Menneske kend din arbejdsstil

Spildtid, stress og klikedannelser. Det risikerer en arbejdsgiver, hvis han ikke tager højde for præcis hvilke rammer og opgaver, den enkelte ansatte trives bedst i. Det hjælper et dansk firma med at afdække via arbejdsstilprofiler.

Af Malene Grouleff

Har du dynger og bunker i et tilsyneladende rod på dit bord, eller ligger alt i et sirligt system? Er du langsomt i optrækket tidligt om morgenen eller kører din hjerne i slowmotion ud på eftermiddagen? Går det dig på nerverne, at kollegaen "taler med" sin computer og hører musik, eller nyder du at have liv omkring dig? Skal chefen sætte dig i gang, eller vil du helst selv tage initiativet?

Disse og en lang række andre faktorer er værd at kortlægge og anerkende, hvis man vil højne både arbejdsglæde og effektivitet på en arbejdsplads. En virksomhed kan nemlig bruge medarbejdernes ressourcer langt bedre, hvis den finder ud af, hvordan hvert menneske bedst kan koncentrere sig, løse problemer og lære nye ting.

Det mener konsulentfirmaet Team Building Group i Holstebro, der har købt rettighederne til en analyseværktøj til at tegne arbejdsstilprofiler. Working Style Analysis (WSA) hedder det. Værktøjet er udviklet af new Zealandske og amerikanske hjerneforskere og brugt af to millioner brugere de sidste 10 år. Det måler blandt andet, hvilket fysisk miljø en person arbejder bedst i, og hvordan arbejdet bedst organiseres for vedkommende.

Forebygger gennemtræk
Firmaet slår på tromme for, at ledere i det offentlige og private går bort fra tanken om, at det kun er de ansatte, der skal tilpasse sig jobbet.

- Når man starter i et nyt job, ligger det tit i luften: Tilpas dig eller smut. Men hvorfor ikke vende bøtten og gøre det til chefens opgave skabe de optimale vilkår. Så kan han sikre stabilitet og undgå gennemtræk, siger Michael Buckle, direktør i Team Building Group.

Han påpeger, at danskerne skifter job oftere og oftere - og det er faktisk næsten altid, fordi de søger et sted, der matcher deres arbejdsstilprofil bedre.

1000 danske medarbejdere har indtil videre fået tegnet et billede af, hvordan de arbejder bedst ifølge Team Building Groups analyse. Det foregår med et spørgeskema med 21 områder, der efterfølgende analyseres.

Med forbehold for et endnu lille statistisk grundlag, fortæller direktør Michael Buckle, analyserne gennemsnitligt har ført til 15-20 procents forøget effektivitet.

Ok, du er en selvsnakker

Erfaringerne viser, at medarbejderne ofte føler lettelse og får en del aha-oplevelser efter analysen:

- Det får virkelig snakken i gang, fordi man får et fælles sprog og bliver bevidste om sig selv og hinandens profiler. Folk forstår og accepterer hinanden bedre, siger Michael Buckle.

Som eksempel nævner han det fænomen, at nogle medarbejdere sidder og snakker med sig selv foran computeren - nogle gange så meget, at kollegerne er ved at gå op i limningen over det. Mange mennesker er simpelthen blot skruet sådan sammen, at de bearbejder information ved at taler ting på plads i hovedet. Med den ny viden i baghovedet kan kollegere bedre tolerere og respektere de "selvsnakkende".

Ikke traume-test

Michael Buckle sammenligner arbejdsstilprofilen med et fingeraftryk af dels biologiske, genetiske funderede og indiskutable behov, dels af nogle tillærte elementer.

Han understreger kraftigt, at analysen hverken måler intelligens eller indeholder psykoanalyse.

En leder kan bruge en arbejdsstilprofil som forberedelse til flere processer: Medarbejderudviklingssamtaler, projektgruppesammensætning, organisationsændringer, rekruttering, forbedring af arbejdsklima og vurdering af udbytte af distancearbejde ud fra den enkeltes profil.

- Det er vigtigt, at lederen fra starten gør det klart for medarbejderne, hvad formålet med at tegne deres arbejdsstilprofil er, så de føler sig trygge og ikke bliver skuffede. Derfor skal han også fortælle, i hvor høj grad han vil tage konsekvensen af resultatet, siger direktør Michael Buckle.

Koncentration sidder i fingrene

Nogle ændringer kræver dog ikke de store investeringer. For eksempel kan en leder blot vælge at skifte kommunikationsform. Ifølge teorien bag arbejdsstilsprofilen er det forskelligt, hvordan information bedst trænger ind i vores hoveder. Nogle husker bedste ting på tryk, andre vil gerne have det forklaret mundtligt. Det kan chefen skele til, når han beder om at få løst en opgave.

Chefen kan også investere i krammebolde, hvis han har medarbejdere med det, som hjerneforskere kalder multisensoriske fingerspidser. Nogle mennesker har ganske enkelt nogle nervespidser i fingrerne, som skal stimuleres for, at de kan koncentrere sig ordentligt.

Team Building Group har lavet arbejdsstilsanalyser på både private og offentlige virksomheder. Nu satser det især på IT-branchen, hvor selskabet øjner gode muligheder for at realisere den fleksibilitet, arbejdsstilprofilerne lægger op til.


Relevante links
Team Building Groups præsentation af firmaet
Grundlæggeren New Zealandske Creative Learning Companys beskrivelse af WSA
Det svenske kursusfirma Synapsen, der har eneret på arbejdsstilprofiler i Sverige




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere