Download biblioteksbogen om to år

Københavns og Århus Kommunes Biblioteker har netop fået tildelt støtte til et projekt, der skal gøre det muligt at downloade bøger fra bibliotekernes hjemmesider om to år. Spørgeskema-undersøgelser viser, at brugerne er meget interesserede.

Af Jacob Andersen

Biblioteksstyrelsen har netop honoreret en ansøgning fra bibliotekerne i København og Århus med 270.000 kroner. Pengene skal gå til et projekt, som inden for to år skal gøre det muligt at låne bøger ved at downloade dem fra bibliotekets hjemmeside.

Projektet har fået navnet DownLaan og er et samarbejde mellem eHuset, Gyldendal, Dansk BiblioteksCenter, Københavns Kommunes Biblioteker og Århus Kommunes Biblioteker.

Siden november har det været muligt at låne e-bogslæsere på hovedbibliotekerne i København og Århus, og folk har generelt været meget interesserede i at prøve det nye produkt. Blandt lånerne i København har biblioteket foretaget en spørgeskema-undersøgelse, der viser, at der er interesse for også at kunne låne tekster direkte via bibliotekets hjemmeside.

- Folk vil gerne kunne downloade bøger til deres egen computer og læse dem dér eller overføre dem til en anden enhed ? en e-bogslæser, en mobiltelefon eller lignende. Det er noget, folk virkelig kan se muligheder i, fortæller bibliotekar Tora Trier Hansen, der er leder af IT-funktionen på Københavns Hovedbibliotek og projektleder på DownLaan.

- Folk kan godt lide de ekstra muligheder, der er i forhold til en papirbog. Muligheden for at linke videre til relevante sites, selv tilføje noter og lignende, uddyber hun.

På sigt vil man kunne låne en bog på biblioteket, ligegyldigt hvor man befinder sig ? hvad end det er i IC3-toget eller i solen hjemme på terrassen.

I alt vil projektet komme til at løbe op i størrelsesordenen fem-ti millioner kroner. Penge som bibliotekerne satser på at skaffe en del af ved at søge fonde ? blandt andet gennem EU og Kulturministeriet.

Ophavsretten skal sikres

Indtil videre går den første sum penge til at finde en løsning på de problemer, der er omkring sikring af forfatternes ophavsret på nettet, således at det lånte materiale ikke kan videredistribueres fra lånerens computer. Samtidig skal der også findes en måde, hvorpå biblioteket kan sikre en klar definition af, hvem låneren er.

- Der er en del ting, vi skal finde en løsning på i år, herefter går det egentlige projekt i gang, fortæller Tora Trier Hansen.

Endnu er der ikke indgået en aftale mellem Dansk Forfatterforening og Dansk Forlæggerforening om, hvordan man i fremtiden skal løse spørgsmålet om forfatternes digitale rettigheder.

Sekretariatschef Lene Engelbrecht fra Dansk Forfatterforening fortæller, at hun håber, der findes en løsning inden for seks måneder, men understreger, at der kan gå længere tid før, de to parter bliver enige.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere