Artikel top billede

Foto: Steffen Roland Nielsen (Foto: Steffen Roland Nielsen)

Jakob Nielsen: Her er den hurtigste e-bogs-læser

Usability-eksperten Jakob Nielsen har testet læsehastighederne på Apples iPad og Amazons Kindle. Ingen af dem vinder dog testen. Se resultaterne her.

Markedet for digitale bøger er i rivende udvikling - både på hardware- og software-siden.

Det var Amazons Kindle, der fik lov til at definere markedet i starten, men også Sonys Reader og senest Apples iPad er nu for alvor med i konkurrencen om de digitale læseres gunst.

Midt i al informationen om smarte nye features og skærm-teknologier, er det dog stadig selve læse-delen, der er omdrejningspunktet i konkurrencen.

Den danske brugervenlighedsekspert Jakob Nielsen har i en ny test netop fokuseret på dette, ved at måle læsehastigheden på henholdsvis Apples iPad, Amazons Kindle, en almindelig pc og i en print-bog.

"Mange virksomheder satser stort på, at elektroniske bøger vil være en af de primære måder, folk læser lange tekster på i fremtiden. Men sådanne produkter vil kun få succes, hvis læse-oplevelsen er meget bedre end den lidelse, det er at læse på pc-skærme," skriver Jakob Nielsen på sin hjemmeside.

Sådan testede de

For at finde ud af, om e-bogs-læserne egentlig er bedre end traditionelle bøger, satte han 24 personer til at læse noget fiktionslitteratur på iPad'en og Kindle 2.

På Apples produkt var det selskabets egen iBook-applikation, der blev anvendt i testen.

På hver enhed blev hver bruger bedt om at læse en novelle af Ernest Hemingway. I gennemsnit tog det ifølge Jakob Nielsen 17 minutter og 20 sekunder at læse historierne.

Herefter blev test-personerne bedt om at svare på en række spørgsmål om teksten for at sikre, at de rent faktisk havde læst og forstået den.

Og vinderen er…

Resultatet af testen viser, at det stadig er den flere hundrede år gamle bog, der giver den hurtigste læsning.

Når der blev læst på Apples iPad, faldt læse-hastigheden med 6,2 procent i forhold til bogen. På Kindlen var der tale om et fald på 10,7 procent.

Jakob Nielsen understreger, at forskellen mellem de to digitale enheder ikke kan føre til konklusioner, da der var så få test-personer.

"Den eneste fair konklusion er, at vi ikke kan sige med sikkerhed, hvilken enhed, der giver den hurtigste læsning. Uanset hvad, vil forskellen være så lille, at det ikke vil være en grundt til at købe den ene frem for den anden," forklarer Jakob Nielsen på sin hjemmeside.

"Derimod kan vi sige, at tablets stadig ikke har slået print-bogen," konkluderer han.

Brugerne blev efter læsningen også bedt om bedømme deres tilfredshed med hver enhed på en skala fra et til syv, hvor syv er den bedste oplevelse.

"iPad, Kindle og den printede bog scorede alle ret højt med henholdsvis 5,8, 5,7 og 5,6. Pc'en fik dog kun elendige 3,6," skriver Jakob Nielsen.

Se alle testresultaterne her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere