Netværkscomputer er fremtiden

Netværkscomputeren (nc) i traditionel forstand til private brugere er en død sild, mens den er sprællevende i virksomhederne, mener Sun. Oracle tror til gengæld, at nc vil slå igennem hos brugere med meget lidt pc-kendskab.

Af Kim Elmose, IDG Online

Det gik ikke som beregnet med netværkscomputeren (nc), men derfra og så til at aflive den som et begreb, er der et stykke vej.
Dette er markedschef i Sun Microsystems i Danmark, Peter Langes, umiddelbare kommentar til forudsigelser om nc´ens skæbne som en vildvej ud i den teknologiske ødemark.
Også direktøren for Oracle Danmarks serverprodukter, Michael Jensen, mener fortsat, at nc´en har fremtiden for sig som Internetcomputer.

- Nc´en eller Internetcomputeren vil få markedsandele i fremtiden, fordi den er nem at bruge for folk, der endnu ikke har brugt computere særlig meget, forudser han.

De to virksomheder slog allerede for fem år siden på stortromme for nc som alternativ til pc. Køb en skærm og et tastatur og en minimal harddisk til det mest basale - som for eksempel styresystemet - og kør alt over netværket eller Internet. Men det slog ikke igennem - og dødsdommene blev hurtigt afsagt over nc´en i alle afskygninger.

Nc-svagheder: Svær brugerflade
Ikke overraskende mener både Sun og Oracle, at det er sket for hurtigt - omend firmaerne medgiver, at der var svagheder ved de første nc´er.

En af svaghederne var brugergrænsefladen, påpeger Michael Jensen fra Oracle. Den var ikke så nem at håndtere som Windows. Derudover skulle der installeres eksempelvis tekstbehandlingsprogrammer og andet kontorsoftware på den enkelte nc, selvom den skulle køre på netværk. Det havde brugerne svært ved at se fidusen i.

Peter Lange fra Sun vurderer også, at det første design var forkert.
- Klienten var simpelthen ikke tynd nok, fordi der skulle være java på nc´en. Der skal kun være skærmen mellem brugeren og serveren.

Sun: Nc i virksomhederne
Set fra Suns danske hovedkvarter i Nærum er privatbrugerne ikke interessante for Suns egen nc - Sun Ray 1. Den er skabt til virksomheder og større organisationer, fordi den letter arbejdet med at administrere og opdatere virksomhedens software, understreger Peter Lange.

Sun har Sun Ray-installationer kørende på uddannelsesinstitutioner som DTU, biblioteker og et dagblad som Jydske Vestkysten.

Satser Sun ikke hardwaremæssigt på privatbrugerne med nc, gør virksomheden det til gengæld rent softwaremæssigt med sin kontorpakke StarOffice. Og det på en måde, så brugerne frigøres fra den stationære pc. Netop i dag har Sun frigivet StarOffice 5.2 på dansk - og den vil kunne synkroniseres med den webbaserede udgave af programmerne, når virksomheden til efteråret lancerer sin store satsning StarPortal.

Det bliver en komplet udgave af StarOffice i en webbaseret udgave, hvor selskabet gratis vil fungere som programudlejer (Application Service Provider) for enhver med Internetadgang.

Oracle: Nc for bedsteforældrene
Direktør for serverprodukter i Oracle Danmark, Michael Jensen, er overbevist om, at nc nok skal få sin tid - også hos private kunder. I Danmark vil den måske få en markedsmæssig status som Apple´s iMac, da mange er rutinerede pc-brugere. Men der er stadig grupper, der ikke bruger pc, som kunne få glæde af en nc eller rettere Internetcomputer, mener han.

- Mine forældre gider ikke sætte sig ind i alt omkring pc og tænke i programmer til computeren. De vil bare have nem adgang til kontorprogrammer og Internet. Her er nc´en en oplagt - og på sigt - billig løsning. Forestil dig, at det bliver med nc som med mobiltelefoner. Du får den i nakken sammen med et abonnement hos en Internetudbyder eller tv-kabeloperatør som Tele Danmark, forklarer Michael Jensen.

Han mener, at man i de industrialiserede lande - gennemtrængt af højteknologi - glemmer, at langt de fleste 3. verdens lande har få computere. Her vil nc´er især have sin berettigelse for at få den nyeste teknologi ud til bredere grupper af befolkningerne.

- Jeg siger ikke, at det sker i morgen. Men om to år er der måske fem procent nc´er og om fire år måske 20 procent. Med mulighed for licenser via Internet er den sidste barriere overvundet, lyder det fortrøstningsfuldt fra Oracles direktør for serverprodukter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere