Lykketoft afviser fare for danske registre i USA

Danskerne skal ikke være bange for, at oplysninger om dem kommer NSA i hænde på grund af amerikansk opkøb. Det sætter Enhedslistens Frank Aaen dog stort spørgsmålstegn ved.

Af Malene Grouleff, IDG Online

Den offentlige lovgivning og Registertilsynets kontrol beskytter de følsomme oplysninger om os - uanset at de er i amerikanske hænder.
Det slår finansminister Mogens Lykketoft fast i et svar til Enhedslistens Frank Aaen, der er bekymret over statens salg af både Tele Danmark og det tidligere Datacentralen.
Aaens bekymring skyldes, at NSA efter sigende har samarbejdsaftaler med både Ameritech og CSC, der overtog de danske selskaber.

- De offentlige hensyn til bl.a. registersikkerhed sikres gennem offentlig regulering og kontrol og ikke gennem ejerskab af bestemte tele- og IT-virksomheder, skriver Mogens Lykketoft i sit svar.

Frank Aaen havde bedt ministeren om at svare på, om regeringen gjorde sig nogen overvejelser om registersikkerhed og Danmarks sikkerhed, før den solgte de to IT-virksomheder i 1996-97.
Det gjorde regeringen ikke. Hverken politiets eller forsvarets efterretningstjeneste blev hørt i den anledning, fremgår det af Mogens Lykketofts svar.

Finansministeren forklarer, at det ikke var nødvendigt, fordi "de offentlige myndigheder, som ejer registrene, i forbindelse med indgåelse af kontrakter med IT-udbyderne kan stille de krav til udbyderne og udøve den kontrol, som de finder nødvendig."

Frank Aaen er dog ikke spor tilfreds med ministerens svar.
- Det er tom snak, varm luft. Han glider af, siger Frank Aaen.
Derfor stiller han nu finansministeren endnu et spørgsmål: Om han vil undersøge, hvad der er for nogle forbindelser NSA mellem CSC samt Ameritech.

- Det er skandaløst, at regeringen har solgt to så vitale virksomheder uden at have bedt PET og FET og Registertilsynet om en vurdering af muligheden for at sikre oplysninger om danskerne, mener Frank Aaen.

Han peger på, at Registertilsynet for nylig har skrevet til forskningsministeriet, at hvis der er samarbejde mellem NSA og CSC, vil tilsynet ikke kunne opdage det med sine kontrolmuligheder.

Frank Aaen frygter blandt andet, at NSA via CSC´s ejerskab får kendskab til procedurer og opbygning af systemerne, og med den viden nemmere kan skabe sig adgang til for eksempel det danske CPR-register.

- Det er i høj grad følsomt, at man indirekte hjælper en udenlandsk efterretningstjeneste. Det kunne føre til, at danske politiske aktivister blev registreret og overvåget, vurderer Enhedslistens finanspolitiske ordfører.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere