentlige data kan genbruges til glæde for borgere, byen og ikke mindst de lokale applikationsudviklere.

Computerworld har mødt CEO Peter Corbett fra iStrategyLabs, der stod bag konkurrence-initiativet 'Apps for Democracy', som har medført en hel bølge af konkurrencer om genbrug af offentlige data - ikke kun i amerikanske byer, men også i lande som Danmark, Finland, Holland, Belgien og Australien.

Han var i Danmark i forbindelse med IT- og Telestyrelsens kåring af de bedste danske applikationer fra genbrug af offentlige data.

Hvad var tankegangen og visionen bag Apps for Democracy, Peter Corbett?

"Den tidligere CTO i Washington DC og nuværende føderale CIO for Obama-administrationen Vivek Kundra ville gerne have et bud på, hvordan offentlige data kan genbruges på den mest hensigtsmæssige måde. Derfor kontaktede han mig med beskeden Peter, jeg ved du kan få sat gang i nogle skøre initiativer, hvordan skal vi gribe det her an?."

"Jeg mente, at en konkurrence for Wasshington DC med mere end 400 data-feeds ville være den bedste form for brugerinddragelse, og derfor blev 'Apps for Democracy' udviklet. Visionen var, at få nogle konkrete bud på, hvordan de offentlige data i Washington kan genbruges. En måned efter de første møder havde vi 47 iPhone-, Facebook-, og webapplikationer, som til sammen har genereret en omsætning på omkring 2,3 millioner dollar. Ikke så dårligt, når konkurrencen kun kostede os 50.000 dollar i præmiesummer."

Hvilke slags applikationer blev der udviklet i konkurrencen?

"Det var vidt forskelligt. En iPhone-applikation viser i realtid, hvor der er mest kriminalitet i Washington DC via et kort over byen. Bykortet er inddelt i grønne, gule, orange og røde zoner, så man kan få et billede af, hvor det er sikkert at bevæge sig rundt. I en anden applikation kan man se, hvor der er ødelagte parkometre, når man skal ind til centrum og parkere sin bil."

"På den måde får borgerne brugbare oplysninger, når de skal færdes i byen. Det er jo vigtigt for borgerne at forstå, hvad der sker i deres by i realtid. Og set i det lys, så er aviser jo stærkt begrænsede. Der kan jo trods alt kun stå så og så meget i spalterne. Derfor er interaktive applikationer en meget bedre måde at illustrere den slags på."

Mange udfordringer med udleveringen af data

"Når indbyggerne kan se den slags teknologi, så får man jo også en gevinst ved, at folk bliver stolte og gerne vil bo der eller ligefrem vil flytte dertil."

Udlevering af offentlige persondata er jo højst problematisk. Hvordan ser du på det?

"Persondata skal slet ikke udleveres. Hvis de skal udleveres, skal de i hvert fald renses for enhver form for genkendelse. Derfor skal de offentlige myndigheder være meget omhyggelige med, hvilken type data de udleverer til udviklerne."

Hvilke andre udfordringer er der i genbrug af offentlige data?

"Der er en udfordring i at få beslutningstagerne til at indse nytteværdien i at udlevere offentlige data til genbrug for udviklere. Borgmestre er jo generelt gode til at klippe snore over, holde taler og kysse babyer på pressebilleder, men kun få af dem forstår sig på it. Derfor skal de kunne se nytteværdien i at slippe data løs."

"I Washington-projektet og siden hen i San Francisco og New York oplevede vi, at udviklerne efterspørger data i så stort et omfang, at de offentlige administrationer ikke kunne følge med. Byerne har måttet løbe hurtigt for at udbyde de data, der siden kan benyttes til applikationerne. På den måde kan man sige, at vi har mistet en masse muligheder for at få udviklet endnu flere brugbare applikationer."

"I små byer er det et endnu større problem, fordi der har man slet ikke de ønskede data opbevaret på en tilfredsstillende og genbrugelig facon. Der findes dog selskaber, der er begyndt at specialisere sig i, hvordan man kan genbruge data for byer med ned til 10.000 indbyggere. Den slags er godt for nærmiljøet."

"Standardisering af data er endnu en kæmpe-udfordring. For det nytter jo ikke noget, at vi i den ene by udleverer data på én måde, mens en anden by udleverer referencedata på en helt anden måde. Det betyder nemlig, at udviklerne skal ændre deres applikationer fra by til by, og det er jo ikke tilfredsstillende for nogen."

Hvad er fremtidsperspektiverne for 'Apps for Democracy'?"

"Vi har lanceret 'Apps for Democracy' i en lang række af de største byer i USA, hvor Washington DC., San Francisco og New York er de byer, der er længst fremme. Derudover er der 'Apps for America', og så er der efterhånden en del konkurrencer rundt omkring i verden blandt i Danmark ('Offentlige Data i Spil', red.), hvorved man får sat fokus på det vigtige i at genbruge offentlige data til glæde for alle."

"1. marts går vi i luften med 'Apps for the Army', som er et projekt, hvor det amerikanske militær kan få udviklet løsninger til Blackberry, Google Android, Windows Mobile og webapplikationer i form af eksempelvis korttjenester, som vil tage et halvt års udviklingsarbejde og koster flere millioner dollar. På den måde vil vi hjælpe soldater med eksempelvis at se informationer på et kort via deres mobiltelefoner i realtid på en billig måde."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere