IBM beskyldes for nazi-samarbejde

IBM anklages for at have hjulpet nazi-Tyskland med at producere registreringsudstyr. Sagsøgere ønsker, at computergiganten indrømmer meddelagtighed i krigsforbrydelser.

Af Dan Jensen, Computerworld Online

Computergiganten IBM hjalp aktivt Tyskland med at identificere og registrere jøder og forskellige etniske og religiøse minoriteter under 2. Verdenskrig.

Det skete ved at sælge forskelligt registreringsudstyr til Tyskland mellem 1933 og 1945, der gjorde det lettere for nazisterne at registrere jøder og andre minoriteter inden deres udryddelse.

IBM nød dermed godt af jødeudryddelsen og bør derfor indrømme sit medansvar i krigsforbrydelserne.

Det mener fem Holocaust-ofre i blandt andet USA og Ukraine, der nu har sagsøgt IBM for meddelagtighed i krigsforbrydelser.

- IBM i USA profiterede på det Tredje Riges brug af IBM-teknologi og udstyr i kz-lejrene. Uden IBMs assistance kunne Hitler ikke så hurtigt og effektivt have identificeret jøder og andre minoriteter og til sidst udryddet dem, siger advokat Michael Hausfield, der repræsenterer sagsøgerne, til Newsbytes.

Udover en indrømmelse ønsker de fem, at IBM betaler en økonomisk kompensation til de overlevende efter nazi-Tysklands massive folkedrab. De vil desuden have del i den fortjeneste, som IBM og den amerikanske stat har opnået ved samarbejdet mellem IBM?s tyske afdeling og den tyske stat under 2. Verdenskrig.

Baggrunden for sagen er en ny bog ?IBM and the Holocaust? af forfatteren Edwin Black, der udkommer i dag. I bogen gøres IBM medansvarlig for de mange menneskeliv, som nazi-Tysklands udryddelsespolitik kostede.

Hos IBM forsikrer man, at man har til hensigt at samarbejde med uafhængige forskere om sagen.

IBM hævder, at selskabet allerede har afleveret alle relevante arkiver til the New York University og til Hohenheim-universitetet i Stuttgart, mens de fem sagsørere på deres side hævder, at IBM har nægtet dem adgang til arkiver, der ellers skulle kaste mere lys over sagen.

IBM i Tyskland indbetalte forrige år sammen med en række øvrige selskaber i alt 2,5 milliarder dollar til en fond til tidligere slavearbejdere og ofre for udplyndringer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere