Kommunale embedsmænd til golf på KMD's regning

Det er bestikkelse, når embedsmænd deltager i golfturnering med alt betalt af KMD, siger ekspert.

Kommunale embedsmænd tager hvert år til en golfturnering, hvor green fee, frokost og præmier betales af it-leverandøren KMD.

Det oplyser en kulturdirektør fra Norddjurs Kommune til Computerworld.

Kommunen er samtidig under mistanke for udbudsfusk for at vælge et KMD-system uden om udbud.

"KMD betaler green fee cirka 300 kroner, men jeg spiller gratis, da jeg er formand for Norddjurs Golfklub, så der er ingen udgift for KMD her. Vi får frokost," lyder det i et skriftlig svar fra kommunen i forbindelse med en aktindsigt.

Det fremgår, at KMD og SAP arrangerer den årlige turnering, hvor "deltagerkredsen er kommunalt ansatte fra hele landet".

Lidt søgning på nettet viser, at der i mindst et tilfælde i 2006 er blevet uddelt en præmie af KMD-direktør Hans Henrik Von Platen-Hallermund, der i øvrigt i dag sidder i KMD's direktion, til en embedsmænd og byrådspolitiker i form af en Callaway-golftaske.

En golftaske, der umiddelbart ikke kan findes billigere end til 800 kroner på nettet, men kan fås i forskellige prislag op til flere tusind kroner.

Ekspert: Det er bestikkelse
Forvaltningsekspert og lektor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet mener, at forholdet ganske enkelt er strafbart i forhold til straffeloven.

"Det er bestikkelse," siger han.

"Og bestikkelse er strafbart både for giver og modtager. Uanset om nogen får noget direkte ud af det," siger han.

Sten Bønsing er overhovedet ikke i tvivl, da arrangementet er et socialt golf-arrangement.

"Men selvom der måtte have været et fagligt oplæg, er grænserne for gavemodtagelse overskredet," siger han.

I personalestyrelsens vejledning om modtagelse af gaver understreges det da også gentagne gange, at kun gaver i form af "for eksempel en bog eller en vingave" bør accepteres i forbindelse med højtider, jubilæum eller lignende.

Udgangspunktet er klart:

"En ansat, der bliver tilbudt en gave eller en fordel fra en person eller virksomhed, bør således undlade at tage imod den, hvis den har sammenhæng med den pågældendes ansættelse i det offentlige," står der i vejledningen.

Ifølge Sten Bønsing kan både politi og Folketingets Ombudsmand vælge at tage sagen op.

"Eller folk kan anmelde det," siger Sten Bønsing.

"Direktøren er desværre ikke god til golf"
Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt fra Norddjurs Kommune afviser blankt, at golfarrangementerne skulle have påvirket kommunens valg af KMD uden om udbud.

Han påpeger, at kulturdirektøren kun deltager i ét KMD-arrangement hvert år, hvor han bruger en fridag på det. Og kulturdirektørens område bruger i øvrigt slet ikke KMD-systemer, oplyser kommunaldirektøren.

Desuden forklarer Jesper Kaas Schmidt, at kulturdirektøren ikke har haft indflydelse på valg af KMD OPUS.

"Han har ikke været involveret i det forberedende arbejde heller ikke i beslutningsprocessen," siger han.

Og det lader ikke til, at kommunaldirektøren går så meget op i, hvor mange eller hvor store KMD-betalte præmier, hans ansatte vinder.

"Desværre er min kulturdirektør ikke en så god golfspiller, at han vandt nogle præmier," siger kommunaldirektøren om kulturdirektørens magre udbytte af fem års golfturneringer.

Computerworld har bedt Norddjurs Kommune kommentere direkte på lektor Sten Bønsings udtalelser om beskikkelse, men kommunen er ikke vendt tilbage med svar.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Salg, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger inden for CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere


Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

03. maj 2018 | Læs mere


Premium
Peakon-stifter går all-in og flytter til New York: ”Der er ingen grund til at tage foden af speederen”
Det danske it-selskab Peakon vil overtage verdensherredømmet. Næste stop er et kontor i New York, der åbner til sommer. "Vi forventer, at USA skal være det største marked for Peakon inden for to til tre år. Hvis USA ultimativt set skal være en succes, skal det være vores største marked," lyder målsætningen.
Computerworld
Her er Danmarks fem bedste CIO'er lige nu: Disse fem it-chefer er nomineret til titlen som Årets CIO 2018
Årets CIO 2018: Den eftertragtede titel som Årets CIO i Danmark skal snart uddeles for 13. gang af Computerworld, IDC og Dansk IT. Her er de fem nominerede til Årets CIO 2018.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
Digitalisering i verdensklasse: Lær af finanssektorens erfaringer og nye syn på infrastruktur
Digitaliseringen buldrer afsted i erhvervslivet, men få brancher er så langt fremme som finanssektoren i bestræbelserne på digital transformation. Det har resulteret i en masse erfaringer om blandt andet hybrid infrastruktur, som andre kan drage nytte af. Læs i dette whitepaper udarbejdet af IDC for Interxion om udviklingen, den nye tankegang og de umiddelbare fordele. 12 sider på engelsk.