Danmark vil bevare teleregulering

Den danske regering vil ikke lade konkurrenceloven regulere telemarkedet med det samme, sådan som EU foreslår. Det vil skade liberaliseringen, mener regeringen.

Af Magnus Bredsdorff *

Den danske regering afviser at droppe den særlige regulering af telemarkedet og i stedet lade konkurrencelovgivningen sikre den fortsatte liberalisering af branchen.

EU har ellers foreslået, at telebranchen i fremtiden bør styres af de generelle bestemmelser i konkurrencelovgivningen. Det vil blandt andet betyde, at et teleselskab skal have en markedsandel på 50 procent mod i dag 25 procent for at blive betragtet som dominerende.
Teleselskaber, som er dominerende, er forpligtede til blandt andet at sælge adgang til deres net videre til konkurrenter til priser, som myndighederne fastsætter. Herhjemme gælder det Tele Danmark.

Betænkelig
Ved at fordoble den markedsandel, som selskaberne skal have, før de bliver pålagt telelovgivningens pligter, vil mange selskaber gå fri af reguleringen. Derfor er de store og etablerede danske teleselskaber, Tele Danmark og Sonofon, begejstrede for forslaget, fordi det vil betyde færre pligter for dem. Tele2 har derimod talt kraftigt imod det, fordi det vil gøre det vanskeligere for selskabet, der ikke har sit eget net, at købe sig adgang til andres net.
Den danske regering har lyttet til synspunkterne. Regeringen skriver til EU, at den erklærer sig enig i, at der er mange fordele ved at arbejde mod at benytte konkurrenceloven.

?Men Danmark er som udgangspunkt betænkelig over for på nuværende tidspunkt at foretage en sådan justering, idet det må antages at indebære, at målsætningen om at fremme et reelt konkurrencedrevet telemarked herved bliver vanskeligere at opfylde?, skriver regeringen. Det er en erkendelse af, at konkurrencen på telemarkedet fortsat fungerer for dårligt til, at markedet kan gives helt fri.

Konkurrence skal defineres
I stedet mener den danske regering, at EU bør definere, ?under hvilke betingelser en overgang til konkurrencelovgivningen skal kunne ske?. Regeringen vil dermed sikre, at konkurrenceloven først bliver taget i brug, når konkurrencen virker tilstrækkeligt effektivt.

Samtidig opfordrer regeringen EU til at sikre, at de tidligere telemonopoler i alle EU-lande bliver forpligtet til at udleje de rå kobberledninger fra centralerne ud til kunderne til konkurrenterne. Det er allerede tilfældet i Danmark, og derfor har Tele Danmark-direktør Henning Dyremose argumenteret voldsomt for, at samme krav bør gælde teleselskaber i udlandet.

Endelig understreger regeringen, at den siger klart nej til at holde auktioner over ledige frekvenser, som EU lægger op til. Det vil efter dansk opfattelse både bryde med princippet om, at det skal være så let som muligt at komme ind på telemarkedet, og åbne for misbrug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere