Artikel top billede

It-ordfører Yildiz Akdogan fra Socialdemokraterne ser gerne, at kvinder kommer til at udgøre en større andel på it-studierne.

S-ordfører: Vi skal have flere kvinder til at søge it-fag

Den socialdemokratiske it-ordfører, Yildiz Akdogan, mener, at regeringen ikke har gjort nok for at imødekomme den skæve kønsfordeling på it-uddannelserne.

Læs også: V afviser kritik af indsats mod skæv kønsfordeling

Der skal flere kvinder ind på it-studierne, lyder budskabet fra Socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan.

Forleden skrev Computerworld, hvordan kønsfordelingen på universiteternes it-uddannelser ikke har ændret sig de seneste tre år.

73 procent er mænd, mens 27 procent er kvinder. Samtidig er optaget på it-uddannelserne steget med 19 procent i forhold til sidste år.

"Jeg så meget gerne, at der var langt flere kvinder, end vi har nu. Og det, at der de sidste tre år ikke er sket den mindste udvikling, får allerede alarmklokkerne til at ringe i mine ører. Jeg håber, at ministeren vil prøve at gøre noget ved det," siger Yildiz Akdogan fra Socialdemokraterne og fortsætter:

"Jeg vil faktisk prøve at spørge hende, om hun har nogen idé om, hvad der kan skabes af tiltag, så vi kan få flere kvinder til at søge de her fag," siger hun.

Hun mener, at de seneste tre års stilstand viser, at regeringen ikke har gjort nok, og at en stærk ressource glipper for it-branchen, når unge kvinder styrer uden om computere.

"Tager vi udgangspunkt i mangfoldighedsledelse, så ved vi, at når en bestyrelse åbner op for yngre mænd og kvinder, så skaber det som regel en helt anden dynamik, og jeg tror også, at når der kommer flere kvinder ind i it-branchen, så vil de for eksempel i forhold til produktudvikling eller design have en anden tilgang til tingene og kunne give et helt andet billede," siger hun som eksempel på et af de områder, hvor flere kvinder vil kunne styrke it-branchen.

Større kampagner og flere rollemodeller

Ifølge Yildiz Akdogan er der flere måder, hvorpå politikerne igennem deres arbejde kan lokke flere unge kvinder til it-studierne. Blandt de vigtigste nævner hun større kampagner målrettet gymnasier og handelsskoler, der kan vise, at it ikke bare er programmering.

Samtidig ønsker hun et større fokus på kvindelige rollemodeller i it-branchen, der kan skabe en genkendelighed for unge kvinder.

Det kan også være mindre ting som ændring af ekstremt teknisk sprogbrug i it-stillingsannoncer, som ikke appellerer til kvinder og mere erhvervspraktik inden for it-fagene, lyder det fra socialdemokraten.

Yildiz Akdogan fortæller, at hun i øjeblikket selv arbejder med forskellige tiltag, men at der ikke ligger noget konkret endnu.

"Jeg sidder og er i gang med at lave nogle forskellige tiltag, så det kommer sådan i små dryp. Men hele det her ligestillingsperspektiv er noget, jeg er meget bevidst om," siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere