Artikel top billede

Danskere gider det ikke - ser mindst net-tv i verden

Danskere er det folk i verden, der ser mindst video på internettet. Det viser en ny global undersøgelse af internetbrugeres video-vaner.

Bliver du tæppebombet med links til YouTube-videoer? Ser du Krøniken på nettet? Sikkert ikke. Danskere er nemlig det folk i verden, der ser mindst video på nettet. Det viser en undersøgelse fra analysefirmaet The Nielsen Company.

Den verdensomspændende undersøgelse, der omfatter 50 forskellige lande på fem kontinenter viser meget tydeligt, at det ikke just er Danmark, man skal satse på, hvis man pønser på at oprette en online-kanal.

Faktisk viser undersøgelsen, hvor folk er blevet spurgt, om de har set video på internettet inden for den seneste måned, at Danmark ligger 70 procent under gennemsnittet for resten af verden.

Derimod ligger især asiatiske lande højt på listen over de lande, hvor flest mennesker ser video på nettet. Således deler Kina og Indonesien førstepladsen med indekstal på 126 (100 er gennemsnittet). Til sammenligning ligger Danmark helt nede på indeks 30 - under Japan og Frankrig på indeks 46.

Generelt set ligger Europa (indeks 77) lavest i undersøgelsen efterfulgt af Nordamerika (indeks 89).

Overraskende resultat

Professor, dr.phil. Niels Ole Finemann, der er leder af Center for Internetforskning på Aarhus Universitet, finder umiddelbart resultatet af undersøgelsen overraskende.

Han henviser til en dansk undersøgelse, der blev foretaget sidste år, der viser, at 39,5 procent af den danske befolkning regelmæssigt bruger YouTube.

"Det kan ikke uden videre omregnes til Nielsen indekstal, da vi ikke kender det globale gennemsnit, men det er svært at tro, at det er 70 procent lavere end gennemsnittet," siger Niels Ole Finnemann.

Han mener, at Danmarks lave placering i den internationale undersøgelse muligvis skyldes usikkerhed og tilfældigheder på grund af et for lavt antal danske respondenter.

Religion og kultur spiller en rolle

Alligevel mener han ikke, at undersøgelsens resultat er helt hen i vejret. Blandt andet bider han mærke i, at de sydeuropæiske lande, er placeret forholdsvist højere på listen end de nordeuropæiske lande. Blandt andet ligger Portugal på indeks 101, Spanien på indeks 91 og Grækenland på indeks 90.

"Et generelt træk ved de protestantiske lande er, at visuel kommunikation ikke er helt så centralt her som i andre dele af verden. Det skyldes, at det opgør med det katolske billedsprog, der fandt sted under reformationen, stadig er dybt forankret i den nordeuropæiske kultur i dag," fortæller han.

Blandt andet forklarer professoren, at vi i Danmark modsat andre lande først læser teksten på en hjemmeside, før vi ser billedet.

"I Nordeuropa vægter vi ganske enkelt tekst over billeder," siger han.

Det skyldes desuden, at de nordiske befolkninger er relativt bedre uddannede end folk i eksempelvis Østen. Dette kan samtidig forklare, hvorfor asiatiske lande er placeret så højt på listen.

"Mange af de lande, der står højt på listen, er lande, hvor befolkningens læsefærdigheder ikke er særligt gode. Derfor er folk også mere vant til, at billedkommunikation spiller en større rolle," siger Niels Ole Finnemann.

Hele undersøgelsen kan hentes her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere