Købere skal dække momssvindel

Told & Skat har anlagt den første prøvesag i et kompleks om momskarruseller med blandt andet mobiltelefoner og dataudstyr, som har kostet statskassen næsten en milliard kroner.

Af Magnus Bredsdorff

En række respektable firmaer i data- og mobiltelefonbranchen kan godt begynde at ryste i bukserne. De risikerer, at staten kommer efter dem for at få dækket det tab, som momskarruseller har påført statskassen.
En momskarrusel minder om selskabstømning og er hovedsageligt blevet udført med smykker, mobiltelefoner og datakomponenter i Danmark. Fidusen opstår ved, at der ikke bliver lagt moms på varer, som kommer fra andre EU-lande. Svindleren opretter derfor et dansk selskab, køber eksempelvis mobiltelefoner i et andet land og sælger dem videre i Danmark lidt billigere. Derefter scorer svindleren den moms, som kunderne betaler, lukker firmaet og forsvinder.

Henter tabet hos køberne
Endnu er det ikke lykkedes myndighederne at komme efter nogle af svindlerne, som benytter alle mulige fif, blandt andet strømænd, for at skjule sig. Som i selskabstømmersagerne forsøger Told & Skat derfor at hente tabet et andet sted ? hos køberne.
Told & Skat mener, at køberne af eksempelvis billige mobiltelefoner burde vide, at sælgerne overtræder loven. Derfor er den første stævning på vej.
I alt har Told & Skat kendskab til 46 sagskomplekser om momskarruseller. I 23 sager er der mistanke om svindel, og den udgør alene 404 millioner kroner, så det er ikke småpenge, køberne kan komme til at hæfte for. Desuden pointerer pressesekretær René Andersen fra Told & Skat, at der kan dukke endnu flere sager op. Samlet er det derfor langt fra utænkeligt, at staten kan ende med at gøre krav på en milliard kroner fra køberne.

Branchen glæder sig
Alene i prøvesagen er kravet 35 millioner kroner, som køberne efter myndighedernes mening har medvirket til blev unddraget statskassen gennem i alt 200 handler.
Momskarraseller er et problem i hele EU og bliver udført med mange forskellige varer. Danmark er Sverige er dog særligt interessante for svindlere, fordi de to lande har Europas højeste momssatser.
Selv om det ikke er lykkedes at få gang i sager mod svindlerne, så glæder det de ærlige i brancherne, at staten nu lægger sag an mod køberne.
? Vi er interesseret i, at det bliver stoppet. Ellers risikerer vi at havne i en situation, hvor markedspriserne bliver bestemmes af, hvad hælere kan købe deres varer til, siger Peer Kølendorf, formand for Leverandørforeningen for Radio- og Telekommunikation.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere