Artikel top billede

Revisor angriber IBM: Overså IT Factory-advarsel

It-kæmpen IBM får drøje hug af revisionsgiganten KPMG, der afkræves en milliard i IT Factory-skandalen. Læs hvorfor.

KPMG angriber i sit forsvarsskrift i IT Factory-erstatningssagen til en milliard kroner flere af de virksomheder, der har tabt penge hos IT Factory.
 
Blandt andet langer revisionsgiganten ud efter it-firmaet IBM.

Således hiver KPMG en mail frem sendt til en IBM-medarbejder den 10. maj 2007 kl. 16.56 fra den såkaldte whistleblower Bo Svensson.
 
I mailen advarer Bo Svensson IBM om sin mistanke mod IT Factory og bruger ord som "korthus" og "Nordisk Fjer".

Grundlæggende peger Bo Svensson på, at ingen kan få at vide, hvem der egentlig er IT Factorys kunder.
 
Lånte alligevel 66 millioner ud
KPMG peger efter gengivelse af mailen på, at IBM nogle måneder senere - den 16. november 2007 indgik en leasing-aftale med IT Factory. Derudover indgås tillægsaftaler den 28. december 2007 og den 30. januar 2008.
 
Den samlede hovedstol i aftalen og tillægsaftalerne er på 66,6 millioner kroner, fremgår det af KPMG's skrivelse.
 
Hovedbudskabet fra KPMGs side lader til at være: IBM var selv skyld i milliontabet.
 
Således kræver KPMG i forsvarsskriftet, at IBM fremlægger al kommunikation med Bo Svensson.
 
Samtidig vil KPMG også have kastet lys på dialogen mellem IBM og kurator Boris Frederiksen, hvorfor også al kommunikation mellem disse kræves fremlagt i retten.
 
"Det gøres gældende, at leasingselskaber, som modtog henvendelse fra whistleblower, jfr. ovenfor ad punkt 6, men som desuagtet intet foretog sig og som desuagtet indgik nye og yderligere leasingaftaler med IT Factory A/S har udvist retsfortabende egen skyld/risikoaccept," skriver KPMG.
 
"IBM modtog - og beholdt for sig - henvendelse fra en whistleblower, uden at det påvirkede IBM's syn på IT Factory A/S," står der videre.
 
KPMG nægter selv nogensinde at have hørt fra Bo Svensson.
 
"KPMG modtog hverken direkte eller indirekte oplysninger om tilstedeværelsen af eller indholdet af henvendelsen fra whistleblower," fremgår det af KPMG's forsvarsskrift til Østre Landsret.
 
KPMG er et af verdens største revisionshuse, mens IBM internationalt er en af verdens største it-virksomheder.

Hos IBM Danmark har man ingen kommentarer.

"IBM har ingen kommentarer til artiklens indhold. Der er tale om et igangværende juridisk forløb, og vi afventer derfor rettens afgørelse," siger pressechef Carsten Grønning fra IBM Danmark.
 
Brød egne regler
Også andre långivere får kritik af KPMG, der altså risikerer at skulle betale 987 millioner kroner i erstatning.
 
Således peger KPMG på, at flere leasingselskaber, såfremt de havde læst IT Factorys tidligere årsregnskaber kunne konstatere, at deres tidligere leasing-aftaler ikke fremgår af dem.
 
Ergo kan de samme leasingselskaber ikke i dag gemme sig bag undskyldningen om, at leasing ikke fremgik af regnskaberne - det burde de selv havde vidst. Det er pointen fra KPMG.
 
Dertil kommer, at nogle leasingselskaber har brudt deres egne interne regler, ifølge KPMG.
 
"Det er af visse leasingselskaber anerkendt, at bevillinger til IT Factory A/S blev etableret i strid med herfor gældende forretningsgange og interne kontroller," skriver KPMG i sit forsvarsskift.
 
Derfor kan de heller ikke få erstatning, lyder påstanden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere