Artikel top billede

DI: Staten skal sikre alle mod botnet

Det er statens opgave at sikre borgerne mod botnet. Dansk Industri bruger nu sin indflydelse til at forbedre sikkerheden i hele Danmark med en stribe konkrete anbefalinger.

Dansk Industri (DI) betragter bot-netværk som en af de største sikkerhedstrusler i Danmark. En trussel, der kun bliver værre i de kommende år.

Derfor bruger industriens brancheorganisation nu sin indflydelse til at bekæmpe botnet.

En bot er en computer, som kan fjernstyres via nettet, og som anvendes til ondsindede formål uden ejerens samtykke og kontrol. Et botnet er en samling af inficerede maskiner, der eksempelvis kan bruges til udsendelse af spam.

DI vurderer, at der alene i Danmark er 100.000 computere, hvor ikke kun ejeren har kontrol med computeren og de data, der er lagret på computeren og den regnekraft, som computeren har.

Derfor har DI valgt, at presse regeringen til handling.

"Vi har henvendt os til Videnskabsministeriet med en stribe konkrete løsningsforslag til, hvordan vi kan komme problemet til livs. Nu må der ske noget," siger Tom Togsverd, der er branchedirektør i ITEK under DI.

"Problemet rammer mange af vores medlemmer, men vi kan ikke løse det alene. Botnet kan kun bekæmpes som et nationalt anliggende, fordi alle kan blive ramt. Derfor har vi valgt at komme med en række forslag til en central løsning, selv om det måske ligger uden for vores normale arbejdsområde," siger han.

Bot or not
Der er to hovedanbefalinger, som DI har sat på agendaen.

Den centrale anbefaling er, at der bør udpeges en dansk myndighed. Det kunne være IT- og Telestyrelsen, der kan udarbejde en DNS-blacklist over skadelige adresser og servere.

I praksis betyder det, at der lukkes for internetadgangen til skadelige maskiner på nettet.

"Listen bør videresendes til danske internetudbydere, som efterfølgende kan blokere de skadelige servere, indtil disse kan renses eller fjernes fra internettet," fortæller Henning Mortensen, chefkonsulent i DI og medlem af Videnskabsministeriets sikkerhedskomite.

"Det er en model, der svarer til den måde som børnepornografi-filtret virker på," siger han.

Den sekundære anbefaling fra DI er at brugere, hvor der er begrundet mistanke om inficeret udstyr, kan separeres fra de øvrige brugere og tilbydes hjælp med at få løst problemerne, så de ikke spreder sig.

Herudover opfordrer DI til at uddanne brugerne bedre.

"Hvis borgerne får installeret sikkerhedspakker og sørger for at få opdateret programmerne på computeren, er vi kommet langt i arbejdet med at begrænse spredningen af botnet," siger Henning Mortensen til Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere