Artikel top billede

(Foto: Domstol.dk)

Ledelse kendte risiko ved tinglysnings-projekt

Tinglysningen var advaret om risikoen for lange sagsbehandlingstider. Intet nyt under solen, lyder det fra tinglysningen.

"Det skulle jo gå helt galt."

Sådan lyder det fra lektor Erik Frøkjær fra Datalogisk Institut under Københavns Universitet om den digitale tinglysning.

Han har i dag offentliggjort et indlæg på Version2.dk, hvor han fremlægger dokumentation for, at tinglysnings-ledelsen kendte til risikoen for lange sagsbehandlingstider.

Til Computerworld siger it-eksperten, at Domstolsstyrelsen kunne have forudset og imødegået flere af de praktiske problemer, som viste sig at blive fatale for det digitale tinglysningsprojekt.

For eksempel var brugernes beskedne brug af den digitale signatur ganske forudsigelig, og dermed de opståede problemer med ineffektiv scanning af papirfuldmagterne, hævder lektoren.

"Man har i centraladministrationen præcis information om hvor få danskere, der rent faktisk benytter sig af digital signatur. At folk er særligt tilbageholdende med brugen af noget uvant som digital signatur i sager af største juridisk-økonomiske betydning burde ikke være overraskende" siger Erik Frøkjær.

"Og selv et lille eksperiment i form af en brugerundersøgelse ville have afdækket den mindste tvivl herom," siger lektoren.

Netop brugen af digital signatur er blevet bragt på banen i forbindelse med fokus på advokaternes rolle i skandalen.

Pres på styrelsen

Lektoren vurderer, at tinglysningen har været under pres.

"Domstolsstyrelsen var på beslutningstidspunktet for idriftsættelsen af den elektroniske tinglysning ekstremt presset ved udsigten til endnu en truende budgetoverskridelse og nye forsinkelser af dette komplicerede og ambitiøse it-projekt," vurderer Erik Frøkjær.

"Derfor valgte man at lade brugerne kæmpe med generne og de for mange borgere og virksomheder meget alvorligt forlængede ekspeditionstider," lyder vurderingen.

Erik Frøkjær peger yderligere på, at systemet ved idriftsættelsen ikke var fuldt testet og havde store svagheder med hensyn til brugseffektiviteten.

"Brugergrænseladerne var helt mangelfuldt evalueret og vejledningsmaterialet ligeledes utilstrækkeligt. Yderligere stod man med ny og uprøvet organisation i Tinglysningsretten i Hobro med et stærkt reduceret antal medarbejdere, hvoraf hovedparten var ret uerfarne," siger Erik Frøkjær.

Domstolsstyrelsen har afvist, at der er noget "nyt under solen" i lektorens indlæg.

Læs styrelsens respons på indlægget her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere