Øresundsbroen sætter fart i sydsvenske IT-lønninger

Stockholm har længe ligget i toppen, når det gælder IT-lønningernes stigningstakt. Men nu er lønkurven stejlere i Øresundsregionen og det sydlige Sverige, især for de højt kvalificerede.

Af Karin Karlsén, Computerworld Sweden

Lønningerne i ?IT-bæltet? fra Øresund til Karlskrona/Rönneby stiger nu to-tre procentpoint mere end i Stockholm, viser tal fra analysevirksomheden Löneanalysers statistik. Det er aldrig sket før.

? Det er helt unikt. IT-lønningerne er stadig højere i Stockholms-området, men om to til fire år vil lønningerne i Sveriges sydlige region overhale lønningerne i Stockholm blandt andet inden for telekommunikation, hvor behovet for folk er enormt, siger Per Söderström, lønkonsulent i Löneanalyser.
Øresundsbroen har bidraget til, at industri, handel og service er steget i området omkring Malmø og Lund, selv om det er gået langsommere end mange havde troet. Flere større Stockholms-virksomheder har etableret sig i området, og de tilbyder ofte højere lønninger end de lokale virksomheder.

? Det har været en tydelig tendens det sidste år, at lønstigningstakten i Øresundsregionen og i Karlskrona/Rönneby er højere end i Kista i Stockholm, siger Per Söderström.
? De mindre virksomheder byder over virksomheder som Ericsson og Nokia for at få folk, og så er lønspiralen i gang.
Holdningen, især hos lidt yngre IT-folk, er ændret. Tidligere ville alle arbejde i store virksomheder, men nu er der mere rift om de små virksomheder, som ofte har friere arbejdsformer og lønsystemer, mener Söderström.

Tæt på kontinentet

Ifølge ham har også de store, bevidste satsninger på IT-uddannelser i Øresundsområdet og Karlskrona/Rönneby bidraget til, at flere virksomheder etablerer sig i området og det øger efterspørgslen efter gode IT-folk. Især er der stor efterspørgsel efter tele-kompetence.

? Det sydlige IT-bælte er blevet et hot område. Efterspørgslen inden for IT-området er meget stor, og mange unge synes om at arbejde tættere på kontinentet. For mange af dem er det desuden betydeligt lettere at finde en god og billig bolig i for eksempel Malmø eller Lund, end det er i Stockholm, siger Söderström.

Det er især folk med en akademisk baggrund der trækker lønningerne opad i Øresundsområdet og i Karlskrona/Rönneby. De, der ikke har nogen akademisk eksamen, og som har enklere arbejdsopgaver bevæger sig betydeligt langsommere opad lønstigen.
At lønspredningen er steget i løbet af det sidste år, er Bernt-Eije Petersson, underdirektør i Ericsson Software Technology enig i.
? Vi har set en betydelig større lønspredning i løbet af året. For de højt kvalificerede er lønningerne steget meget hurtigere end tidligere.

Læs mere i tirsdagens Computerworld side 29




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere