Du skal være mobil

IT-virksomheder foretrækker den mobile og fleksible arbejdsplads fremfor én indenfor hjemmets fire vægge. Men der er forskelle mellem de etablerede og de fremstormende. Computerworld Online har talt med IBM, WM-Data, Neo Ideo og Cypress.

Af Anja Gustavsen og Lone Bech, Computerworld Online

Computerworld Online har ringet til fire IT-virksomheder fra både den veletablerede og yngre del af branchen for at høre, om de benytter sig af hjemmearbejdspladser. Samtalerne viste, at fleksibiliteten er i højsædet overalt, men at det i høj grad er de unge, der eksperimenterer med formen.

Opringningerne viste desuden, at de fleste af virksomhederne ikke kunne sætte tal på, hvor mange af deres medarbejdere, der rent faktisk benytter sig af at kunne arbejde hjemme. En mulighed som alle virksomhederne stiller til rådighed.

Desuden viste de også, at den oprindelige tanke med hjemmearbejdspladsen ikke rigtig eksisterer længere. I stedet for en reel hjemmearbejdsplads med computer, skrivebord og stol, stiller tre ud af de fire virksomheder en bærbar computer til rådighed.

Fleksibiliteten bliver holdt i hævd, men hjemmearbejdspladsen findes ikke kun hjemme, den findes også i tog, bus, færge og fly. Eller hvor medarbejderen nu ellers befinder sig i løbet af en arbejdsdag.

- Vores politik er, at arbejdet foregår primært på arbejdspladsen. Men vi har fleksibilitet og uafhængighed af fysisk placering. Vi oplever, at der er et behov for at mødes med sine kolleger ? ikke kun i det virtuelle rum på intranet ? men også ansigt til ansigt. Visse ting kan ikke klares gennem computeren, siger Anders Lund, kommunikationschef hos IBM.

Social nødvendighed

Softwarefirmaet Cypress var den eneste ud af de fire adspurgte virksomheder (IBM, Cypress, Neo Ideo og WM-Data), som havde en fast installeret computer ude i hjemmene, og som rent faktisk havde styr på, hvor mange af deres medarbejdere, der benytter sig af hjemmearbejdet.

- I dag (torsdag, red) er der seks ud af vores 35 medarbejdere, der arbejder hjemme. Og vi har fundet ud af, at det sociale på arbejdspladsen er vigtigere end hjemmearbejdet. Selvom den enkelte medarbejder frit kan vælge, hvor de vil arbejde, så vælger de fleste at komme ind på kontoret, siger firmaets ressourcechef Lars Kethmer.

Faktisk er de sociale faktorer eneste årsag til, at Cypress har et kontor.

- I vores verden behøver vi det slet ikke, som Lars Kethmer siger.

Alligevel har firmaet valgt at give den enkelte medarbejder mulighed for hjemmearbejde ved at installere computere i deres hjem.

Med hjemmecomputeren kan den enkelte medarbejder dagligt tage stilling til, om de vil tilbringe dagen på kontoret eller i hjemmet. En fleksibilitet, der kun begrænses af et ansvar omkring et bestemt antal arbejdstimer, der skal dækkes ind af hver enkelt. Og som især er nødvendiggjort af, at firmaet har mange medarbejdere, der bor langt væk.

To år siden hjemmearbejdet toppede

Web-bureauet Neo Ideo sætter også den fleksible arbejdsplads i højsædet. Lars Holm Hansen, der er partner i firmaet, siger, at cirka en tredjedel af medarbejderne arbejder hjemme mellem en halv eller en hel arbejdsdag om ugen. Og at de gør det via deres bærbare pc´er.

- Det hér med hjemmearbejde toppede for cirka to år siden, og hos os har det ikke ændret sig det seneste år. Man kan sige, at hjemmearbejdspolitikken har ændret sig i løbet af de seneste ti år. I dag er der mulighed for det - men det benyttes ikke så meget, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere