Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Kritik af Dansk Folkeparti for deling af deepfake-video af statsministeren / Oracle flytter hovedkvarter for at komme tættere på sundhedsindustrien / X vil konkurrere med Teams, Meet og Zoom

Kritik af Dansk Folkeparti for deling af deepfake-video af statsministeren. Oracle flytter hovedkvarter for at komme tættere på sundhedsindustrien. X vil konkurrere med Teams, Meet og Zoom. Dansk AI-transskriberingsværktøj har fordoblet omsætningen siden nytår.

Godmorgen og velkommen til ugens første morgen-briefing fra Computerworld.

Dagen er mandag - datoen siger 29. april 2024.

Morgen-briefing-redaktøren, som står for tilblivelsen af dagens tidlige nyhedsoverblik, hedder Qëndrim Fazliu.

God dag og god læselyst herfra.

Kritik af Dansk Folkeparti for deling af deepfake-video af statsministeren

Formanden for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt delte fredag eftermiddag en deepfake-video af statsminister Mette Frederiksen på det sociale medie X.

I den falske video lyder det fra statsministeren, at man efter den succesfulde afskaffelse af store bededag nu vil afskaffe pinsen, påsken og julen.

Og selv om der i videoens øverste højre hjørne er et mærkat, der skal deklarere, at der er tale om en AI-genereret video, så får DF-formanden nu kritik.

Blandt andet fra lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet Jesper Tække, der mener, at politikere bør holde sig langt væk fra den slags videoer.

Det siger han til DR.

Ifølge ham kan brugen af deepfakes være med til at undergrave tilliden til politikerne, der ellers skal forestille at være moralske forbilleder.

"Det er med til at undergrave vores tillid til dem, fordi man kan komme i tvivl om, hvad de egentlig mener, når man bruger deepfake på den her måde," lyder det.

DF-formand Morten Messerschmidt har dog svært ved at forstå kritikken, da der ifølge ham er tale om en klar deklarering af videoen.

Ifølge ham skal man være "blottet for humor og kritisk sans, hvis man ikke kan se, at der er tale om et kunstigt indslag med Mette Frederiksen."

Oracle flytter hovedkvarter for at komme tættere på sundhedsindustrien

Tech-giganten Oracle har noget overraskende annonceret, at selskabet flytter hovedkvarter.

Indtil nu har selskabet haft til huse i den amerikanske by Austin i staten Texas, men fremover vil hovedkvarteret altså være i byen Nashville i delstaten Tennessee.

Det skriver Wall Street Journal.

Årsagen til, at Oracle flytter til Nashville skyldes et ønske om at komme tættere på sundhedsindustrien, lyder det.

Det var Oracle-stifter og formand Larry Ellison, der annoncerede flytningen og i samme forbindelse forklarede, at flytningen ville give selskabets ansatte en bedre livsstil.

Det er ikke første gang, Oracle flytter sit hovedkvarter.

Det skete senest i 2020, hvor selskabet rykkede hovedkvarteret fra Redwood City i Californien, hvor man havde holdt til siden 1989, til Austin, Texas.

Dengang lød forklaringen, at man med flytningen ville muliggøre en mere fleksibel tilgang til arbejdsstyrken.

X vil konkurrere med Teams, Meet og Zoom

Det Elon Musk-ejede sociale medie X (tidligere Twitter) pønser efter sigende på at skabe en konkurrent til Microsoft Teams, Google Meet, Zoom og hvad der ellers findes af videokonferencetjenester.

Det fremgår af det normalt velinformerede X Daily News.

Den nye tjeneste vil muligvis få navnet X Conferences og forventes at blive lanceret inden længe.

X Conferences vil dog adskille sig fra andre videokonferencetjenester i det, det vil være integreret med X Spaces, der er en eksisterende live-lydplatform hos X.

Et lækket screenshot viser, at brugerne vil kunne skifte mellem henholdsvis lyd- og videomøder på platformen.

Dansk AI-transskriberingsværktøj har fordoblet omsætningen siden nytår

I slutningen af 2022 blev Zetland-spinoff'et Good Tape lanceret og efter cirka et år efter, at selskabet gik i salg, så har man nu allerede tiltrukket mere end 12.000 betalende brugere.

Og siden nytår har man også fordoblet omsætningen.

Det skriver TechSavyy.

Transskriberingsværktøjet, der konverterer lydfiler til tekst ved hjælp af OpenAI's sprogmodel Whisper, som man fra Good Tapes side har tilpasset, har på nuværende tidspunkt tiltrukket brugere fra over 150 forskellige lande.

Og selvom værktøjet blev skabt for journalister viser tallene nu, at denne gruppe kun udgør en tredjedel af brugerbasen på mere end 12.000 betalende brugere.

Good Tape havde en omsætning på knap fire millioner kroner i sit første regnskabsår, mens den månedlige omsætning er fordoblet siden årsskiftet.

Derfor står den samlede omsætning på nuværende tidspunkt til at blive mangedoblet i dette regnskabsår.