NavisonDamgaard til kamp mod de store

Nye Internet-baserede produkter fra Navision stilles til rådighed for Damgaard-kunder, siger udviklingsdirektør Niels Bo Theilgaard (foto), der bebuder ekstra konkurrence for SAP og Oracle. Men børsfolket zig-zagger.

Af Dorte Toft, Computerworld Online

Iagttagere, der leder efter vinder og taber i fusionen mellem Navision Software og Damgaard, kan få en svær opgave. Nok skal det fremtidige fælles virksomhedssystem bygges ud fra den arkitektur, som Navision har som sin fremtidige platform, men arkitekturen er meget lig den, der lå i kortene hos Damgaard.

-Vore tanker ligger nemlig ikke langt fra hinanden, siger Niels Bo Theilgaard, der får det overordnede udviklingsansvar i NavisionDamgaard.

Årsagen dertil ligger i, at begge selskaber støtter sig 100 procent til Microsofts eksisterende standarder og de kommende. Skiftet hos Navision skete allerede med Navision Financial i 1994. Hos Damgaard kom skiftet med Axapta, der kom på markedet i 1998.

Netbaseret
Nøjagtig hvorledes den nye arkitektur er, ønsker Niels Bo Theilgaard ikke at oplyse endnu, bortset fra at den er ?Internet-baseret?, og at den støtter sig til Microsofts såkaldte .net (dotNet)-strategi, annonceret i sommer. Princippet i den er at skaffe brugeren adgang til software og data, uanset hvor brugeren end er, og uanset om det sker via en en pc, en Palm-enhed, en mobiltelefon eller noget helt fjerde. Internet er limen, der binder det hele sammen.

Det er ikke muligt at få en dato for, hvornår næste generations system er færdigt. Men ifølge Theilgaard vil der blive stillet specielt software til rådighed både over Navision-kunder og Damgaard-kunder, der ønsker at flytte opgaverne til det nye system.

Udfordrer de store
Ifølge Niels Bo Theilgaard indbærer fusionen også, at de store leverandører af ERP-systemer (Enterprise Resource Planning), såsom SAP og Oracle, skal passe på. Ifølge ham kan store virksomheder, der bruger et stort ERP-system til at håndtere moderselskabets transaktioner, meget vel vælge at implementere et mindre system i datterselskaberne, da det både er billigere og hurtigere.

- Og datterselskaberne kan alligevel udvikle fælles CRM (Customer Relationship Management) med hovedkontoret, siger Niels Bo Theilgaard.

Internationale firmaer har allerede taget de to firmaer ind i varmen. Alene Navision har 300 af den slags aftaler, og blandt kunderne er Adidas, BASF og A.C. Nielsen.

Navision-manden René Stockner, der i den nye direktion har det udadvendte ansvar, påpeger også, at Axapta har flere ekstra ting at byde på i forhold til Navisions system.

- En international koncern kan bruge samme version af Axapta i datterselskaber i andre lande. Sprog-funktionaliten er nemlig samlet i én database, mens Navision har udviklet en version pr. sprog, siger René Stockner.

Portal afspejler rollen
For de nuværende kunder indbærer fusionen, at der er lavthængende frugter at plukke, mener Theilgaard. Damgaard-kunder kommer for eksempel til at drage nytte af visse produkter, som er lige på trapperne hos Navision. Blandt disse såkaldte personlige brugerportaler, så marketingmedarbejderen for eksempel ikke overvældes af samme Navision-funktionalitet, som økonomimedarbejderen.

Bruger-portalen giver den funktionalitet, som medarbejderens rolle typisk fordrer, både i Navision-systemet og i andre produkter, inklusive fra tredjeparter.
- NavisionDamgaard udvikler nu identiske portaler til to forskellige systemer, siger Niels Bo Theilgaard.

Udviklingsdirektøren tilføjer, at Axapta-kunderne også vil få mulighed for at vælge den kommende business-to-business handelsløsning, der er baseret på Microsofts BizTalk-standard (en del af .Net-strategien). BizTalk gør det muligt for selskaber at forbinde applikationer på tværs af platforme og forretningspartnere over Internet.

Flere moduler hos Axapta
Navision-kunder vil ifølge Theilgaard få en fordel af, at der nu kommer viden om nye typer af applikationer ind i huset. For eksempel findes der flere moduler til Axapta end til Navision, som blandt andet mangler et Human Resource-modul til personaleområdet.
- Kunderne kommer derfor ikke til at vente så længe på, at der udvikles et sådant modul. Vi behøver ikke gå over åen efter vand ? vi har vandet selv, siger Theilgaard.

Han forventer også, at Navision-folkene kan lære noget af Axaptas evne til at håndtere op til 1000 samtidige brugere. Navisions system egner sig typisk ikke til meget mere end 300 brugere, mens Axapta understøtter den kraftige databaseteknologi fra Oracle, siger Theilgaard.

Flagskibe
I tirsdags, hvor fusionen blev offentliggjort, blev Axapta da også fremhævet som NavisionDamgaards flagskib over for de største virksomheder i det såkaldte mid-segment. Det udgøres af virksomheder med en omsætning på under 250 millioner dollars ? godt 2,2 milliarder kroner.

Navision Financials, der i den kommende version 3.0 skifter navn til Navision Solutions, ligger ligesom Damgaards XAL i den nedre ende af midtermarkedet. Og Damgaards C5 er rettet mod endnu mindre behov. Både XAL og C5 er baseret på Damgaard egen og dermed lukkede arkitektur.

Holdes i live
Den fusionerede koncern får i alt fire forskellige systemer at håndtere. På spørgsmålet om, hvor længe de holdes i live, lyder svaret fra Niels Bo Theilgaard:

- Vi har ikke besluttet at terminere nogen på nuværende tidspunkt. Vores plan er at holde Axapta og Navision Solution i luften meget længe. Damgaard XAL og C5 bliver heller ikke noget problem. Vi har de folk, der skal holde hånden under dem.

Børsens reaktion
Ifølge de to selskaber har der været en vis uro blandt kunderne, men ikke i stort omfang. Men kursudviklingen tyder på, at usikkerheden blandt børsfolket er større. I mandags blev fusionen betragtet som en fordel for Damgaard og en ulempe for Navision. I går, tirsdag, måtte begge se kurserne falde betydeligt - Navisions over 11 procent og Damgaards på knapt 10 procent. Til gengæld kunne begge firmaer glæde sig over pæne stigninger, da handlen gik i gang her til morgen. Kl. 9.17 havde Navision således et plus på 13 procent, mens Damgaards aktier var steget med 6 procent.

Læs om .Net - den ny platform for NavisionDamgaard - hos PC World Online

Relevante links:

Navisions kursudvikling
Damgaards kursudvikling




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere