Artikel top billede

Cloud: Her kan du gøre en god handel

Cloud computing handler om at spare penge - mange penge. Se her, hvor du ifølge Microsoft får den største besparelse.

Skyen er ikke lavet af varm luft. Den er tværtimod fuld af gode besparelser, der ligger lige til højrebenet.

Det er hovedkonklusionen i et whitepaper fra verdens største softwarevirksomhed, Microsoft.

Her har tal-drengene i Redmond regnet sig frem til, at cloud computing først og fremmest handler om at spare penge.

Men ikke kun penge: Afviklingen af forretning i skyen sparer også på de naturlige ressourcer og er således ægte grøn it.

Et naturligt skridt

Jo større cloud'en er, jo større er besparelserne, og det er små og mellemstore virksomheder, der kan spare mest. Det er godt nyt til danske virksomheder, som alle, på nær en god håndfuld, falder ind under denne kategori.

I rapporten opfatter Microsoft cloud computing som et naturligt skridt på informationsteknologiens evolutionære stige. Det hele startede med mainframen, så kom skiftet til client/server, og nu har et nyt paradigmeskift ført til cloud computing.

Det skifte kan i omfang og vigtighed sammenlignes med overgangen fra mainframe til client/server, skriver Microsoft-analytikerne.

De forudser, at de store økonomiske fordele ved cloud computing vil være den væsentligste drivkraft for stadigt større datacentre og dermed stadigt større skyer:
 
Store skyer vil på længere sigt have 80 procent lavere TCO (total cost of ownership) sammenlignet med mindre skyer, konkluderer Microsoft-analytikerne.

Jo flere, jo bedre

Microsofts tommelfingerregel er, at jo flere servere, man puljer sammen i et datacenter jo større besparelse per server. Microsoft vurderer, at et datacenter med 100.000 servere vil have 80 procent lavere TCO end et med 1.000 servere.

De store datacentre har tre fordele: Energiforbruget mindskes, når man indretter og driver sit datacenter efter moderne og strømbesparende principper.

Dertil kommer, at hardwareomkostningerne bliver lavere, fordi der kan købes stort ind med alt, hvad det kan kaste af sig i rabatter.

Endelig er der personaleomkostninger: En administrator kan servicere cirka 140 servere i en typisk stor virksomhed. I en cloud-løsning er det muligt for en enkelt person at servicere flere tusinde servere.

"Tag for eksempel det store Microsoft-datacenter i Irland, som servicerer hele Europa. Her står mellem 150.000 og 200.000 fysiske servere og langt flere virtuelle. Det hele passes af to håndfulde mennesker," fortæller Claus Jul Christiansen, danske Microsofts divisionschef for Server & Cloud.

"Da vi gik fra mainframe til client/server, så vi det første skred i omkostningerne til at drive datacentre, og cloud'en er nok det næste paradigmeskift, hvis man skal sige det lidt populært," siger divisionschefen.

IDC: klækkelige besparelser
Fordelene ved at benytte de store datacentre kan også udnyttes af de virksomheder, som i dag rent faktisk selv har meget effektive datacentre.

"De kæmpestore datacentre vil alt andet lige give en langt mindre omkostning per server," siger Claus Jul Christiansen.

Og det giver direktør for analysehuset IDC Nordic, Per Andersen, ham ret i.

"Størrelsen på gennemsnitsvirksomheden i Danmark svarer til SMV-størrelsen, når man ser på verdens virksomheder. Det er netop virksomheder med omkring 100 medarbejdere, der står til det største besparelsespotentiale ved et skift til cloud-løsninger. Dermed er også besparelsen per medarbejder størst."
"På den anden side afgør størrelsen på og antallet af medarbejdere i de største virksomheder, at de i kroner og ører kan opnå klækkelige besparelser, selvom besparelsen per medarbejder er mindre," siger Per Andersen.

Sikkerhed og landegrænser

Der er et par udfordringer, som skal overvindes, før de fuldfede skyer kommer helt op at svæve.

For det første er der spørgsmålet om selve opbevaringen af personhenførbare data, der i dag ikke må opbevares uden for EU's grænser.

"Det savner vi en endelig afklaring på, og det betyder, at der er visse typer workloads, som ikke kommer i skyen. Men der er så store fordele ved driften i store datacentre, at man fra
politisk side nødt til at kigge på, om reglerne stadig er gode nok. Der kan selvfølgelig være så følsomme data, at de ikke engang skal forlade matriklen," siger Claus Jul Christiansen.

For det andet er der sikkerheden. Både i selve datacentrene og i transaktionsstrømmene.

"Der er stadig en generel utryghed omkring sikkerheden i cloud-løsningerne derude. Men sikkerheden er ufattelig stor," siger Jul Christiansen.

Han tror ikke på, at alle work­loads er flyttet ud i skyen i morgen.

"Selvfølgelig ikke, det vil ske over en lang årrække. Om 10 år kan der stadig være rigtig meget, der kører ude hos virksomhederne selv. Men vi vil se hybrider, hvor det, der giver mening at flytte ud i skyen, også bliver flyttet."

De kæmpestore datacentre

De kæmpestore datacentre kommer næppe til at ligge i Danmark. Det er i hvert fald ikke planen hos Microsoft.

"Vi har det store irske datacenter med backup i Holland, så planen er ikke at bygge datacentre rundt omkring. Men Danmark har altid været et foregangsland i forhold til at tage ny teknologi til sig. Når vi sammenligner os med vores nabolande, er vi længst fremme, i hvert fald inden for Microsoft-verdenen. Der er vilje til at prøve tingene af, så også her er Danmark gået forrest," mener Claus Jul Christiansen.

Cloud-løsningerne er ved at blive tilstrækkeligt modne, så virksomheder og offentlige institutioner kan betragte dem som et reelt alternativ til client/server-løsninger, siger IDC's Per Andersen og fortsætter:

"Set i et bredt perspektiv viser Microsofts undersøgelse den tydelige besparelsestendens, der bør indgå i enhver virksomheds overvejelser, når valget står mellem client/server- og cloud-løsninger. Især på driften vil der være mange penge at spare."

Men der er så store fordele ved driften i store
datacentre, at man fra politisk side nødt til at kigge på, om reglerne stadig er
gode nok.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere