Sådan følger IT-kontorchefen med

I en dagligdag, hvor store kontrakter skal skrives, er der behov for et solidt og opdateret vidensgrundlag. Men tiden kræver skarp prioritering. Mød IT-strategichefen i Aalborg Kommune, Kim Houlberg, og se, hvordan han følger med

Af Malene Grouleff

Kim Houlberg leder et syv mands IT-kontor på Aalborg Rådhus. På kontorets dagsorden står der strategi, koordination, projektledelse og kontraktstyring - alt sammen med bogstaverne IT foran. Selve driften og supporten tager et andet IT-kontor i kommunen sig af.

Når Kim Houlberg udtænker IT-beslutninger får det betydning for en arbejdsplads på knap 15.000 mennesker. Og i næste led borgerne - 160.000 aalborgensere. Og forventningerne er store: Kim Houlbergs politiske chef, borgmester Henning G. Jensen, har den ambition, at "Aalborg kommune skal blive en eksemplarisk, højteknologisk offentlig virksomhed".

På hjemmefronten har han en kone og tre børn på 6, 11 og 17 år. Når der en sjælden gang i mellem bliver fri tid til det, dukker Kim Houlberg op i Aalborg Skakklub.

Kim Houlberg kort fortalt
  • 2000: Kontorchef i IT-kontoret, Aalborg Kommune

  • 1994: IT-konsulent i IT-kontoret, Aalborg Kommune

  • 1986: Projektleder og instruktør på HKs IT-efteruddannelse

  • 1986: Cand.mag. i historie og humanistisk datalogi på Aalborg Universitet

  • 42 år, gift og tre børn
Hvor meget tid bruger du på at suge ny viden til dig?

- Det kan jeg ikke tidsregistrere som sådan. Det er noget, man gør per refleks. Man har jo altid antennerne ude i alle sammenhænge. At samle viden ind og få det brugt er en afgørende del af mit job. Aktiv lytning er meget vigtigt. Det handler jo om sammen med de rigtige mennesker at få sat den rigtige dagsorden.

Hvor får du din viden fra?

- Mine primære kilder er mit netværk. Og møder fylder godt op i mine kalender. Jeg sidder i en stribe formelle grupper i kommunen og i eksterne grupper som Det Digitale Nordjylland og 5-by-samarbejdet. Jeg er også medlem af Dansk Dataforening, hvis konferencer jeg af og til deltager i.

- I det hele taget synes jeg, der sker en livlig opblomstring af netværk og arrangementer, som er relevante. Jeg er nødt til at afgrænse og nøjes med at deltage i det, der lige nu er vigtigt. Men i min rolle skal jeg også have det brede perspektiv med - det kniber det med at nå af og til.

Hvordan bruger du medierne i din faglige opdatering?

- Lige nu sidder jeg og læser den nye rapport fra Forskningsministeriet om "Den digitale borger 2001" - den blev jeg opmærksom på via en artikel på et IT-nyhedssite og gik videre til selve kilden. Når de store konsulentfirmaer lægger deres publikationer på nettet, klikker jeg mig også tit ind dér. Jeg læser landsavisernes IT-tillæg og Nordjyske Stiftstidende for at få fornemmelse af det lokale miljø. Jeg deltager i en række internationale mailinglister og abonnerer på en række nyhedsbreve. Og så tager jeg jævnligt en surftur på leverandørernes hjemmesider - lige nu især hos udbydere af portalprodukter. Derhjemme hører jeg af og til Harddisken på P1 i radioen. I særligt skarpe perioder har jeg akutte opgaver og især tungere læsestof med hjem.

- Jeg føler, at informationsmængden stiger, så det bliver mere og mere vigtigt at prioritere for at finde balancen. Jeg bliver ikke overvældet, men jeg holder mig hele tiden for øje, hvad der lige nu har højest prioritet.

- Hvad er dine største opgaver lige nu?

- Der er fire store områder, vi er i gang med. De handler alle om vores elektroniske ansigt ud til medarbejderne og borgerne. Mit ansvar er, at koordinere og synliggøre effektiviseringer og serviceforebedringer:

1. Planlægning og gennemførelse af, hvordan vores platform på internet og intranet skal se ud i fremtiden. Altså intern videndeling og digital borgerservice.

2. Implementering af elektronisk sags- og dokumentbehandling i alle seks forvaltninger. Det ser jeg især som en organisatorisk forandring. Der er mange løsninger inde bagved, der skal hænge sammen, så der ikke skal laves dobbeltarbejde.

3. Nye fagsystemer i udbud. Vi er ude på markedet for at spørge, hvem der kan tilbyde os nye systemer til økonomi, løn, sociale systemer med mere.

4. Kommunen er aktiv partner i det digitale Nordjylland. Vi arbejder blandt andet på forsøg med digital signatur, der kan give borgerne adgang til deres egen skattesag på nettet.

Hvad ville du gerne bruge mere tid på at følge med i?

- Jeg kunne godt tænke mig at bruge endnu mere tid på at få mere konkrete fornemmelser af, hvad der foregår uden for rådhusets mure. Både det private erhvervsliv og andre kommuner har jo værdifulde erfaringer med systemer og nye modeller.

Hvad gør din arbejdsplads for at støtte din faglige udvikling?

- Den er støttende i et meget stort omfang. Der er fine muligheder for at deltage i netværk på kryds og tværs. Min arbejdsplads har en kultur, der virkelig vil udvikling og forandring.

Hvilke websteder har du som bogmærker i din browser?

www.kl.dk/25
www.det-digitale-nordjylland.dk
www.fsk.dk
www.nja.dk
www.ddf.dk
www.finansministeriet.dk
www.ks.dk
www.datatilsynet.dk
www.telecities.org
www.ks.dk
www.idg.dk
www.aalborg.dk
www.nordjyske.dk
www.jp.dk
www.borsen.dk
www.computerworld.dk
www.cio.com
www.datamation.com
www.pls-ramboll.dk
www.siticom.dk
www.ibm.dk
www.kmd.dk
www.hp.dk
www.microsoft.com
www.iclinvia.dk
www.google.com
www.danmark.dk
www.detoffentlige.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere