Artikel top billede

Din bærbare ødelægger dit helbred

Hvis du bruger din bærbare som dit primære arbejdsredskab, bør du være opmærksom på at sidde ordentligt. Gør du ikke det, kan det have smertefulde konsekvenser, lyder advarslen.

Manglende kontrol over vandladning og afføring. Lammelse af muskler og strålesmerter i arme og ben. Sovende eller prikkende gener og nedsat kraft i armene.

Ovenstående er typiske symptomer på en diskusprolaps. Sådan en kan betyde måneders sygefravær, endeløs fysioterapi og et kæmpe forbrug af smertestillende medicin.

Og det kan være den yderste konsekvens af for mange timer tilbragt foroverbøjet over en bærbar computer.

"I første omgang er det måske bare almindelige muskulære spændinger i nakken. Men hvis du sidder forkert med hovedet foroverbøjet i for lang tid, presser du nakkehvirvlerne på en måde, så du risikerer at få en diskusprolaps," siger Merete Hansen, der er formand for Rådgivende Fysioterapeuter.

Rasende populære

Selv om de bærbare computere altså ifølge Merete Hansen kan være decideret sundhedsskadelige at arbejde med, er de alligevel rasende populære både i hjemmet og hos virksomhederne. 

I mange år har danskerne købt computere til skødet frem for skrivebordet, når hjemmekontoret skal indrettes. Og i erhvervslivet blev den stationære pc overhalet af den bærbare som den mest solgte pc tilbage i 2006. Siden da er salget af bærbare computere kun gået fremad. I mange virksomheder har man endda helt fravalgt den stationære pc til fordel for den bærbare.

Og Egentlig er det slet ikke den bærbare, der er problemet. Problemet er snarere den måde, man bruger den på. En bærbar computer bør ikke benyttes mere end to timer ad gangen, med mindre man tilslutter et eksternt tastatur og en ekstern mus, så man har mulighed for at løfte skærmen op i en passende højde. 

Faktisk siger arbejdsmiljøloven, at hvis en medarbejder anvender en bærbar computer i mere end to timer dagligt, skal arbejdspladsen leve op til de samme betingelser, som hvis der var tale om en stationær pc. Det betyder blandt andet, at skærm og tastatur skal kunne skilles ad, og at der skal være tilstrækkelig plads til armene på skrivebordet. 

Kan være længe undervejs

En ting er, hvad reglerne foreskriver og eksperterne anbefaler. Noget andet er det vi rent faktisk gør. Men selvom du måske ikke umiddelbart mærker generne ved at bruge den bærbare, så bør du alligevel være opmærksom på, hvordan du sidder. En diskusprolaps kan nemlig være længe undervejs. 

Det behøver ikke nødvendigvis være en dag, du sidder ved computeren, men pludselig kommer du til at lave en lidt for hurtig bevægelse med nakken, der udløser et uheldigt tryk. 

"Og så er skaden sket," siger Merete Hansen. 

Så selv om det først sker den dag, du river blade sammen i haven, eller du løfter et af dine børn, kan det sagtens skyldes forkert brug af en bærbar computer. 

"Det kan være en dårlig arbejdsstilling, du har haft i årevis, der pludselig betyder, at skiven mellem hvirvlerne bliver rykket skæv, fordi du allerede har gjort forarbejdet til skaden," siger Merete Hansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere