Artikel top billede

Guldager: Vi er på vej ind i en guldalder for hardware - her er tre gode eksempler

Klumme: Det har været hård år for tech-entusiaster - for både mobiler, tv-skærme og computere ligner i stigende graf hinanden. Men en ny guldalder for hardware er på vej - og David Guldager har fundet tre gode eksempler på fed ny teknologi.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Siden den første iPhone dukkede op i de amerikanske butikker i 2008 har der været en stor interesse for hardware og nye tech-produkter.

Dog har hypen også været støt dalende de seneste mange år på grund af for lidt innovation og fornyelse.

Mobiler ligner hinanden på tværs af producenter, tv-skærme kan ikke rigtig differencers fra hinanden og PC/Macbook-verdenen har kun været mildt interessant (mit personlige synspunkt).

Men mens innovation og fornyelse måske har været en mangelvare på hardware, ser det helt anderledes ud på software-fronten.

Her er det sprunget i luften med generativ AI som foregangs-tech.

Men noget kunne tyde på, at hardware får sig en fornyet guldalder. I hvert fald hvis man kigger på den seneste hype af produkter.

For med generativ AI spændt for vognen kommer der nu nye produkter ud, der umiddelbart alle minder om hinanden men som også har potentialet til at ændre måden vi interagere med hinanden og verdenen på.

Rabbit R1

Mest udtalt er den lille legetøjslignende AI-assistent kaldet Rabbit R1. Den har formået at skabe en massiv hype omkring sig.

Mest på grund af dens omtalte potentiale, og den kun kommer ud i små oplag, der hurtigt bliver udsolgt.

Som produkt er den meget simpel. Den har en lille skærm, et roterende kamera og en knap, som aktiverer stemmeassistenten.

Og netop det punkt gør den springende nem at benytte sig af. Du trykker på knappen, give den en kommando og så kobler den sig på diverse apps alt afhængigt af din forespørgsel. Ikke noget med en brugerflade, manglende brugervenlighed, login eller andet.

Potentialet er umiddelbart massivt med tanke på et produkt, hvor du blot med stemmen kan sætte musik på, købe produkter, sende beskeder eller meget andet.

Både hypen og selve lanceringen er alle levn fra forbrugerelektronikkens guldalder, og tegner netop til, at vi kunne være på vej tilbage til storhedstider.

Tilbagemeldingerne på selve produktet er blandede, men peger mest i retning af den positive snak.

Meta Ray-Ban

Med samme tanke på tilgængelighed fremfor styresystem er der Metas årelange samarbejde med solbrille-producenten Ray-Ban.

De har været ude på markedet i en meget forkølet version i nogle år uden egentlig at tage fart.

Som udgangspunkt er det et par solbriller med indbygget mikrofon og nu også kamera. Tanken er her den samme som med Rabbit, at du blot med stemmen skal kunne interagere med produktet.

Dog med den store forskel, at produktet sidder på ansigtet og gør det derved noget mere tilgængeligt.

Kig på en ting, og sig de magiske aktiveringsord, og brillerne springer til live og kan fortælle dig, hvad du kigger på, hvis du spørger dem. Ud fra de første tilbagemeldinger skulle magien her være selve assistenten, der virker intuitiv, hurtig og klart mere reflekterende.

Og det er en vigtig pointe. For jeg giver generelt ikke meget for nutidens taleassistenter. De virker sjældent efter hensigten og giver næsten aldrig det svar, som jeg bad dem om.

Men det var blot indtil jeg fik installeret ChatGPT på min iPhone 15 Pro, og satte den op til at aktivere stemmestyringen med den indbyggede actionknap.

Dét har gjort hele forskellen for mit vedkommende. Nu virker det nemt og intuitivt, som jeg egentlig var blevet lovet for så mange år siden.

Og hvis endda så assistenten kan se verden omkring mig, give mig oplysninger, der er brugbare, som ”hvor mange kalorier er der i dette stykke kage?”, ”hvilken plante er dette?” og ”giv mig nogle opskrifter ud fra hvad jeg kigger på i køleskabet”, så er jeg solgt.

Nothing Ear

Men det kan også gøres meget nemmere. Netop nylancerede Nothing Ear, fra det hypede selskab blot kaldet Nothing, er et simpelt produkt. Et par in-ear hovedtelefoner med indbygget ChatGPT.

Her er der ikke noget kamera, der ser omverdenen, men mindre kan sagtens gøre det.

Tal til assistenten og få den til at hjælpe dig med de spørgsmål, kreative tanker eller udregninger du måtte sidde med.

Det skulle kun fungere hvis hovedtelefonerne også er koblet op til Nothings mobiler (blot kaldet Phone), som vi endnu ikke helt har glæde af i DK.

Google og Apple

Alle tre ovennævnte produkter er af minimal størrelse sammenlignet med giganterne Google og Apple. Og selvfølgelig har de også set skriften på væggen, og kommer med noget, der minder om det.

Google har Pixel Bud, deres hovedtelefoner, som jeg forventer vil få en opgradering til også at inkludere Gemini. På den måde kan man nemt snakke med deres generative AI-tjeneste direkte i øregangen.

Apple kommer også her til juni på deres udviklerdage (WWDC den 10. juni) til at lancere et nyt styresystem, der bl.a. bygger på en LLM (Large Language Model). Om det bliver OpenAI, Google eller deres helt eget selvudviklede system er ikke til at vide endnu, men det kommer til at ske.

Og her har de flere produkter, hvor det giver mening at få det integreret ud over iPhone. Blandt andet AirPods og selvfølgelig deres helt nye Vision Pro.

Det er noget, som jeg er overbevist nok skal blive veldokumenteret, når vi kommer dertil, som det altid er med Apple.

Ny guldalder

Uanset hvad de næste par måneder bringer, er det lang tid siden, det har været så interessant at være tech-reporter som de sidste par måneder.

Der sker løbende nye udviklinger, og generativ AI har i den grad skubbet til både software, men i den grad også til hardware-udviklingen.

Og her kan det meget vel være, at der er misere imellem, som det håbløse produkt Humane AI Pin, der ifølge anmeldere i USA skulle være helt håbløst.

En lille broche-lignende produkt, der skal sidde på tøjet, som du kan snakke med og som ser verdenen omkring dig.

Men det virker langt fra efter hensigten, det er et sløvt produkt, og vi er der nok ikke helt endnu. Men første gang er altid en svær ting – det skal nok blive bedre.