Netværkshus: Skift skrivebord hver dag

Forandringer fødes af kaos. Derfor kan personlig udvikling og virksomhedsvækst dyrkes ved noget så simpelt, som at sætte sig et nyt sted hver dag, fremfor at gå ind på et lukket kontor. Det er en del af filosofien bag et nyt kontorhus i København.

Af Malene Grouleff

Hvor som helst i verden og når som helst på døgnet kan man gå ind på et kontor og sætte sig til at arbejde med den bærbare pc i et trådløst, fleksibelt kontormiljø. Her kan man netværke med nye mennesker, sparre med potentielle partnere, møde konkurrenterne og gøde sin virksomhed. Sådan er fremtidsscenariet for det svenske selskab United Spaces of Chaordia, der nu er rykket ind i Danmark.

Idémanden bag konceptet, Göran Garberg, fortæller med store armbevægelser begejstret om Chaordia på et pressemøde i det 1100 kvadratmeter nye hus ved bredden af Holmens Kanal i København. Her sidder allerede 42 mennesker og arbejder i 24 firmaer.

- Vi vil tiltrække folk, som vil gøre noget meningsfuldt for sig selv, for andre og for verden. Chaordia er som et fysisk internet, hvor mennesker deltager i et fællesskab og nedbryder grænser mellem kultur, køn, religion og race. I samarbejdet mellem mennesker findes der en helt uhørt kraft og energi, siger Göran Garberg, og man hører næsten flippertidens "peace, love and harmony" klinge mellem linierne.

Globale ambitioner
Men ren filantropi er United Spaces of Chaordia nu ikke. Selskabet bag stiler naturligvis også efter en sund økonomi. Huslejen er 5000 kroner per mand i husene, og i år forventes omsætningen at blive omkring syv millioner kroner. Storinvestoren i Chaordia er entreprenørfirmaet NCC, som vil indhente erfaringer til fremtidens kontorer.

Målsætningen er 200 Chaordia-huse om fem år. Foreløbig findes dog kun to Chaordia-huse i verden. Det første åbnede i Stockholm i 1999 og huser nu 60 personer fra 30 firmaer. For øjeblikket forbereder Chaordia de to næste kontorer, der skal åbnes i London og Oslo.

Kulturel kontrakt
I hvert hus ansættes en daglig leder og en teknisk vicevært - eller som Chaordia kalder det: Cultural Manager og Area Manager. I København er det Tore Wanscher, der tager sig af kulturen i huset og rekrutteringen af nye "Chaordians".

Chaordia har tre målgrupper: Iværksættere, frie agenter og udviklingsgrupper fra veletablerede virksomheder og store institutioner i den gamle økonomi. Tanken er, at de kan inspirere hinanden. Eksempel forhandler Erhversministeriet pt. om at placere en projektgruppe i huset i København.

- Navnet Chaordia er en kloning af "kaos" og "orden". Vi skaber rammerne for ting, vi ikke kan kontrollere - nemlig det, der sker mellem menneskene i husene. Det er umuligt ikke at lære hinanden at kende her. Det er et netværkssted, hvor det at give er at få, siger Tore Wanscher.

For at sikre, at menneskene i huset er indstillet på at dele deres viden, kontakter og erfaring, skal de skrive under på en såkaldt Cultural Agreement udover selve lejekontrakten.
Heri står der blandt andet, at de skal være indstillet på at sætte sig et nyt sted hver gang, de er på kontoret. Det skal sikre, at netværkeriet lever.

En anden kulturel spilleregel siger, at man skal respektere hinandens forretningshemmeligheder og kunder. Før en ny lejer rykker ind, bliver eventuelle konkurrerende firmaer i huset hørt.

Som Cultural Manager sørger Tore Wanscher også for at arrangere fælles begivenheder i huset. For eksempel brainstorm, præsentationer af virksomhederne i huset, seminarer og forskerbesøg samt fest og fredagsøl.

Ordenssansen styrkes
Mårten Strassburg er en af de nyindflyttede i Chaordia-huset i København. Han arbejder i et svensk opstartsfirma, 01Presence, med hovedsæde i Chaordiahuset i Stockholm. Han trives foreløbig fint med at arbejde i det store åbne skrivebordslandskab med skiftende pladser.

- Man får en god ordenssans her i det mobile miljø. Jeg savner ikke at have min egen plads, for jeg er mere interesseret i at netværke end i at bygge en fæstning. Jeg kan fint koncentrere mig om arbejdet, og hvis der er brug for ro til møder, rykker jeg ind i et af de 11 mødelokaler, siger Mårten Strassburg.

Han arbejder også af og til i Stockholm. Og dermed lukrerer han på en af Chaordias kongstanker - nemlig at man skal kunne arbejde på Chaordia-kontorer hvor som helst i verden og samtidig kunne trække på hinandens lokalkendskab.

Relevant link
United Nations of Chaordia´s præsentationssite




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere