Artikel top billede

Drupal-stifter: Sådan holder vi momentum

Interview: Dries Buytaert stiftede for 10 år siden open source CMS'et Drupal. Her er hans bud på, hvordan systemet og organisationen bag kan fastholde momentum i de kommende år.

Da Dries Buytaert træder frem på scenen i Bella Center foran adskillige hundrede Drupal-udviklere og -brugere, tiljubles han som en rockstjerne.

Den 31-årige belgier, der for 10 år siden gjorde en tidlig version af content management-systemet open source, er populær i det meste af verden.

Det estimeres, at flere end 7,2 millioner websider verden over anvender Drupal, og blandt de mest prominente brugere finder man whitehouse.gov og economist.com.

I Danmark anvendes Drupal af blandt andet Dagbladet Information, Danfoss og Berlingske-koncernen.

"Drupal er virkelig ved at invadere virksomhederne på en måde, som jeg ikke har set tidligere. Drupal har så meget momentum for tiden, at det næsten føles, som om det ikke kan stoppes," proklamerer Dries Buytaert på konferencen Drupalcon, der ventes besøgt af 1.200 personer fra 40 forskellige lande.

Præsidentkandidat skabte omtale
"Det er som en snebold, der bare begynder at rulle," forklarer Drupal-stifteren senere Computerworld, da han under et interview ser tilbage på året 2004, hvor udviklingen for alvor tog fart.

Et af de første afgørende vendepunkter var nemlig, da den amerikanske politiker Howard Dean det år forsøgte at blive Demokraternes præsidentkandidat i konkurrence med John Kerry.

Dries Buytaert forklarer, at Howard Dean var en af de første, der for alvor forstod at rejse penge til kampagnen via intetnettet, og at det skete med Drupal som det bagvedliggende CMS.

"Fordi Howard Dean fik en masse omtale i pressen, fik vi det også, og det førte til etableringen af en række Drupal-virksomheder i USA."

Skal holde momentum

I de senere år har Drupal-community'et for alvor haft vokseværk med diverse konferencer, bøger om systemet, og mange nye brugere og udviklere.

I dag bidrager tusindvis af udviklere med nye moduler, temaer og forbedringer. I øjeblikket er man nået til version 6.1 af Drupal, og man arbejder på den næste store opdatering, version 7, som også er et af de centrale emner på Drupal-konferencen i Bella Center.

"Der er stadig 20 kritiske bugs tilbage i Drupal 7, og de er ikke lette at løse," afslører Dries Buytaert, der anslår, at version 7 kan være klar omkring den 15. oktober.

"Vi har arbejdet på Drupal 7 i næsten tre år, og jeg tror, at det, når det bliver frigivet, vil fortsætte vores vækst," siger han selvsikkert.

Sådan holder Drupal momentum
Fra scenen i Bella Center lader Dries Buytaert dog de ellers euforiske tilhørere forstå, at Drupals fremadrettede succes forudsætter en række ting.

Eksempelvis peger han på, at Drupal i 2020, hvis udviklingen fortsætter som hidtil, vil have 60.000 tilgængelige moduler.

"Det kan ingen i verden holde styr på. Vi er nødt til at tænke på, hvad kan vi gøre for at automatisere det her," siger han med henvisning til, at modulerne skal kvalitetssikres.

Dries Buytaert mener også, at Drupal skal blive bedre til håndtering af rige medier som video og lyd, så det bliver så let som med tekst. Og systemet skal optimeres til at levere indhold til forskellige typer enheder.

"Fremtiden kommer til at handle om interoperabilitet; Mellem sider, mennesker, enheder og data. Drupal kan godt komme til at være i centrum for det, men det kommer til at kræve noget arbejde."

Endelig er open source-stifteren meget opmærksom på, at der er et generelt problem med mangel på Drupal-udviklere, hvilket kan gå hen og blive en bremseklods for udbredelsen.

"Vi skal finde måder at tiltrække nye, unge mennesker på," siger Dries Buytaert på konferencen i Bella Center - 10 år efter, at han selv tog de første spæde skridt til skabelsen af det verdensomspændende open source-system.

Læs stort interview med Dries Buytaert i avisen Computerworld fredag 17. september.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere