Artikel top billede

Sikkerhedsekspert: Mærsk-virus er modbydelig

Den virus, der har ødelagt 80 maskiner hos Mærsk er "modbydelig" og absolut ikke rar at få indenfor, mener it-sikkerhedsekspert.

Den ondsindede Sality-variant som har ødelagt omkring 80 maskiner blandt de administrative medarbejdere hos A.P. Møller-Mærsk, består af såkaldt polymorfisk kode, der gør virus i stand til hele tiden at ændre sig.

"Det er noget modbydeligt noget," siger Peter Kruse fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS om Sality-visussen.

Han fortæller, at de nye varianter af Sality-virussen benytter såkaldt endpoint obfuscation, (EPO), der gør koden svær at læse for antivirus-motorer, som benytter signaturskanning.

"Den ændrer sig hele tiden. Den binære kode ændrer hele tiden udsende. Det gør den til en kompleks kode," siger Peter Kruse.

Kendt virus i ny forklædning

Dermed adskiller den variant af Sality, som har ramt Mærsk, sig fra tidligere versioner, som er i stand til at sprede sig via en gammel autorun-funktion i Microsoft Windows XP og ældre udgaver.

Funktionen betyder, at en reference til autorun altid bliver kørt, når et flytbart drev eller en usb-stik kobles til maskinen.

Det sker selvom Microsoft, efter sidste års Conficker-plage, gik ud med en rettelse, som ændrede autorun-funktionen, så det ikke længere burde være så nemt for denne type orme at sprede sig via netværk.

Når Sality-virussen først er sluppet ind på maskinen, udnytter den sårbarheder i Windows til at sprede sig videre. Den vil også forsøge at sprede sig via passwordbeskyttede drev, som er delt, hvis disse kodeord er svage. Dermed benytter Sality tre måder til at sprede sig under et angreb.

Stjæler information

De nyere udgaver indeholder også funktioner som downloader supplerende malware gemt i eksempelvis jpg-filer, der kan slippe gennem filtre. Det er ifølge Peter Kruse bekymrende, fordi virussen på den måde bliver i stand til at indsamle information.

Samtidig henter ormen ledsagerkomponenter, som er i stand til at sende skærmdumps af inficerede maskiner tilbage til Sality-bagmændene, ligesom de kan registrere tastetryk.

Slår funktioner fra

En anden Sality-funktion går ind og dræber antivirus-programmer, så den under kørsel stopper processer, der tilhører sikkerhedssoftware og ødelægger brugerkonti-kontrollen. Det gør det muligt for den at at kopiere sig selv til områder, som normalt kræver administrative rettigheder.

Desuden sætter Sality centrale systemkommandoer ud af kraft, så adgangen til at redigere registreringsdatabasen og benytte oversigten over systemets processer er umulig.

Ifølge Peter Kruse har Sality ramt mange danske virksomheder i løbet af sommeren. Så A.P. Møller-Mærsk er langtfra alene om at blive ramt af den ondsindede virus, fortæller han.

"Det eneste det i virkeligheden handler om, er at være parat til at handle, så man ved hvad man skal gøre, når sådan en situation opstår. Fordi før eller siden så kommer det," siger Peter Kruse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere