Hvem vil giftes med Tele Danmark?

Rygterne svirrer. Der hviskes og tiskes: Et bryllup er nært forestående. Prinsessen skal giftes! Selv vil hun ikke afsløre noget. Men som i eventyrene er det kongen, der afgør hvornår og med hvem.

Af Jens Bertelsen, Computerworld Online

Prinsessen Tele Danmark kan gifte sig fra i morgen fredag. Bejlerne er ukendte, selvom folket nok har sine bud. I sidste ende er det kongen, SBC, der fra sin trone i USA afgør, hvem der må få prinsessen og det halve kongerige.

Sjældent har et dansk firma opnået så megen opmærksomhed, som Tele Danmark får i disse dage. Og alt hvad Tele Danmark vil sige er:
- Ingen kommentarer.

I morgen fredag udløber den såkaldte lock-up periode, som den danske stat sikrede sig ved salget af Tele Danmark-aktier til amerikanske Ameritech i 1998. Ameritech blev senere fusioneret med SBC Communications Inc., og hele miseren handler nu om, hvorvidt SBC har lyst til at frasælge sine aktiviteter i Europa - og dermed sin 42 procent ejerandel i Tele Danmark.

Væsentligst i denne sag er det, at alt baserer sig på rygter. Og rygterne har svirret siden begyndelsen af august sidste år. Dengang vurderede det amerikanske finanshus J.P. Morgan, at SBC var på vej ud af Europa for at hellige sig forretningerne hjemme på det benhårde amerikanske telemarked. SBC havde ingen kommentarer til analysen.

Opsplitningen
I slutningen af august meddelte Tele Danmarks koncerndirektør Henning Dyremose, at telegiganten skulle deles op i seks selvstændige selskaber, væsentligst et fastnet-, mobil- og et Internetselskab. Opsplitningen blev af Henning Dyremose udlagt som et middel til at styrke fokus på de enkelte forretningsområder, men analytikerne vurderede straks, at hensigten var at kunne frasælge enkelte bidder af det gamle telemonopol til ekstra høj pris i udlandet.

Den 7. september 2000 var der påny røre i andedammen. Den svenske nyhedstjeneste E24.se bragte et interview med Telias svenske mobildirektør, Kenneth Karlberg. Han blev citeret for at sige, at Telia ?meget hurtigt? ville være i stand til at overtage Tele Danmarks mobilselskab, når opsplitningen var gennemført, og at det ville ?give forudsætninger for en fortsat konsolidering af mobiloperatørerne Norden?.

Telia afviste senere udsagnene i interviewet og hævdede, at Kenneth Karlberg blot talte i generelle vendinger, men journalisten fastholdt, at hun havde citeret korrekt.

Avis: Tele Danmark går til Telia
Kort efter, den 18. september 2000, var den ansete amerikanske avis, USA Today, på banen med en historie, der gav genlyd i store dele af dansk presse: Tele Danmark skulle sælges til Telia, og selskaberne var allerede i gang med de sidste forhandlinger. USA Today havde talt med kilder ?med kendskab til forhandlingerne?, men få timer efter, at avisen lå klar i de amerikanske avisstandere, kunne nyhedstjenesten Dow Jones dementere historien - man havde talt med kilder ?tæt på SBC?.

Den amerikanske avishistorie døde hurtigt, men alligevel nåede Tele Danmarks aktiekurs at stige 6,5 procent på blot én hektisk mandag - alene på grund af rygterne.

Efter nogle måneders stilhed trådte en ny aktør ind på arenaen fra Tyskland: Deutsche Telekom havde gennemført nogle strategiske manøvrer, der fik analytikerne på tæerne. I november trådte Deutsche Telekom til side, så Tele Danmark frit kunne gå ind i det schweiziske teleselskab DiAx - hvilket senere betød, at Tele Danmark fik en licens til tredjegenerations mobiltelefoni, UMTS, til spotpris i Schweiz.

I december meddelte Deutsche Telekom så, at selskabet ikke længere var interesseret i det tjekkiske teleselskab, Ceske Radiokommunikace, der står over for en privatisering i februar. Her ligger Tele Danmark nu lunt i svinget til at realisere sine udvidelsesdrømme i Østeuropa. Selskabet er allerede godt repræsenteret i Tjekkiet.

Dyremose: Ingen planer med Deutsche Telekom
Efter Tele Danmarks manøvre i Schweiz, hvor selskabet var skyld i, at staten tjente langt mindre end forventet på UMTS-licenserne, måtte Henning Dyremose ekstraordinært meddele de schweiziske myndigheder, at Tele Danmark ikke dyrker et skjult samarbejde med Deutsche Telekom om det schweiziske telemarked.

- Rygterne om, at Deutsche Telekom skulle købe op i Tele Danmark har svirret. Men det er der ingen planer om, sagde Henning Dyremose til Ritzaus Bureau den 7. januar i år.

Dagen efter, i mandags, kom der alligevel et nyt indspark til historien. Dow Jones udsendte en analyse om SBC?s ejerandel i Tele Danmark, og her blev der lagt vægt på, at den lave kurs på Tele Danmark-aktier i øjeblikket ikke behøver at være en hindring for at SBC kan sælge - amerikanerne kan nemlig forvente en bonus på omkring 30 procent, hvis den rette køber melder sig på banen. Men samtidig slog Dow Jones-analytikerne fast, at vi næppe vil se Tele Danmark skifte ejer hverken i morgen, fredag, eller i ugen efter - SBC vil formentlig håbe på mildere vinde i telesektoren, der kan få Tele Danmarks aktiekurs højere op.

Flere betingelser
Skæringsdatoen 12. januar betyder i øvrigt ikke, at den danske stat helt slipper grebet om det gamle statsmonopol Tele Danmark. Først i 2008 må Tele Danmarks hovedkontor flyttes fra Danmark, og selv da skal staten høres. Fastnetselskabet, som siden opsplitningen i august 2000 har heddet Tele Danmark Kommunikationsløsninger, må ikke sælges førend om to år.

Alligevel er forventningerne til et salg af mobil- eller Internetselskaberne vedholdende. Alene siden nytår er Tele Danmark-aktien steget mere end 18 procent, og det er svært at se andre årsager, end at markedet reagerer positivt på rygterne om et SBC-salg.

Tilbage står spørgsmålet om, hvorvidt kongen, SBC, overhovedet vil af med sin prinsesse foreløbig.

Relevant link:
Følg Tele Danmarks aktiekurs på Københavns Fondsbørs




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere