Kommentar: Frels Hygum

Arbejdsminister Ove Hygum skal ikke væltes på Amanda-skandalen. Ansvaret skulle for længst have resulteret i topembedsmændenes afgang. Først må direktøren i Arbejdsmarkedsstyrelsen stilles til regnskab. Derefter kan der uddeles næser til både minister, leverandør og finansudvalget.

Af Arne R. Steinmark, IDG Online

Der er store sten i hænderne og knive i bælterne hos flere medlemmer i finansudvalget. De lugter blod. Arbejdsminister Ove Hygum har med et par uheldige Amanda-meldinger i udvalget bragt sig i en situation, hvor han risikerer at blive væltet næste onsdag. Ove Hygum gav den 2. maj indtryk af, at statens sorteste IT-får ? arbejdsformidlingernes Amanda ? til knap en halv milliard kroner stort set virker efter hensigten. Det gør det ikke. Langt fra.

Det dokumenteres af reaktionerne på arbejdsformidlingerne, hvor medarbejdere mandag nedlagde arbejdet ? og det har været demonstreret i tv: Arbejdsgange, der før tog et kvarter, tager nu en time.

Belastet

Derfor fik Ove Hygum travlt med en charmeoffensiv på arbejdsformidlingerne, men hans flakkende blik i tv bevidnede, at han stadig ikke helt for alvor forstår den megen virak om Amanda. Det gør derimod flere oppositionspolitikere, der nu både vil føre kniv og profilere sig i primetime-tvs rampelys ? det er med at ride på bølgen, når den ruller.

Der dog god grund til at kaste med sten i andre retninger end blot Hygums, der nok har et politisk ansvar og skal have en stor næse, men næppe kan belastes for smertensbarnets Amanda udvikling gennem de seneste fire år.

Men det kan Finansudvalget. Det kan leverandøren CSC. Og det kan embedsmændene i Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Det er særdeles pinagtigt, at skulle se en minister i tv fortælle en undrende befolkning om IT og teknikaliteter som skærmbilleder, stabilitet og performance. Stakkels mand. Det er et tegn på, at den er hel gal. Der er nogen, der ikke har gjort deres arbejde.

Spanking

Gennem fire år har medierne været spækket med artikler om problemerne med Amanda. CSC modtog således allerede i 1998 IT-pisken af Computerworlds chefredaktør Finn Morsing for sin indsats i projektet. Fuldt fortjent. Men i år 2000 er der flere aktører, som skal spankes.

Finansudvalget har af flere omgange bevilget ekstra millioner kroner til projektet, så regningen frem for det oprindeligt store beløb på 268 millioner kroner nu nærmer sig den halve milliard kroner ? blandt andet bevilgede udvalget 50 millioner kroner ved udgangen af 1999. Hver gang har det slået sig i tøjret, men har skrevet checken under alligevel. Derfor fanger bordet også for udvalget.

Udvalget burde for længst have krævet kritisk vurdering af Arbejdsmarkedsstyrelsens evne til at holde snor i så stort et projekt. Det har det undladt. Det har talt og braldret, men ikke taget konsekvensen.

Inkompetence

Men frem for alt må top-embedsmændene i Arbejdsmarkedsstyrelsen med direktør Inge Mærkedahl i spidsen holdes ansvarlige. De har ikke magtet opgaven med at sikre udviklingen af et skræddersyet system, der passer til brugernes arbejdsgange. De har ikke reageret, selv om advarslerne har været mange. Og de har frem for alt forsømt at informere åbent om projektets elendige tilstand ? tilsyneladende både til minister og udvalg.

Det er denne inkompetence kombineret med Ove Hygums ?laden-sig-trække-rundt-i-manegen? på grund af tillid til embedsværket, der truer med at fælde ham.
Ove Hygum kunne have undgået den megen virak om sin egen person, hvis han havde handlet som Ritt Bjerregaard i fødevareministeriet og placeret ansvaret det rette sted: Hos direktøren for den relevante styrelse. For længst burde vedkommende havde været tilbudt alternative græsmarker.

Det havde de arbejdsløse, de ansatte på arbejdsformidlingerne og skatteyderne fortjent. Nu fortsætter farcen og regningen vokser, mens alle prøver at dukke sig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere