Weblogs: Saml tankerne i netdagbog

Weblogs ? eller dagbøger på nettet - får dig til at samle tankerne og rydde op i hjernebarken, ikke mindst fordi andre kan læse det. Det gælder både fagligt og privat, siger to danskere, der fører weblogs.

Af Kim Elmose

- Det er min personlige huskeliste over interessante websider, jeg støder på i mit arbejde. Og så skaber det et community med mine kolleger. Det siger ph.d-forsker Lisbeth Klastrup fra IT-Højskolen om sin weblog, Klastrup?s Cataclysms, mens Eigil Hansen, ansat hos SDC Udvikling først og fremmest bruger sin weblog, Eigil.net i personligt øjemed.

- Det hjælper mig til at samle tankerne. Samtidig kan jeg øve mig på opbygning af hjemmesider, forklarer Eigil Hansen.

Weblogs er en form for hjemmesider, der vinder stadig mere frem på internet. Det er simple sider, hvor man ved hjælp af webbaserede programmer kan publicere tekster, links og billeder uden at skulle kunne html-kodning. De publicerede tekster ? typisk korte kommentarer ? bliver listet i kontinuerlig rækkefølge efter dato og tidspunkt, hvorfor de får karakter af online-dagbøger. Et par af de mest kendte værktøjer er Blogger og Radio Userland.

Stadig flere brugere på internet udgiver deres egne weblogs ? ofte i tilknytning til deres hjemmesider. Men det er ikke kun forbeholdt privatpersoner ? også virksomheder benytter weblogs til at fortælle kunder og leverandører om projekter, som de arbejder med. Eksempler er udviklere hos softwarefirmaer og journalister på medier som Siliconvalley.com og The Guardian.

Flere og flere danskere fører også weblogs. En af dem er Lisbeth Klastrup, som forsker i virtuelle verdener på internet. Hun har ført weblog siden februar, efter at hun blev opmærksom på muligheden via en norsk forskerkollega.

- For mig er det et arbejdsredskab. På grund af mit arbejde surfer jeg meget og falder over mange interessante websteder. Putter jeg dem ind under Fortrukne, har jeg om tre måneder måske glemt, hvorfor det site var interessant. I min weblog kan jeg knytte kommentarer til og derved huske, hvorfor jeg gemte linket, forklarer hun.

Faglig udveksling
Lisbeth Klastrup har fra starten lagt vægt på, at hendes weblog er af faglig karakter, hvorfor den også er på engelsk. Hendes kolleger verden over er blevet gjort opmærksom på den, og derved er der startet faglige diskussioner på tværs af de forskellige personlige weblogs.

- Der bliver skabt en form for community med mine kolleger via loggen, og det beriger mig fagligt set, siger hun.

Klastrup?s Cataclysms har fået flere hits, siden ph.d-forskeren startede med at føre weblog, fordi kolleger anbefaler den over for andre, og studerende kigger forbi. Det har fået Lisbeth Klastrup til at tænke mere over, hvad hun skriver og anbefaler.

- Webloggen er selvfølgelig også en profilering af mig, og derfor er det vigtigt, at den fremstår seriøs for besøgende. Samtidig husker jeg også mig selv på at opdatere den jævnligt, helst hver dag. Så jeg bruger nok i snit 20 ? 30 minutter hver dag på webloggen. Det er nødvendigt, hvis den skal fungere, forklarer hun til Computerworld Online.

Privat log er weblegeplads
To amerikanske navne er især forbundet med weblogs. Det er Dave Winer, softwareudvikler og ejer af Userland, der blandt andet har udviklet det gratis weblogværktøj Radio - og Evan Williams, stifter af Pyra Lab, som har udviklet værktøjet Blogger, ligeledes gratis. Begge var på Reboot 4.0 for et par uger siden ? og for Evan Williams er weblogs et middel til at demokratisere internet.

- De gør det nemt for folk at kommunikere med omverdenen her og nu ? uden at skulle kunne en masse HTML-kodning. De kan placeres på de gratis websteder og deri ligger det demokratiske, sagde han til Computerworld Online under sit besøg.

Han tror, at effekten af weblogs vil vise sig på længere sigt ? og ikke som en pludselig omvæltning.

- Revolutioner tager længere tid, men weblogs kan ændre folks brug af internet ved at gøre dem selv til udgivere og sætte dem i forbindelse med en masse mennesker. Jeg kender en masse i Europa via min weblog ? og dem kan jeg besøge nu, forklarede Evan Williams.

En af dem, der bruger weblog til mere private formål er Eigil Hansen. Han har ført den siden september som en privat dagbog ? dog uden helt intime detaljer. Formål ? at få struktureret sine tanker og få øvet sig på selve det at opbygge et websted.

- Der findes mange, der har websider om en hobby som eksempelvis modeljernbaner. Jeg er ekspert på én ting, mig selv. Og ved at skrive webloggen har jeg lært mig selv bedre at kende, forklarer Eigil Hansen. Efterhånden er der imidlertid kommet mere på siden, eksempelvis billeder fra hans arbejdsplads, SDC, fra kurser og medarbejderdage.

- Det er også en måde at skabe et netværk på ved at involvere folk. Men formålet er primært privat, understreger han.

Der findes ingen præcise tal for, hvor mange weblogs der findes rundt omkring. Men Radio bruges ifølge Userland af 100.000 webbrugere, mens Blogger benyttes af 175.000 brugere verden over.

Relevante links:
Klastrup?s Cataclysms
Eigil.net
Userland
Blogger
Evan Williams egen weblog
The Guardians weblog




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere