Artikel top billede

(Foto: Mads Elkær)

KPMG forsvarer rapport: Bagger fremstod regelret

"Stein Bagger fremstod generelt som en regelret person, som havde fokus på, at der skulle være orden i sagerne," udtaler KPMG-direktør.

Et dansk one-man-show med en svensk hjælper.

Sådan er billedet blevet tegnet af IT Factory-svindlen, der er blevet kaldt en af Danmarks største erhvervsskandaler.

Især er det blevet understreget, at ingen andre end Stein Bagger hos IT Factory var indblandet.

Stein Bagger stod selv for fupmageriet.

Tilfredsstillende

Tilsyneladende kunne det finde sted på trods af, at de interne forretningsgange i selskabet, ifølge en rapport fra KPMG et år inden kollapset, blev vurderet til at være "tilfredstillende".

En rapport, som Stein Bagger i øvrigt selv stod for, blev udarbejdet. 

KPMG, der udarbejdede rapporten, forsvarer dens konklusioner, selvom kurator Boris Frederiksen i stævningen mod revisionsgiganten tager afstand fra konklusionerne.

Bagger fremstod regelret

"Stein Bagger fremstod generelt som en regelret person, som havde fokus på, at der skulle være orden i sagerne," siger administrerende direktør Jesper Kofoed fra KPMG.

"Omkring IT-Factorys forretningsgange blev vi af Stein Bagger anmodet om at gennemgå disse og afrapportere herom. I denne forbindelse blev en række medarbejdere interviewet."

"Konklusionen på arbejdet var, at selskabets procedurer og kontroller overordnet set må anses for tilfredsstillende," siger direktøren i dag - godt to år efter det kom frem, at 99 procent af omsætningen var fiktiv. 
 
Velafstemt bogholderi
"I dag er det fortsat vores vurdering, at IT Factory havde et velafstemt bogholderi og en rimelig organisering af økonomiområdet," siger Jesper Kofoed.

"Problemstillingen er, at selskabets øverste ledelse gennemførte bedrageriet i ledtog med eksterne parter, således at de eksterne parter udarbejdede eksempelvis falske ordrebekræftelser, falske fakturaer, falske bekræftelser af mellemværender og gennemførte efterfølgende betalinger af de falske fakturaer."

Ved vurdering af en forretningsgang lægges sædvanligvis stor vægt på materiale, som netop er eksternt frembragt af parter med modstående interesser af selskabets, forklarer Jesper Kofoed.

Risiko stiger ved forfalskning

Svindlen kunne altså lade sig gøre, selvom selskabets procedurer og kontroller "overordnet set må anses for tilfredsstillende"? 
 
"Når der er tale om et sofistikeret bedrageri, hvor den øverste ledelse havde en aktiv rolle, er der en risiko for, at selv tilfredsstillende interne kontroller og procedurer ikke afdækker omfanget af svindel og manipulation."

"Denne risiko stiger, hvis der eksempelvis indgår forfalskede dokumenter og underskrifter er forfalskede," siger Jesper Kofoed.  
 
KPMG-direktøren understreger, at det primære ansvar for at forebygge og afdække besvigelser ligger hos virksomhedens øverste ledelse og dens daglige ledelse.

Vil I oplyse, hvilke medarbejdere i direktionen, der blev interviewet til rapporten?

"Da der er tale om personoplysninger, skal vi henvise til kurator for IT Factory," siger KPMG-direktøren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere