Artikel top billede

En fejl hos printleverandøren gør, at DanID spærrer 3.604 NemID-konti.

Ny NemID-svipser: DanID spærrer 3.604 konti

En fejl hos printleverandøren gør, at DanID vælger at spærre adgangen til NemID for 3.604 brugere.

En fejl hos DanID's leverandør gør, at DanID den 5. oktober ser sig tvunget til at spærre 3.604 danskeres NemID-konti.

Spærringen skyldes en procedurefejl hos printleverandøren Strålfors den 15. september, der resulterede i, at breve med adgangskoder og nøglekort blev sendt til forsendelse med Post Danmark den samme dag, 17. september.

Det skyldtes, at nøglekortene blev nogle dage forsinket, hvorefter brevene med midlertidige adgangskoder indhentede dem.

"Sådan nogle fejl tager vi yderst alvorligt. For det første er det ikke i overensstemmelse med de procedurer, vi har. Derudover er det et uhyre vigtigt element i sikkerheden, at procedurerne bliver fulgt," siger administrerende direktør for DanID, Johnny Bennedsen, til Computerworld. 

DanID blev informeret om fejlen i et brev fra Datatilsynet den 24. september.
 
"Vi har ingen indikationer på, at der skulle være nogle svindelsager," oplyser Johhny Bennedsen. 

Ud af de 3.604 brugere har 2.500 taget NemID i brug.  

Kontrol skal forhindre fejl

For nogle uger siden førte en lignende fejl til, at DanID spærrede 17.000 konti.

Fejlene i produktionen har nu fået DanID til at optrappe sikkerheden.

"Fordi det er så afgørende for sikkerheden, og fordi vi tager det her meget alvorligt, så har vi besluttet, at vi vil have vores egen kvalitetskontrol ude ved vores printleverandør," siger administrerende direktør for DanID, Johnny Bennedsen.

Det betyder, at en medarbejder fra DanID fra på mandag vil gennemføre en daglig kontrol hos leverandøren.

Derudover vil en teknisk løsning hos leverandøren, der implementeres den 24. oktober, minimere risikoen for, at der sker fejl. Løsningen sikrer, at printproduktionen af midlertidige adgangskoder først kan sættes i gang, når nøglekortene er godkendt. 

Men det er ikke ensbetydende med, at der ikke kan ske fejl fremover.
  
"Jeg vil ikke garantere det. Men vi gør alt, hvad der står i vores magt for at sikre, at det ikke sker igen. Og ved at vi går ind og laver vores egen kvalitetskontrol uafhængig af printleverandørens, føler jeg mig sikker på, at lige præcis den her fejl ikke opstår igen," siger Johnny Bennedsen til Computerworld.

Der er i dag 740.000 brugere af NemID.

En problemfyldt affære

Det er ikke første gang, der har været problemer med det omdiskuterede NemID. Nedenunder kan du se et uddrag af de sager, der har været. 

Senest har Computerworld skrevet om, hvordan et NemID-login blev sendt til en afdød dansker, og hvordan NemID er blevet anklaget for at være i strid med FN's handicap-konvention.

I begyndelsen af september kom det frem, at Danske Bank havde udleveret et NemID-login til en ung pige, som gav hende adgang til en anden persons bankkonto.

De mange sager har fået både Enhedslisten og Socialdemokratiet til at kræve forklaringer fra videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere