Kronik: Uklarhed om dybe links

Der findes ikke nogen endegyldig juridisk afgørelse af lovligheden af deep-linking. I flere sager har såvel ophavsretlige som markedsføringsretlige synspunkter været påberåbt. Men de fleste principielle sager er blevet forligt, og dermed er der ikke bragt klarhed over spørgsmålet. Det skriver advokat Hanne Bender.

Lovligheden af såkaldt deep-linking, dvs. links, hvor internetbrugeren ikke sendes til forsiden af en bestemt hjemmeside, men derimod direkte til en underside, er yderst aktuel.

For hjemmesideindehaverne betyder deep-links, at besøgende ledes direkte til underartikler, og dermed ofte ledes uden om den reklametunge forside. Det har også ofte reklamemæssig negativ effekt, at de ikke selv skal finde rundt. Når der linkes direkte til den relevante underside, mistes en stor del af disse hits og dermed en stor del af hjemmesideindehaverens indtægtsgrundlag.

Der er derfor mange, der er modstandere af deep-links, og af samme grund bliver spørgsmålet om lovligheden meget aktuel. Det retlige forhold vil normalt være et spørgsmål om, hvorvidt deep-linking er en overtrædelse af ophavsretten eller markedsføringsretten.

Spørgsmålet om det markedsføringsretlige krænkende i deep-links har ikke været behandlet i dansk ret, det har derimod spørgsmålet om en ophavsretlig krænkelse. Ganske vist ikke direkte, men spørgsmålet har været berørt i et par sager.

MP3-dommen

Deep-links' lovlighed blev således berørt i den såkaldte MP3-dom. Sagen vedrørte to drenge, der på deres hjemmesider havde deep-linket til, hvad de vidste var ulovlige MP3-filer. Vestre Landsret udtalte, at de to havde medvirket til den ophavsretskrænkelse, der skete, når besøgende på hjemmesiderne hentede ulovlige eksemplarer af musiknumre via drengenes hjemmesider.

I sagen om MP3-filerne udtalte retten også, at drengene ved at deep-linke til MP3-filerne havde foretaget ulovlig tilgængeliggørelse af musiknumrene, som måtte sidestilles med offentlig fremførelse. I øvrigt i overensstemmelse med en tidligere svensk dom fra Högsta Domstolen. Afgørelsen synes meget vidtgående, men indtil videre haves kun denne sparsomme og restriktive praksis.

Udover den allerede nævnte MP3-dom findes kun en enkelt dansk retsafgørelse ? nemlig et fogedforbud afsagt af retten i Århus den 31. oktober 2001.

Fogedretskendelsen

Det er dog nok for vidt at udlede et generelt forbud mod deep-linking af sagerne. Den meget omtalte fogedretsafgørelse fra Århus bringer ikke yderligere klarhed.

I denne sag havde Danske Dagblades Forening på vegne af en række danske dagblade påstået forbud mod den århusianske virksomhed Intelligy Net A/S' eksemplarfremstilling og tilgængeliggørelse af dele af artikler fra internetudgaverne af diverse dagblade samt forbud mod, at der på hjemmesiden blev foretaget dybe links til artiklerne på internetudgaverne af dagbladene.

Sagen vedrørte Intelligy Net A/S, der drev en lokalguide, hvor der bl.a. var en nyhedsoversigt i form af overskrifterne fra en række nyhedsmedier samt en kort gengivelse af artiklernes første linier. Overskrifterne linkede direkte til den omtalte artikel på nyhedsmediernes hjemmesider. Der var således tale om deep-linking.

Fogedretten nedlagde forbud, som påstået af Danske Dagblades Forening.

Sagen kan dog ikke bruges til særlig meget, fordi Intelligy Net A/S allerede inden fogedsagen blev erklæret konkurs, og firmaet derfor ikke mødte op i fogedretten. Der var således ingen modargumentation overfor Danske Dagblades Forenings påstande. Ligesom boet efter Intelligy Net A/S havde givet afkald på justifikationssag efter fogedkendelsen.

I udlandet findes heller ikke noget endegyldigt svar på deep-linkings lovlighed. I flere sager har såvel ophavsretlige som markedsføringsretlige synspunkter været påberåbt. De fleste sager, af principel interesse, er dog blevet forligt, og dermed er der ikke bragt klarhed over spørgsmålet.

Intet fast ståsted

Af interessante sager skal dog nævnes en amerikansk sag mellem Ticketmaster Inc. og Tickets.com. Her forsøgte Ticketmaster uden held, at hindre Tickets.com i at deep-linke til deres hjemmeside. Dommeren mente ikke, at deep-linking var en ophavsretskrænkelse, idet der ikke skete nogen kopiering, og udtalte herudover, at deep-linking ikke i sig selv var i strid med markedsføringslovgivningen (Unfair competition). Men særligt vedrørende markedsføringslovgivningen, var dommen dog ikke fuldstændig klar. Der kan derfor ikke tages til indtægt for, at amerikansk ret endeligt har taget stilling.

En anden interessant sag vedrørte et hollandsk nyhedssite ved navn Kranten.com, hvorfra man deep-linkede til en række hollandske aviser, der herefter anlagde sag. Også her fandt retten, at deep-linking ikke var i strid med ophavsretslovgivningen. Samtidig anførte retten, at såfremt hjemmesideindehaverne ikke ønskedes deep-linking, kunne bladene hindre denne teknisk.

Ligesom i udlandet har dansk ret endnu ikke har fundet et fast ståsted, med hensyn til deep-links, så kommende sager må afgøre retsstillingen, men det forekommer problematisk, hvis domstolene anlægger en alt for restriktiv linie vedrørende retten til deep-linking.

Advokat Hanne Bender er leder af Advokatfirmaet Bender.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere