Artikel top billede

Danmarks dygtigste CIO'er: Peter Andersen (DR), Klaus Nissen (Berendsen), Michael Moesgaard (Dong Energy),Christian Bentzen (GEA Niro) og Thomas Okke Frahm (Maersk). Foto: Mikael Rieck (Foto: Foto: Mikael Rieck)

Danmarks top-CIO'er: Her er vores vigtigste opgave

Årets CIO 2010: CIO'ens rolle er under forandring. Men mod det bedre. Det mener Danmarks fem bedste CIO'er. Se her, hvad de egentlig mener.

Årets CIO 2010: Forretnings-fokus og de strategiske muligheder i it bliver vigtigere og vigtigere for den dygtige CIO.

Virksomhedens øverste it-mand skal ikke længere have fokus på tekniske problemstillinger og leverandør-kontrakter, men på de strategiske og forretningsmæssige muligheder, der er i it.

Sådan lød den entydige besked fra Danmarks fem bedste CIO'er, som Computerworld i samarbejde med analysehuset IDC, Dansk IT og SAS Institute mandag havde sat i stævne til konferencen Årets CIO 2010.

Her blev Årets CIO 2010 kåret. Ham kan du læse mere om her.

For de fem it-direktører, der var med i opløbet om den prestigefyldte titel som Årets CIO 2010, er det en balancegang at stå i en position, hvor deres organisation både skal varetage en problemfri it-drift og samtidig tænke strategisk.

Dette dilemma kan du læse mere om her.

"Det absolut vigtigste for mig som CIO er at forstå og understøtte forretningen. Jeg skal ikke bruge tid indad på tekniske problemer, leverandører og lignende," sagde Michael Moesgaard, CIO i Dong Energy.

Forretningen er it

Sagens kerne er, at selve forretningen i mange virksomheder hviler på en optimal brug af it-funktionerne.

Det betyder, at udviklingen og ikke mindst prioriteringen af it-udviklingsprojekter er af afgørende betydning for forretningens fremtid.

Det er med andre ord særdeles vigtigt, at de rigtige projekter prioriteres. Og det kan kun ske på topledelsens bord.

I denne proces står CIO'en og hans it-folk i en ret enestående position, hvor de som den måske eneste i hele forretningen kan overskue og favne hele virksomheden og alle dens afdelinger på én gang, fordi de alle bindes sammen af it.

"CIO'en skal væk fra at være den, der bestemmer størrelsen på indbakken. I stedet skal vi bruge vores viden og vores strategiske position til at skabe øget profit," sagde Thomas Okke Frahm, CIO i Maersk Drilling, Maersk FPSO, Maersk LNG og Maersk Supply Service.

Han pegede på, at it-afdelingen og CIO'en stadig er teknologi-leverandøren i virksomheden. Og at det er afgørende, at selv de mest simple teknologi-leverancer kører problemfrit, hvis der skal være plads til at tænke strategisk.

"Vi skal jo også sørge for, at alle kan komme på netradio samtidig med, at vi har en strategisk diskussion med den øverste ledelse," sagde Thomas Okke Frahm.

It-afdelingens nye fokus

Bevægelsen mod mere og mere tyngde i forretningsdelen gør samtidig, at it-afdelingen flytter sig fra at have teknologi-fokus til at have service-fokus.

Det betyder, at de ikke-strategiske funktioner i stor stil flyttes ud til eksterne leverandører. Det er ofte de ting, som it-afdelingen tidligere var sat i verden for at håndtere: Mail, server-drift, hjemmesider og lignende.

"Det er vigtigt, at medarbejderne forstår den tranformation," sagde Thomas Okke Frahm.

Processer, processer

Christian Bentzen, CIO i Gea Niro, påpegede, at betydningen af CIO - chief information officer - efterhånden burde ændres til chief innovation officer.

"Der bliver mindre og mindre af det tekniske, mens der bliver mere og mere udviklingsarbejde af nye processer, der skal hjælpe til at gøre forretningen mere effektiv," sagde han.

Klaus Nissen, CIO i Berendsen Textil Service, pegede på, at de teknologiske muligheder i dag udvikler sig med en hastighed, som kun de færreste topledelser har en kinamands chance for at overskue. Til gengæld kan de teknologiske muligheder gøre en stor forskel i konkurrencesituationen.

"Derfor skal vi hele tiden have fokus på nye måder at drive forretningen på, og vi skal coache vores ledere. Vi skal være sælgere af ny teknologi. Så må forretningen vurdere, om der er brug for den," sagde han.

Forandringsvillighed

Udviklingen går også så hurtigt, at det er umuligt at planlægge flere år ud i fremtiden. Det er nemlig aldeles umuligt at forudsige, hvilke teknologiske muligheder, der er til den tid.

Selv om enhver virksomhed i et drømmescenarie vil være i stand til at langtidsplanlægge sin indsats og investeringer, er dette scenarie ikke noget, der bekymrer CIO'erne.

"For vi er meget forandringsvillige. Og vi er i stand til at flytte os hurtigt," lød det fra Peter Andersen, it-direktør i DR.

Den holdning deler Christian Bentzen fra Gea Niro.

Hurtig reaktion

"Vi kan i Danmark flytte os hurtigere, end det er tilfældet i mange andre lande. Vi tager nye teknologier i brug hurtigere, og vi får mere ud af den. Men vi skal selvfølgelig alligevel stramme ballerne og hele tiden blive bedre," sagde han.

For tiden er der dog ikke plads til meget innovation. Finanskrise og stramme budgetter gør, at CIO'en for tiden først og fremmest skal fokusere på bundlinie og effektiviseringer.

"Det nytter jo ikke noget at sige 'innovér', når man samtidig siger 'spar penge'," sagde Michael Moesgaard fra Dong Energy.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere