Kommunale embedsmænd til golf på KMD's regning

Det er bestikkelse, når embedsmænd deltager i golfturnering med alt betalt af KMD, siger ekspert.

Kommunale embedsmænd tager hvert år til en golfturnering, hvor green fee, frokost og præmier betales af it-leverandøren KMD.

Det oplyser en kulturdirektør fra Norddjurs Kommune til Computerworld.

Kommunen er samtidig under mistanke for udbudsfusk for at vælge et KMD-system uden om udbud.

"KMD betaler green fee cirka 300 kroner, men jeg spiller gratis, da jeg er formand for Norddjurs Golfklub, så der er ingen udgift for KMD her. Vi får frokost," lyder det i et skriftlig svar fra kommunen i forbindelse med en aktindsigt.

Det fremgår, at KMD og SAP arrangerer den årlige turnering, hvor "deltagerkredsen er kommunalt ansatte fra hele landet".

Lidt søgning på nettet viser, at der i mindst et tilfælde i 2006 er blevet uddelt en præmie af KMD-direktør Hans Henrik Von Platen-Hallermund, der i øvrigt i dag sidder i KMD's direktion, til en embedsmænd og byrådspolitiker i form af en Callaway-golftaske.

En golftaske, der umiddelbart ikke kan findes billigere end til 800 kroner på nettet, men kan fås i forskellige prislag op til flere tusind kroner.

Ekspert: Det er bestikkelse
Forvaltningsekspert og lektor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet mener, at forholdet ganske enkelt er strafbart i forhold til straffeloven.

"Det er bestikkelse," siger han.

"Og bestikkelse er strafbart både for giver og modtager. Uanset om nogen får noget direkte ud af det," siger han.

Sten Bønsing er overhovedet ikke i tvivl, da arrangementet er et socialt golf-arrangement.

"Men selvom der måtte have været et fagligt oplæg, er grænserne for gavemodtagelse overskredet," siger han.

I personalestyrelsens vejledning om modtagelse af gaver understreges det da også gentagne gange, at kun gaver i form af "for eksempel en bog eller en vingave" bør accepteres i forbindelse med højtider, jubilæum eller lignende.

Udgangspunktet er klart:

"En ansat, der bliver tilbudt en gave eller en fordel fra en person eller virksomhed, bør således undlade at tage imod den, hvis den har sammenhæng med den pågældendes ansættelse i det offentlige," står der i vejledningen.

Ifølge Sten Bønsing kan både politi og Folketingets Ombudsmand vælge at tage sagen op.

"Eller folk kan anmelde det," siger Sten Bønsing.

"Direktøren er desværre ikke god til golf"
Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt fra Norddjurs Kommune afviser blankt, at golfarrangementerne skulle have påvirket kommunens valg af KMD uden om udbud.

Han påpeger, at kulturdirektøren kun deltager i ét KMD-arrangement hvert år, hvor han bruger en fridag på det. Og kulturdirektørens område bruger i øvrigt slet ikke KMD-systemer, oplyser kommunaldirektøren.

Desuden forklarer Jesper Kaas Schmidt, at kulturdirektøren ikke har haft indflydelse på valg af KMD OPUS.

"Han har ikke været involveret i det forberedende arbejde heller ikke i beslutningsprocessen," siger han.

Og det lader ikke til, at kommunaldirektøren går så meget op i, hvor mange eller hvor store KMD-betalte præmier, hans ansatte vinder.

"Desværre er min kulturdirektør ikke en så god golfspiller, at han vandt nogle præmier," siger kommunaldirektøren om kulturdirektørens magre udbytte af fem års golfturneringer.

Computerworld har bedt Norddjurs Kommune kommentere direkte på lektor Sten Bønsings udtalelser om beskikkelse, men kommunen er ikke vendt tilbage med svar.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud 2018 - outsourcing eller on premise?

Cloud handler ikke længere om billige servere eller storage. Det handler om at ruste sig til at kunne gøre idéer til digital innovation til virkelighed. På denne konference kan du blive klogere på, hvordan man kan satse strategisk på cloud-modellen. Mød eksperter, leverandører og andre cloud-brugere og bliv inspireret til nye satsninger i din egen virksomhed.

20. september 2018 | Læs mere


The New World of Data

Få styr på de nye muligheder og de nyeste tendenser inden for næste generations IT-infrastruktur. Bliv inspireret af de ledende teknologiaktører og hør hvordan TopDanmark og Rambøll har draget fordel af de nye muligheder både i relation til de tekniske og økonomiske aspekter samt en optimeret brugeroplevelse.

25. september 2018 | Læs mere


Kunstig intelligens: Bring din virksomhed ind i fremtiden

På denne konference ser vi nærmere på gode, bæredygtige business cases med kunstig intelligens. Vi zoomer ind på de konkrete teknologier, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

26. september 2018 | Læs mere


Premium
Mangel på arbejdskraft kan tvinge Universal Robots væk fra Danmark: "Vores ejere er ikke religiøse med, hvor vi skal ligge henne"
Interview: Universal Robots' ekstreme vækst har også en bagside. Selskabet har store udfordringer med at få kompetente folk og må derfor kigge til udlandet, men det er svært at få den udenlandske arbejdskraft til Danmark. Robotfirmaet fra Odense prøver nu at råbe de danske politikere op. "Vi er født i Danmark, men købt af en amerikansk virksomhed, og vores ejere er ikke religiøse med, hvor vi skal ligge henne," lyder det.
Computerworld
Her er de tre nye iPhones: Apple har netop præsenteret to frække topmodeller samt en helt ny "folketelefon"
Apple har netop løftet sløret for tre nye iPhones. Den ene af dem er måske det tætteste Apple kommer på en folketelefon
CIO
Machine learning og kunstig intelligens med Jesper Steen Møller "Der er rigtigt meget teknik som for nogen ser nærmest magisk ud"
Tech fra Toppen: Hvornår det giver mening at bruge machine learning - og hvordan du kommer bedst muligt i gang? Få svaret i den seneste udgave af Computerworlds podcast "Tech fra toppen" med datalog Jesper Steen Møller.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Hop på digitaliseringstoget nu – få de bedste råd fra eksperterne
Det er ikke længere et spørgsmål om du skal digitalisere, men hvornår du skal digitalisere. Transformationen er i fuld gang og i dette Whitepaper kan du se en rapport, som inkluderer en Q&A med nogle af de mest innovative firmaer i UK. Du kan blandt andet høre eksperternes mening om hvilke teknologier der er vigtige at investere i, og hvordan digital transformation ser ud i deres industri og en perspektivering til hvordan fremtiden kommer til at se ud.