Artikel top billede

KPMG kræver pure frifindelse i IT Factory-opgør

I retsopgøret i kølvandet på IT Factory-skandalen kræver kurator en milliard kroner af revisor KPMG, der kræver pure frifindelse. Læs hvorfor.

Frifindelse.
 
Så klart er budskabet på første side i KPMGs 74 sider lange svarskrift til Østre Landsret i sagen, hvor kurator Boris Frederiksen på vegne af konkursboet efter IT Factory kræver 987 millioner kroner i erstatning.
 
Computerworld er i besiddelse af skrivelsen, der er dateret den 26. februar 2010.
 
Her fremgår det under afsnittet "kulissen", at revisor-giganten i høj grad vil bygge sit forsvar på, at ingen andre opdagede svindlen.
 
Blandt andet IT Factorys ledelse:
 
"Alle disse ansatte og alle disse ledelsespersoner gik hver dag på arbejde uden at få mistanke...og uden at sagsøgerne (blandt andet Boris Frederiksen, red.) mener, at nogen af disse kan kritiseres for ikke at have opdaget og afsløret de kriminelle forhold," skriver advokatfirmaet Bruun & Hjejle på vegne af KPMG.
 
"Bedraget blev gennemført med en betydelig dygtighed, med omfattende og hyppig manipulation og antageligt med et større antal internationalt virkende medsammensvorne," fremhæver KPMG.
 
Hvad med due diligence?
KPMG peger blandt andet på en due diligence-undersøgelse i foråret og sommeren 2008, hvor flere store aktører var på banen og tjekke IT Factorys værdier i det, der skulle have været et milliard-salg.
 
KPMG peger på, at "købersiden blev bistået (køber var kapitalfonden General Atlantic, red.) af Merrill Lynch Global Markets and Investment Banking Group, PricewaterhouseCoopers, Handelsbanken Capital Markets og Bech-Bruun," fremgår det af skrivelsen.
 
Desuden var et omfattende virtuelt datarum "etableret via Plesner" (advokatfirma, red) hos IT Factory, oplyses det i skrivelsen.
 
KPMG konstaterer tørt i sit forsvarsskift om de mange kloge hoveders arbejde hos IT Factory:
 
"Bedrageriet blev ikke herved afsløret".
 
Påstande forkerte
Desuden afviser KPMG blankt flere af de påstande, som Boris Frederiksen kommer med i stævningen omkring brud på bogføringsloven, omkring nogle af IT Factorys datterselskaber og huslejens håndtering i forhold til regnskaberne.
 
"I stævningen er medtaget kritiske bemærkninger vedrørende bogføring, billeasing, huslejens notemæssige håndtering, moms, notekrav m.m., uanset, at det er åbenbart, at de pågældende forhold - selv for det tilfælde, at kritikken havde været berettiget - er uden nogen relevans for de indtalte krav."
 
Sagt med lidt andre ord: De forhold har intet at gøre med de 99 procent af omsætningen, der var falsk.
  
Gratis omgang for IT Factory?
KPMG peger desuden på det forhold, at kreditorerne i IT Factory ikke kan bruge revisors ansvar til at dække sig ind under, at direktøren i det selskab, som de har smidt penge i, begår bedrageri.
 
"IT Factory A/S skal ikke kunne slippe tabsfrit og gratis fra, at det lykkedes selskabets egen administrerende direktør, bestyrelsesmedlem og storaktionær at bedrage omverdenen, blot fordi det tillige lykkes at bedrage revisionen," skriver KPMG.
 
"IT Factory A/S blev ikke garderet mod tab ved, at Stein Bagger snød revisionen. At den af selskabet ansatte direktør fører revisor bag lyset skal og kan ikke belønnes med, at selskabet får spændt et økonomisk sikkerhedsnet ud under sig, som sikrer selskabet mod tab," skriver KPMG blandt andet i sit forsvar.
 
Kræver revisor-papirer droppet 
Revisor-giganten KPMG kræver en række bilag udarbejdet af Grant Thornton, statsautoriseret revisionsaktieselskab, fjernet fra retssagen imod dem.
 
KPMG vil ikke finde sig i, at papirerne fra Grant Thorntons folk, der blev hyret af kurator, indgår i retssagen.
 
Sådan udtrykkes det i jura-termer:
 
"Da de af påstanden ad formaliteten omfattede bilag yderligere er ensidigt indhentet til brug for sagens gennemførelse - og for så vidt angår bilagene 59, 110 og 175 er dateret efter offentliggørelsen af kurators beslutning om anlæggelse af nærværende sag - har KPMG fundet det rigtigst at nedlægge en egentlig påstand om bilagenes bortfjernelse fra sagen," står der i KPMGs forsvarsskrift.
 
De pågældende bilag omhandler blandt andet lister over leasing-aftaler og et notat udarbejdet af Grant Thornton i samarbejde med tidligere tekniske direktør Carsten Sjørup fra IT Factory.
 
Af forsvarsskrivelsen fremgår det, at KPMG i alt modtog 750.000 kroner for revision af årsrapporterne med videre, i 2005, 2006 og 2007.

"KPMGs honorar for lovpligtig revision af årsrapporten for IT Factory A/S, regnskabsmæssig assistance med opstilling af årsrapporten for IT Factory A/S samt skattemæssig assistance i forbindelse med opgørelsen af den skattepligtige indkomst for IT Factory androg for 2005 kr. 240.000, for 2006 kr. 250.000 og for 2007 kr. 260.000," står der i skrivelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere