Amanda: Finansudvalg afviser 44 mio. kr. forlig

Folketingets Finansudvalg valgte at slutte sit møde i dag, da udvalget skulle behandle Amanda. De vil ikke uden videre lade AF?s IT-system sluge 44 millioner kroner ekstra og kræver arbejdsminister Ove Hygum i samråd.
- Det kan blive den sidste dag, han er minister, siger Kim Behnke (billedet).

Af Malene Grouleff, IDG Online

Der blev skældt ud med både store og små bogstaver i Folketingets Finansudvalgsmøde i dag. Medlemmerne nægtede at tage stilling til et forlig om Amanda, før arbejdsminister Ove Hygum siger, hvilke konsekvenser han har tænkt sig at drage af brugernes bandbuller mod Amanda i drift.

Forliget, der fremgår af en fortrolig redegørelse fra arbejdsministeren, skal sætte punktum for hundeslagsmålet om, hvis skyld det er, at Amanda-systemet til Arbejdsformidlingerne er blevet voldsomt forsinket og fordyret.

Politikerne er vrede over, at Ove Hygum betegner Amanda som et stabilt system, når arbejdsnedlæggelser og skarp kritik fra AF-medarbejderne fortæller noget helt andet.

- Det er det glade vanvid, når ministeren skriver, at alt kører som det skal. Han bliver nødt til at trække redegørelsen tilbage, siger Kim Behnke, finansudvalgsmedlem fra Frihed 2000.

Afkald på millioner

I redegørelsen anbefaler kammeradvokaten et forlig mellem Amanda-leverandøren CSC og aftageren Arbejdsmarkedsstyrelsen. Parterne kræver hver især erstatning af hinanden for forsinkelser på henholdsvis 27 millioner kroner og godt 16 millioner kroner. Desuden forlanger styrelsen at CSC betaler dagbøder på ialt 34 millioner kroner.

Kammeradvokaten vurderer, at det bedst betaler sig for Arbejdsmarkedstyrelsen at opgive en retssag mod CSC, selvom han skønner, at oddsene for at vinde er gode.
Argumentet er, at det vil tage for lang tid og koste for mange penge at føre retssag.

Budskabet i redegørelsen er, at parterne bør slå en streg over stridighederne og udligne erstatningskravene således, at Arbejdsmarkedsstyrelsen betaler CSC de 10 millioner kroner i difference. Samtidig giver styrelsen dermed afkald på de 34 millioner i dagbøder fra CSC. Dermed vil staten gå glip af 44 millioner skattekroner ialt.

Bevilger ikke foreløbig

- Jeg vil ikke bare sidde og bevilge penge til et projekt uanset, om det fungerer. Jeg vil først have svar på, hvad ministeren vil gøre. Og så kommer det an på , hvad vi får for pengene. Og hvor mange penge, det er, siger Jes Lunde, SFs finansudvalgsmedlem.

- Noget tyder på, at der er et generelt problem med den måde, staten indgår edb-kontrakter på. Man fokuserer på tekniske specifikationer fremfor at se på, om det her overhovedet duer i praksis set fra brugerens side, siger Jes Lunde.

Kim Behnke peger på, at Amanda i forvejen har været et særdeles dyrt bekendtskab, før systemet overhovedet blev sat i drift. Den oprindelige pris på 268 millioner kroner er blevet overskredet adskillige gange, og hvis forliget accepteres, har Amanda totalt kostet staten omkring 460 millioner kroner.

- Der kommer til at rulle hoveder i den her sag. Det kan blive arbejdsministerens Waterloo, siger Kim Behnke, Frihed 2000.

Jes Lunde ser dog mere optimistisk på Ove Hygums fremtid som minister.
- Jeg vil ikke sige, at Hygum er i den varme farezone. Han har arvet en gammel sag, og hvis han opfører sig klogt og får løst problemerne, er hans politiske karriere ikke slut, siger Jes Lunde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere