Artikel top billede

Hvordan får vi AI til at understøtte det fælles gode i stedet for at ødelægge demokratiet?

Ny bog sætter fokus på, hvordan man kan integrere demokratiske værdier i udviklingen af teknologier som AI.

Ligesom mange andre værktøjer kan AI både bruges til gode og onde formål. Og globalt er der ingen tvivl om, at totalitære stater allerede bruger AI for fuld kraft til formål, som vi ofte vil placere i kategorien onde – ligesom AI også risikerer at ødelægge demokratiet.

Det er i hvert fald udgangspunktet for bogen ”Why AI Undermines Democracy and What To Do About It” af den østrigske professor i filosofi med speciale i medier og teknologi Mark Coeckelbergh.

Men som det også fremgår af bogens titel, er bogen ikke bare et kampråb imod brugen af AI. Faktisk mener forfatteren ikke, at der samlet set er grund til pessimisme.

Mark Coeckelbergh bruger nemlig mange kræfter på at komme med løsninger på, hvordan vi også i de vestlige demokratier kan udnytte fordelene ved AI uden at undergrave vores nuværende samfundsstrukturer.

Det gør han blandt andet ved at fremhæve mulige løsninger for at fremme en rigere deltagelse i et velfungerende demokrati ved at få både tech-giganter, politikere og almindelige borgere til at være med til at bestemme, hvordan AI kan bruges til det fælles gode.

Mark Coeckelbergh fremhæver dog i høj grad også de farer, som brugen af AI udgør.

Det handler både om politisk manipulation og totalitær undertrykkelse, polarisering, diskrimination og overvågning.

Tendenser, som forfatteren også ser i Europa. Og som i høj grad kan være en fare for demokratiet, som vi kender det.

Problemet er nemlig – ifølge forfatteren – at fremtiden for teknologier som AI primært bliver besluttet af de store tech-virksomheder. Politikerne har ikke meget at sige, og borgerne endnu mindre.

”Why AI Undermines Democracy and What To Do About It” er en tankevækkende bog om, hvordan man kan integerere demokratiske værdier og principper i selve processen med den fortsatte teknologiudvikling inden for bl.a. AI.

Titel: Why AI Undermines Democracy and What To Do About It.

Forfatter: Mark Coeckelbergh.